Alle 75 dollarin kuluttajaluokan virtalähteet
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia
Alle 75 dollarin kuluttajaluokan virtalähteet
Aikaisemmassa virtalähteitä käsittelevässä artikkelissamme käsittelimme lähinnä melko kalliita suorituskykyä vaativiin pelikoneisiin ja työasemiin tarkoitettuja virtalähteitä. Keskivertokäyttäjä suosii kuitenkin yleensä jotain hieman huokeampaa ja siksi tänään testataan kourallinen 75 dollarin hintaluokasta löytyviä virtalähteitä.
Kohtuullisen hintaiset virtalähteet
Virtalähteen voi joutua vaihtamaan useista eri syistä. Uusi näytönohjain saattaa vaatia uuden virtalähteen, tehokkaampi prosessorikin voi vaatia lisää tehoa tai yksinkertaisesti vanha virtalähde on tullut tiensä päähän ja hajonnut. Normaalit järjestelmät eivät yleensä vaadi huippuluokan virtalähdettä. Yleensä keskiverto-ostaja etsii halpaa (ja samaan aikaan luotettavaa ) virtalähdettä, joten tässä testissä päätimme keskittyä niihin asioihin.
Pyysimme valmistajia lähettämään meille mitä tahansa virtalähteitä, joiden enimmäishinta kaupassa on 75 dollaria. Wattien määrällä, ominaisuuksilla tai 80 Plus –sertifioinneilla ei ole väliä. Mitä tästä hintaluokasta sitten löytyy?
Odottamattomat aikaiset hyvästit
Ensimmäinen tekemämme testi sisälsi yhdeksän 400 – 500 wattista virtalähdettä. Sen testin jälkeen niitä olikin yksi vähemmän, sillä AXP 500P12P hajosi jo testin alkuvaiheilla. 380 watin kuormalla 500 watin virtalähde pamahti äänekkäästi, lennätti kipinöitä ja sen jälkeen alkoi savuta. Emme odottaneet tällaisia tapauksia vielä ensimmäisen testin aikana, joten annamme AXP:lle mahdollisuuden todistaa tämä ainoastaan yksittäistapaukseksi myöhemmässä artikkelissa.
Sitten heitä oli kahdeksan
Kahdeksan ehdokasta selvisi laboratoriossamme tehdyistä testeistä. Antec, Chieftec, Corsair, Enermax, FSP, Huntkey, Xigmatek ja uusi AXP 500P12P olivat kaikki 380 – 500 W teholuokassa. Kaikki näistä virtalähteistä ovat riittävän tehokkaita lähes kaikkeen toimisto- ja kotiviihdekäyttöön. Huolimatta matalasta 75 dollarin enimmäishinnasta, kuusi testattua virtalähdettä saavutti himoitun 80 Plus Gold –sertifikaatin tason. Antec, Chieftec, Corsair, Enermax, Xigmatek ja Huntkey saavuttivat 80 Plus Bronze –tason vaatimukset. Sen saavuttamiseen vaaditaan tietyt ominaisuudet 115 voltin jännitteellä: 82% hyötysuhde 20% maksimitehosta, 85% hyötysuhde 50% maksimitehosta ja 82% hyötysuhde 100% maksimitehosta.
AXP PSU kykenee näihin lukemiin ainoastaan 230 voltin jännitteellä, joten se ei saa sertifikaattia. Myös FSP:n virtalähde on tarkoitettu 230 voltin ympäristöön eikä sekään siis voi saada merkintää. Nämä kaksi virtalähdettä siis toimivat vain Euroopan alueella.
Huomattavia eroja laadussa
Vaikka halusimmekin pysyä puolueettomina ennen testiä, emme voineet olla huomaamatta eroja ulkoisessa laadussa laatikoiden availun aikana. Valmistajat ovat halunneet säästää kustannuksissa jättämällä pois liittimiä ja käyttämällä lyhyempiä ja heikompilaatuisia kaapeleita. Mikään näistä virtalähteistä ei ole rakenteeltaan modulaarinen. Jopa pakkaukset ovat melko pelkistettyjä. Muutamien virtalähteiden pienempi paino saattaa kertoa halvempien komponenttien käytöstä. Vaikka se ei heti testeissä näykkään, nämä virtalähteet eivät ole välttämättä yhtä pitkäikäisiä kuin korkeampilaatuisia komponentteja käyttävät.
Huolimatta 80 Plus Gold –merkinnästä, emme taaskaan onnistuneet testaamaan pärjäisikö AXP:n virtalähde kilpailussa. Samaan tapaan kuin ensimmäinen testikappale, tämä uusikaan ei selviytynyt edes testin lämmittelyvaiheesta. Suurin piirtein 420 W kuormituksella (tämä on 500 W virtalähde) jännitteet tippuivat äkillisesti, virtalähteestä kuului pauketta ja näkyi kipinöintiä ja kaikki päättyi taas savupilveen. Tämän jälkeen virtalähde ei enää toiminut ja se haisi, noh, tulelta. Tässä videolla näkyy hyvin virtalähteen hajoaminen, kannattaa katsoa jos paukahtelevat asiat ovat mielestäsi kiehtovia.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään