Adobe Flash: Katsaus selaimiin, kodekkeihin ja suorituskykyyn
Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia
Adobe Flash Player: Ei ihan tavallinen toisto-ohjelma
Adobe Flash Playeriin liittyvissä keskusteluissa ei yleensä ymmärretä sitä, että kyseessä on hyvin omalaatuinen ohjelma. Se ei ole missään nimessä tavanomainen videotoisto-ohjelma, koska se toimii täysin erilaisista lähtökohdista käsin. Usein kuulee kysyttävän: miksei Adobe Flash Player ole enemmän Windows Media Playerin kaltainen?
Kun toistat jotakin videota VLC:llä tai Windows Media Playerillä, niin yleensä enkoodattu data kulkee dekooderiin, joka tuottaa YUV-dataa (väriavaruus), joka esitetään kuvaruudullasi.
Flash Player on suunniteltu toistamaan niin videota kuin interaktiivista grafiikkaakin, joten välivaiheet eivät ole samanlaiset kuin esimerkiksi VLC:llä. Flash Player käsittelee myös videon ensin YUV-dataksi, jonka jälkeen data muunnetaan RGB-väriavaruuteen, jotta videoon voidaan sisällyttää ulkopuolista (interaktiivista) grafiikkaa. Tämän jälkeen Flash Playerin pitää olla yhteydessä selaimeen, jotta video voidaan esittää katselijalle.
Tässä siis lyhykäisyydessään selitys miksi ladatun videotiedoston toistaminen VLC:llä ei ole sama asia kuin toistaa sama video nettiselaimessa.
Entä mitä on “videon ulkopuolinen interaktiivinen sisältö”? Tähän kategoriaan kuuluvat sellaiset asiat kuten soittimen hallintapainikkeet, tekstitykset ja ilmoitusruudut. Flash on kuitenkin paljon muuta kuin edellisten ominaisuuksien summa, sillä se tarjoaa myös ympäristön ActionScriptille, webcamille ja mikrofoonille.
Tavalliset toisto-ohjelmat ja Adobe Flash Player ovat molemmat lineaarisia multimediasoittimia, mutta Flash Player mahdollistaa videossa eteenpäin hyppäämisen ilman että eri kohtien välistä data pitää käsitellä.
ActionScriptiä käytetään adaptiivisen bittivirran toteutuksissa. Tämän ansiosta sisällöntarjoajat voivat tarjota useita eri laatuversioita videoita ja esittää niitä käyttäjille automaattisesti sen mukaan mikä heidän Internet-yhteyden nopeus on.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään