Asus PG279Q 165 Hz G-Sync-pelinäyttö

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Kalibrointi ja kuvanlaatu



Kuvankäsittelykäyttöön käytettävä näyttö kannattaa kalibroida sitä varten erikseen tarkoitetulla kalibraattorilla, eli kolorimetrillä tai spektrophotometrillä sekä erillisellä kalibrointiohjelmistolla. Näillä luodaan näytölle oma profiili optimaaliselle kuvanlaadulle. Pelikäytössä ongelmaksi muodostuu se, että peli yleensä viittaavat kintaalla erillisille icc-profiileille, ja näin kalibrointi jää siltä osin turhaksi. Lisäksi erillinen kalibrointilaite on yleensä kallis ostos, jos sen käyttö jää vähäiseksi.



Näytön kalibrointiin ilman erillistä kalibrointilaitetta on tarjolla myös opassarjamme, jossa neuvotaan perusohjeet näyttöjen asetusten säätöön.

Säätöjen osalta PG279Q ei tarvitse merkittäviä muutoksia hyvän kuvanlaadun saavuttamiseksi. Tehdasasetuksilla näyttö on ylikirkas, mutta pelkästään sRGB-esiasetukseen vaihtamalla näytöstä saa väritarkan ja kirkkaustaso on normaaliin huonevalaistukseen nähden sopivammalla tasolla. Jos kirkkaustaso ei kuitenkaan mielestäsi ole sopiva, sRGB-esiasetusta ei pysty muuttamaan, vaan eniten säädettävyyttä löytyy Racing-esiasetuksen kautta. Esimerkiksi TFTCentralin toimesta tehtyjä kalibroituja profiileja voi myös kokeilla, mutta on kuitenkin muistettava, että jokainen näyttö on oma yksilönsä, joten profiili ei välttämättä ole optimaalinen yksilöeroista johtuen.


PG279Q:n IPS-paneelin uniformiteetti erottuu edukseen kokonaan esimerkiksi valkoisella taustalla.


IPS-mallien ongelma on viime aikoina ollut myös taustavalon epätasaisuus ja ns. IPS glow-efekti, mikä tekee näytön kontrastista heikon erityisesti pimeäkäytössä. Lisäksi valovuotoa saattaa esiintyä näytön reunoilla yksilöstä riippuen. Testiin saapunut yksilö oli tältä osin tyypillinen IPS-paneeli. Paneelin yläreunalla oli havaittavissa pientä valovuotoa pimeässä, ja oikea alareuna värjäytyy IPS-hehkun myötä oranssin sävyiseksi mustalla taustalla normaalilla katseluetäisyydellä. Käytännössä sama ongelma vaivaa kaikkia nykyisiä 1000:1 IPS ja TN-paneeleita, ja parempaa mustan syvyyttä etsivien kannattaa kääntyä VA-paneelien suuntaan.

Asuksen PG279Q:n osalta verkosta löytyy myös yksi Computer Loungen tekemä kattavampi vertailu taustavalo-ongelmista peräti 20 näytön testissä. Käytännössä kaikissa yksilöissä on havaittavissa enemmän tai vähemmän valovuotoa reunoilla.

Kokonaisuutena PG279Q:n paneeli on kuitenkin IPS-paneelien kärkiluokkaa, eikä sitä tarvitse lähteä säätämään merkittävästi hyvän kuvan saavuttamiseksi. Ainoaksi heikkoudeksi jää tyypillinen laatuvaihtelu taustavalon ja IPS-hehkun suhteen, mikä on valitettavaa lähes tuhannen euron hintaiselle näytölle. Ongelmalle ei kuitenkaan vaikuta löytyvän ratkaisua paneelivalmistajien toimesta, joten kuluttajan vaihtoehdoksi jää huonojen yksilöiden vaihtorumba. Näin ollen näytön ostopaikka kannattaa valita sen mukaan, miten jouhevasti näytön vaihto onnistuu.


PG279Q kärsii IPS-paneelille tyypillisestä hehkusta sekä heikosta mustan tasosta


Syöttöviive ja vasteajat



Näyttö testattiin myös syöttöviiveen (input lag) ja pikselivasteaikojen osalta. Syöttöviive jäi minimaaliseksi alle ruudun mittaiseksi, joten sen osalta näytöllä ei tarvitse huolehtia johtuiko headshotin missaus näytön viiveestä vai omasta reaktioajasta. Pikselivastetta testattiin testufo.com –sivuston Chase testin avulla, ja merkittäviä poikkeamia ei havaittu Overdrive normal -asetuksella.

Kommentoi artikkelia