990FX: AMD ja SLI jälleen yhdessä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

990FX: AMD ja SLI yhdessä jälleen


990FX: AM3+ ja SLI samassa paketissa


AMD:n on tarkoitus esitellä Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvat Zambezi-prosessorit lähiaikoina. Suorittimien julkistuksen yhteydessä AMD aikoo esitellä yleisölle uutta AM3+-kantaista 990FX-piirisarjaa. Se on käytännössä identtinen edeltäjänsä eli 890FX:n kanssa, mutta vain SLI-tuella höystettynä. Artikkelissa tutkitaan miten hyvin SLI toimii AMD-kokoonpanossa ja verrataan sen nopeutta vastaavanlaiseen Intel-järjestelmään.

Uudet piirisarjat tulevat harvoin markkinoille yksin, ja sen vuoksi piirisarja-artikkeleissamme testataan samalla myös uusia prosessoreita. AMD:n 990FX:n kohdalla näin ei kuitenkaan ole.

Hyvä uutinen on, että vaikka piirisarjassa onkin täysin uusi AM3+-kanta, niin 990FX tukee myös vanhempia AM3-prosessoreita. Vastahankitun 990FX-emolevyn ei siis tarvitse jäädä lattialle pölyttymään kun odottelet AM3+-kantaisten prosessoreiden myyntiin tuloa.

Huonompi uutinen on se, että uusien prosessoreiden julkaisuun voi vierähtää vielä hetki aikaa. Bulldozer-pohjaiset FX-sarjan suorittimet eivät nimittäin ole vielä valmiita. Emolevyvalmistajat ovat kyllä jo saaneet käsiinsä B0-steppingin sirut, mutta niiden suorituskyky ei ole lähelläkään toivottua tasoa. AMD:n on kehitettävä vielä uusi stepping ennen kuin se alkaa toimittaa prosessoreitaan kauppoihin. Odotteluaikaa on tiedossa ehkä muutaman kuukauden verran.



990FX: Kuten 890FX, mutta varmennetulla AM3+-tuella
990FX-piirisarja on veistetty samoista piikiekoista kuin 890FX-piirisarjakin, joten ominaisuuksissa ei ole juurikaan eroa. AMD on kuitenkin halunnut nimetä uuden piirisarjan selvästi erilleen 890FX:stä, jotta kuluttajat varmasti ymmärtävät uuden piirisarjan olevan yhteensopiva AM3+-prosessoreiden kanssa ilman suurempia kikkailuja. 990FX on tietysti täysin yhteensopiva AM3-kantaistenkin prosessoreiden kanssa.

Edellisessä kappaleessa mainitsemani kikkailu tarkoittaa BIOS-päivitystä. On nimittäin totta, että AM3-kantainen 890FX-piirisarja on mahdollista saada AM3+-yhteensopivaksi pelkän BIOS-päivityksen avulla. On täysin emolevyvalmistajakohtaista, että julkaistaanko päivityksiä. 890FX-pohjaisen emolevyn yhteensopivuus Zambezi-prosessorin kanssa ei ole siis itsestään selvää.

Mikäli haluat muokata AM3+-prosessorin virran- tai taajuusominaisuuksia, niin silloin 990FX on välttämättömyys.


Sekä 890FX että 990FX tukevat HyperTransport 3.0 -väylää, joka pystyy 5,2 GT/s:n siirtonopeuksiin. MSI:n tietojen mukaan 990FX:ssä tukea on laajennettu HyperTransport 3.1 -väylään, joka on vieläkin nopeampi, 6,4 GT/s. Päivitys on tehty mitä ilmeisimmin kahdeksanytimisiä Zambezeita silmällä pitäen.

SLI: Miellyttävä yllätys
Kaikkein suurin juttu 990FX-piirisarjassa on SLI-tuki. Millään muulla tavalla se ei oikeastaan 890FX:stä eroakaan. Mikään ei estäisi emolevyvalmistajia lisensoimasta SLI:tä 890FX:ään, mutta tietääkseni yksikään valmistaja ei ole tähän ryhtymässä. Näyttääkin siltä, että juuri SLI-tuen verukkeella pelaajia yritetään saada ostamaan myös emolevy prosessoripäivityksen yhteydessä.


AMD:n 990FX tukee yhteensä 42 PCIe-kaistaa. Näistä 32 on annettu näytönohjaimien käyttöön. Kahden näytönohjaimen konfiguraatioissa molemmilla ohjaimilla on PCIe x16 -liitännän täydet kuusitoista kaistaa. Intelin piirisarjoissa molemmilla ohjaimilla on ainoastaan kahdeksan kaistaa. Tästä ei kuitenkaan pidä tehdä mitään johtopäätöksiä, sillä pelkät lisäkaistat eivät tuo näytönohjaimiin lisäpotkua.

Koska 990FX-piirisarjassa ei ole PCIe-kaistoista pulaa, niin siinä on kolmen näytönohjaimen konfiguraatio saatu mahdolliseksi ilman NF200-siltaakin. Molemmat Tom’s Hardwaren testaamista 990FX-emolevyistä tukevat kahden ja kolmen näytönohjaimen (x16/x8/x8) konfiguraatioita. Neljän GPU:n kokoonpanotkin ovat tietysti mahdollisia esimerkiksi GeForce GTX 590:lla tai Radeon HD 6990:lla.


Koska emme saaneet käyttöömme AM3+-kantaista prosessoria, niin koko artikkelin juonena on piirisarjan SLI-suorituskyvyn testaus. Vertaamme sitä vastaavanlaisen Intel-kokoonpanon nopeuteen. AMD-prosessorina käytimme Phenom II X4 980:ää ja Inteliltä saimme Core i5-2400:n. Näytönohjaimiksi valittiin kaksi GeForce GTX 570:tä. Kokoonpanoja ei tämän tasaväkisimmiksi enää saa. Intel-kokoonpanon P8Z68-V Pro -emolevyä myydään 210 dollarilla. Asuksen Sabertooth 990FX tulee myyntiin samaan hintaan. Prosessoreidenkin hintaero on vaivaiset viisi dollaria AMD:n hyväksi. Muuten komponentit ovat samoja, joten järjestelmien hinnat ovat jokseenkin samat.

Kommentoi artikkelia