Asus MG278Q – FreeSync ja 144 Hz

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Nykyiset monitorit virkistävät kuvaa yleensä 60 Hz taajuudella, eli kerran n. 16 millisekunnissa. Näytönohjaimet eivät kuitenkaan renderöi pelikuvaa tähän tahtiin, vaan FPS voi vaihdella hyvinkin paljon. Tämä voi aiheuttaa kuitenkin aiheuttaa repeilyä pelikuvassa kun sisältöä ja näyttöä päivitetään eri tahtiin. Tätä ongelmaa on korjattu yleensä käyttämällä Vsync-asetusta, joka pakottaa kuvan päivittymään 60 Hz:n tahtiin, mutta tämä vuorostaan luo lisää ongelmia tuomalla lisää syöttöviivettä, ja jos näytönohjaimen suorituskyky ei riitä 60 FPS:n tasolle, tippuu FPS puoleen.



AMD FreeSync käyttää VESA-standardin mukaista Adaptive-Sync-ominaisuutta, joka on lisätty DisplayPort 1.2a-standardin mukaisiin näyttöliitäntöihin. FreeSync on AMD:n oma brändäys Adaptive-Sync-tuelle, ja vaikka näyttö ei virallisesti olisikaan FreeSync-malli, kaikkien Adaptive-Synciä tukevien näyttöjen pitäisi toimia automaattisesti FreeSync-näyttönä.



FreeSync on asetettavissa AMD:n ohjauspaneelista yksinkertaisella rasti ruutuun -asetuksella. Toistaiseksi FreeSync toimii vain fullscreen-tilassa. Lisäksi ohjauspaneelista voi erikseen valita, haluaako näytön käyttävän Vsynciä kun ruudunpäivitys poistuu FreeSyncin toiminta-alueelta. Näin esimerkiksi MG278Q:n tapauksessa jos ruudunpäivitys tippuu alle 40 FPS:n, Vsyncillä voidaan tarvittaessa taata, ettei kuva edelleenkään repeile.

Jos FPS on vuorostaan yli 144, Vsync päällä FPS rajoitetaan 144 tasolle, mikä saattaa aiheuttaa pientä syöttöviivettä. Jos Vsync asetetaan pois päältä, FPS on rajoittamaton, ja kuva saattaa repeillä. Käytännössä yli 144 FPS ruudunpäivityksellä mahdollista kuvan repeilyä on erittäin vaikea havaita. Lieneekin siis sovelluskohtaista, onko Vsynciä järkevä käyttää vai ei, ja tässä puhutaankin lähes mitättömän pienistä eroista syöttöviiveen ja kuvanlaadun osalta.



FreeSyncin toimivuus peleissä on jossain määrin pelikohtaista, ja sen tuoma hyöty riippuu pitkälti ruudunpäivityksen nopeudesta. Edut nähdään parhaiten 40-60 FPS:n tuntumassa, mutta myös korkeammalla ruudunpäivityksellä siitä on hyötyä kun kyseessä on 144 Hz virkistystaajuuden näyttö. Kuitenkin mitä korkeammalle ruudunpäivityksessä noustaan, sitä vaikeampaa kuvan repeilyä on havaita, sillä erot peräkkäisten ruudunpäivitysten välillä ovat pienemmät, ja näin ollen myös repeämän kohdalla siirtymä on vaikeampi havaita.

Asus MG278Q:n kohdalla on huomioitava, ettei näytöstä löydy Nvidian ULMB:n tapaista liikesumeutta vähentävää asetusta. FreeSync-näyttöjä myyvistä valmistajista useimmilla on omat vastineensa (esim. BenQ Blur Reduction), mutta jostain syystä Asus ei ole vieläkään saanut aikaiseksi lisättyä omaa versiotaan, eikä AMD toimita sellaista FreeSyncin myötä samaan tapaan kuin Nvidia tekee ULMB:n kanssa.

Liikesumeuden määrää voi testata ja vertailla esimerkiksi TestUFO-sivustolla. Testin liikkuva kartta on omiaan näytön liikesumeuden vertailuun. 1ms TN-paneeli 144 Hz virkistystaajuudella tuottaa jo varsin hyvän liiketoiston, mutta erillisellä strobing-tekniikalla varustettu asetus tuottaisi parhaan tuloksen.

Kommentoi artikkelia