Acer XB270HU: 144 Hz IPS ja G-Sync
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas
Kalibrointi ja kuvanlaatu
Kuvankäsittelykäyttöön käytettävä näyttö kannattaa kalibroida sitä varten erikseen tarkoitetulla kalibraattorilla, eli kolorimetrillä tai spektrophotometrillä sekä erillisellä kalibrointiohjelmistolla. Näillä luodaan näytölle oma profiili optimaaliselle kuvanlaadulle. Pelikäytössä ongelmaksi muodostuu se, että peli yleensä viittaavat kintaalla erillisille icc-profiileille, ja näin kalibrointi jää siltä osin turhaksi. Lisäksi erillinen kalibrointilaite on yleensä kallis ostos, jos sen käyttö jää vähäiseksi.
Näytön kalibrointiin ilman erillistä kalibrointilaitetta on tarjolla myös opassarjamme, jossa neuvotaan perusohjeet näyttöjen asetusten säätöön.
XB270HU:n käyttämä 8-bittinen IPS-paneeli suoriutui kuvanlaatutestien osalta erinomaisesti verrattuna allekirjoittaneen aikaisemmin testanneisiin paneeleihin. Väritoistoltaan paneeli on erinomainen, ja vetää vertoja aiemmin testaamamme Asuksen MX279Q –paneeliin verrattuna, joka on toistaiseksi laadukkain testaamamme IPS-paneeli väritoiston osalta. XB270HU kelpaa myös kuvankäsittelykäyttöön sRGB-väriavaruudessa, ja erityisesti vaikutuksen teki paneelin erinomainen kuvan yhtenäisyys ja värikylläisyys. Paneelin kuvaa verrattiin muun muassa vastikään arvostelemaamme Philipsin 40-tuumaiseen VA-paneeliin, ja Acerin näyttö erottui edukseen väritoiston ja katselukulmien osalta.
Näyttö toimitetaan Standard-esiasetus päällä, mutta asetuksia muutettaessa näyttö siirtyy User-tilaan, joten se on hyvä paikka aloittaa näytön kalibrointi. User-tila tiputtaa kirkkausasetuksen 77% tasolle, mikä on edelleen useimmille liian kirkas käytettäväksi. 120 kandelan kirkkausarvoa pidetään sopivana kirkkaustasona normaaliin käyttöön, ja tämä saavutetaan Acerin näytöllä n. 25% kirkkausasetuksella. Käytännössä kirkkausasetus kannattaa kuitenkin säätää oman käyttökohteen ja mieltymysten mukaan, muistaen kuitenkin, että yleensä matalampi kirkkaus on silmille pienempi rasite.
Perusasetuksilla kontrasti ja gamma olivat kunnossa, joten niitä ei tarvinnut lähteä muuttamaan. Värilämpötila on perusasetuksella Warm-tilassa, mikä on nimestään huolimatta melko lähellä 6500K suositusarvoa. User-asetuksella saa myös asetettua omat RGB-arvot sopivan värilämpötilan saavuttamiseksi.
Vaikka Acerin käyttämä IPS-paneeli on laadukas väritoistoltaan ja nopeudeltaan, vaivaa sitä kuitenkin IPS-paneelien luontaiset ongelmat kontrastin suhteen. Erityisesti mustan toisto on IPS-paneelien akilleen kantapää, ja XB270HU ei ole tämän suhteen poikkeus. Testikappaleessa ei ollut havaittavissa mainittavaa valovuotoa, mutta ns. IPS-glow oli huomattavissa mustalla taustalla helposti. Edestä katsottuna varsinkin oikeassa alareunassa oli hehkuva oranssi sävy, joka muuttui katselukulmaa vaihtamalla. Tämä on eittämättä IPS-paneelien tämän hetken suurin ongelma kuvanlaadun osalta. Ongelma on havaittavissa tummilla taustoilla, ja pimeäkäytössä IPS-paneelit eivät valitettavasti ole parhaimmillaan.
Alla on vertailukuvia kolmen eri näyttötyypin osalta. XB270HU:n IPS-paneelin lisäksi vertailussa on BenQ GW2760HS, joka on varustettu 3000:1 AMVA+-paneelilla, ja Philips BDM4065UC on TPV:n 5000:1 VA-paneeli. Kameralla on valitettavasti lähes mahdotonta saada täysin luonnollista kuvaa näytön mustan toistosta, mutta kuvat antanevat ainakin summittaisen käsityksen eri paneelien kontrastieroista.
Acerin 1000:1 IPS-paneeli vasemmalla, Philipsin 5000:1 VA-paneeli oikealla
Vasemmalta oikealle: Acer XB270HU (1000:1), BenQ GW2760HS (3000:1), Philips BDM4065UC (5000:1)
IPS-paneeleita varten on olemassa ns. A-TW-suodattimia hehkumisefektin vähentämiseksi, mutta näitä on nähty lähinnä kuvankäsittelyyn suunnatuissa ammattilaismalleissa, ja syystä tai toisesta suodatinta ei ole lisätty Acerin paneeliin.
Vaalea IPS-glow tulee esiin nurkista katselukulman mukaan
Syöttöviive ja vasteajat
Näyttö testattiin myös syöttöviiveen (input lag) ja pikselivasteaikojen osalta. Syöttöviive jäi minimaaliseksi alle ruudun mittaiseksi, joten sen osalta Acerin näytöllä ei tarvitse huolehtia johtuiko headshotin missaus näytön viiveestä vai omasta reaktioajasta. Pikselivastetta testattiin testufo.com –sivuston Chase testin avulla, ja merkittäviä poikkeamia ei havaittu OD normal-tilassa. Nostamalla OD-asetus extreme-tilaan havaittavissa oli koronavirheitä, joten normal on käytännössä paras asetus.
Kokonaisuudessaan Acer XB270HU on toistaiseksi nopein testaamamme IPS-paneeli, eikä siinä ollut suorituskyvyn osalta merkittäviä puutteita ULMB:n virkistystaajuusrajoitusta lukuun ottamatta.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään