Asuksen miniläppärit minitestissä
Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen
Astetta pienempi ja pihimpi: Asus Eee PC 1025C
Asuksen valikoimasta löytyy myös uusia Intel-pohjaisia Eee PC -miniläppäreitä. THG Finland kokeili Intelin Cedar Trail -pohjaista (Atom N2800) Eee PC 1025C:tä, joka tarjoaa optimaaliselle suorituskyvylle optimaalista hintaa.
Runko ja liitännät
Eee PC 1025C on perinyt muotoilunsa perusteella samoja geenejä kuin edellisen sivun 1225B, joten ei siitä sen enempää.
1025C tarjoaa hyvän perusvalikoiman liitäntöjä; kolme USB 2.0 -paikkaa, VGA-liittimen, verkkopaikan, SD-korttipaikan ja (yhdistetyn) audioliitännän. HD-toistoon kykenevästä koneesta löytyy tietysti myös yksi HDMI-paikka. Langatonta tiedonsiirtoa tarjoavat WLAN (DLNA ja Wi-Fi Direct) ja Bluetooth 3.0+HS.
Näppäimistö on hyväksi todettua chiclet-tyyppiä. Hyvää tuntumaa tarjoaa myös kannettavan kosketuslevy, jota oli mukava käyttää ja sen näppäimiä oli hieman kevyempi painaa kuin 1225B:ssä.
Näyttö
Useissa 10-tuumaisissa miniläppäreissä on yksi ja sama vika, niiden resoluutio on aivan liian alhainen. Näin on asian laita myös 1025C:n kohdalla, jonka näytöstä löytyy 1024x600 pikseliä. Huomasin silmien rasittuvan kun epätarkkaa näyttöä katsoi pidempään heikossa valaistuksessa. Vaikka näyttö onkin läppärin ehdottomasti huonoin puoli, niin on siinä jotakin hyvää.
Asuksen mukaan kannettavasta löytyy Anti Glare -pinta, eli heijastukset estävä pinnoitus. Näytöstä saa selvää myös kirkkaalla säällä, mutta parhaaseen käyttökokemukseen ylletään edelleen sisätiloissa.
1025C:n (vasemmalla) näyttö auringonpaisteessa, vieressä pari vuotta vanha Asus Eee PC T101MT
Suorituskyky ja komponentit
Eee PC 1025C on rakennettu Intelin uuden sukupolven Atom N2800 -suorittimen (tuplaydin, 1,6 GHz) ympärille. Siitä löytyy potkua kaikkeen mihin on tarvettakin. Sovellusten käyttö on sujuvaa ja nopeaa, eikä HD-videoiden katselukaan ollut mahdotonta. Minkäänlaista pätkimistä teräväpiirtovideoissa (YouTuben kautta katseltuna tai 9,5 Mbps:n AVCHD-video kovalevyllä) ei näkynyt, mutta Big Buck Bunny -videota (1080p) katsellessa kuva repeytyi ajoittain. Ongelma liittynee ajureihin, sillä repeytymistä näkyi joskus myös näytönsäästäjässä.
Kovalevytilaa on 320 gigatavua ja keskusmuistia on gigatavu. Enempään ei ole mielestäni tarvetta.
Akku, lämmöntuotto ja äänekkyys
1025C:n tärkeimmäksi ominaisuudeksi nostaisin sen erittäin hyvän akkukeston -- konetta saa rääkätä ihan toden teolla että sen saa tyhjäksi. Vaikkei aivan Asuksen lupaamaan 10 tuntiin ei päästykään, niin seitsemän tunnin akkukesto on sekin jo jotain. Varsinkin kun seitsemään tuntiin kuuluu PCMark-testi, HD-videoiden toistoa ja aktiivista nettiselaamista. Konetta ei siis päästetty helpolla.
Lämmön- ja meluntuoton osalta pätee samat periaatteet kuin 1225B:n tapauksessa, eli kone lämpiää maltillisesti koneen vasemmasta reunasta.
Hinta
Asus on mielestäni onnistunut hinnoittelupolitiikassaan 1025C:nkin kohdalla, jota myydään Suomessa yli 300 eurolla. Pikaisen tarkistuksen perusteella se on myös Suomen ainoa N2800-pohjainen miniläppäri
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään