Asus ROG Strix GL502VM – Peliläppäri ilman liikakiloja

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Ulkoiset ominaisuudet ja liitännät





Asus ROG Strix GL502VM asettuu 15” näytöllään kokonsa puolesta pelikannettavien keskiluokkaan. Toisin kuin 17" työpöytäkorvikkeissa, pääpainona on turhien kilojen karistaminen, ja 2,2 kilon painoisena GL502 onkin puolet keveämpi verrattuna alkuvuodesta arvostelemaamme G752-malliin. Yleensä pienemmän profiilin pelikannettavissa on jouduttu uhraamaan suorituskyvyn suhteen, mutta uusimman sukupolven komponenttien energiatehokkuuden myötä Asus on saanut pakattua saman luokan komponentit puolet pienempään tilaan kuin vuotta aikaisemmin. GL502 on yksi kevyimmistä 15" pelikannettavista tällä hetkellä, eli jos samaan pakettiin on saatava tehokkaat komponentit sekä kohtuullinen paino, Asuksen uutukainen on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista vaihtoehdoista tällä hetkellä.



GL502VM on tyylitelty Asuksen Republic of Gamers –logolla, ja kannen pikimustasta alumiinirakenteesta erottuu uusi oranssi design-viimeistely. Kannettavan pohjaosio on mustaa muovia, mutta kokonaisuudessaan kannettava on jämäkän oloinen, eikä rakenteen laadussa ole valittamista. Harjattu alumiinipinta luonnollisesti kerää helposti sormenjälkiä itseensä, joskin niitä on vaikeampi erottaa pikimustasta.



Sisäpuolelta löytyy lisää oranssia värikieltä WASD-painikkeiden ja logon muodossa. Asus on siirtynyt käyttämään myös STRIX-brändiä kevyempien pelikannettavien osalta. Näppäimistöosion alareunasta erottuu myös oranssit viivat, jotka osoittavat stereokaiuttimien paikat. Tasohiiren vieressä majailee myös tutut liimatarrat, joista yksi lupailee VR-yhteensopivuutta. Kannettavan GTX 1060 onkin riittävän tehokas Oculus Riftin ja HTC Viven pelien pyörittämiseen ongelmitta, ja GL502VM:n ollessa yksi kevyimmistä pelikannettavista, sen avulla voi helposti kehittää kevyehkön reppusysteemin langatonta VR-pelaamista varten.






Liitännät ja langattomat yhteydet



Yhteydet: Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
Liitännät: 1xRJ-45, 1xHDMI 2.0, 1xminiDP, SD/SDHC/SDXC-kortinlukija, 3xUSB 3.0, 1xUSB 3.1 Type C, 3,5mm kuuloke/mikrofoni




Asus GL502VM mahduttaa reunoilleen suhteellisen kattavan liitinvalikoiman. Kannettavasta löytyy miniDP ja HDMI 2.0 -liitännät ulkoisten näyttöjen kytkemiseen, sekä perinteinen verkkoliitäntä sitä tarvitseville. GL502-mallin uutuutena on myös USB 3.1 C-tyypin liitäntä, ja kyseinen portti toimii myös latuspistokkeena mobiililaitteille koneen ollessa muuten kiinni. Varsinaisen virtajohdon liitin löytyy myös vasemmalta puolelta verkkoliitännän vierestä.

Toiselle puolelle kannettavaa jää muistikortinlukija, kaksi USB 3.0 -porttia sekä Kensington-lukko. Audioliitäntänä toimii vain yksi komboliitin kuulokkeelle/mikrofonille.

Näppäimistö ja tasohiiri





Näppäimistö on verrattain tiivis, ja erityisesti numpadin puoli jätti allekirjoittaneelle toivomisen näppäinsijoittelun ahtauden myötä. Erityisesti nuolinäppäimet eivät juurikaan erotu muista näppäimistä, ja marginaalinen etäisyys numpadin ja muun näppäimistön välillä saa aikaan harmaita hiuksia oikeita painikkeita etsiessä. Numpadiin on sijoitettu oikeaan yläreunaan virtanappi, ja ROG-logolla varustetulla napilla saa esiin myös ROG Gaming Center -sovelluksen, josta saa vaihdettua ja luotua profiileja Asuksen pika-asetuksille.



Vaikka näppäimistö onkin turhan tiivis paketti, itse näppäintuntuma on kohtuullisen hyvä 15" kokoluokassa, mutta luonnollisesti painallussyvyys ei ole samaa luokkaa kuin kookkaammassa 17" mallissa.

Näppäimistö on taustavaloltaan punainen, ja säädettävissä kolmella eri kirkkausasteella, tai vaihtoehtoisesti kokonaan pois päältä. Allekirjoittanut ei erityisemmin välitä ledien punaisesta värivalinnasta, sillä kirjaimia on valoista huolimatta hankalampi erottaa pimeässä verrattuna valkoiseen.



Pienemmistä kannettavista tuttuun tapaan GL502VM turvautuu tasohiiren osalta ns. clickpadiin, jossa ei ole erillisiä hiirennappeja. Muutaman viikon testirupeaman aikana tasohiiren osalta ei ollut kuitenkaan valittamisen aihetta ja komennot toimivat mukisematta. Mahdollisten virhekomentojen vähentämiseksi kannattaa kuitenkin tarkistaa tasohiiren asetusohjelma, josta saa kytkettyä pois päältä ne hiirieleet, jotka osoittautuvat useimmiten virhekomentojen aiheuttajiksi.

Äänentoisto



Suurempaan 17" serkkuunsa verrattuna GL502VM ei pidä sisällään erillistä subwooferia, joten äänentoisto on vähemmän bassovoittoista, mutta näppäimistön etupuolelle sijoitetut stereokaiuttimet ajavat asiansa varsin hyvin, eikä tässä mallissa ole samaa ongelmaa kuin G752:n tapauksessa, jossa kaiuttimet oli sijoitettu osittain näyttöpaneelin taakse.



Äänentoiston laatua voi muokata myös ohjelmistopohjaisesti Asuksen Gaming Center -sovelluksen kautta, josta löytyy muutama valmisprofiili, mutta kattavammat säädöt jotka olivat tarjolla kookkaammassa mallissa loistavat poissaolollaan. Kokonaisuudessaan GL502VM:n äänentoisto on kuitenkin hyvällä tolalla omassa kokoluokassaan, ja soveltuu riittävästi esimerkiksi YouTuben toistoon. Musiikkia, pelejä ja elokuvia varten lienee kuitenkin parempi turvautua laadukkaampiin kuulokkeisiin bassotoistoa varten.

Kommentoi artikkelia