Asus Strix Tactic Pro ja Strix Claw
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas
Asus Strix-sarja
Asus on tuonut tämän vuoden aikana markkinoille uuden Strix-pelibrändin, jonka alla se on julkaissut kasan lisälaitteita sekä näytönohjaimia. Strix-nimellä viitataan latinan ja kreikan kielen mytologiseen pöllöön, millä halutaan ilmeisesti luoda mielikuvaa tarkoista aisteista, kontrolleista ja näytönohjainten tapauksessa ilmeisesti myös hiljaisuudesta.
Asus Strix Tactic Pro
Pelinäppäimistöjen osalta markkinat ovat siirtyneet käyttämään lähes yksinomaan mekaanisia kytkimiä, ja valtaosa näistä kuuluu Cherryn valmistamaan MX-sarjaan. Cherry tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia kytkintyyppejä, jotka antavat painettaessa erilaisen palautteen. Cherryn kytkimille luvataan 50 miljoonan painalluksen elinikä, minkä kerrotaan olevan kymmenkertainen perinteisiin kalvonäppäimistöihin verrattuna.
Asus tarjoaa Strix Tactic Pro -näppäimistöä neljällä MX-sarjan kytkinvaihtoehdolla, punainen (kevyt, ilman klikkausääntä), sininen (kevyt, klikkausäänellä), ruskea (raskas, klikkausäänellä) sekä musta (raskas, ei klikkausääntä). Testimallimme käyttää Cherry MX Red -kytkimiä, jotka ovat ns. lineaarisia kytkimiä, eli painettaessa ne vastustavat työntövoimaa lineaarisesti koko painalluksen matkalta, eikä niihin ole lisätty erillistä palautetta tai kovaa klikkausääntä. Lisäksi MX Red -tyypin kytkinten aktuointivoima on matala, mikä helpottaa näppäimen toistuvaa painallusta. Näin ollen kytkimet sopinevat useimmille käyttäjille siinä missä erikoisemmat kytkintyypit saattavat jakaa käyttäjien mielipiteitä vahvemmin.
Strix Tactic Pro lupaa tukea myös täyttä NKRO:ta USB-liitänsä kautta. N-Key Rollover (NKRO) viittaa näppäimistön kykyyn vastaanottaa useampia näppäinpainalluksia kerralla. Halvemmilla USB-liitäntäisillä näppäimistöllä on tapana jättää joitain näppäinkombinaatioita rekisteröimättä riippuen siitä miten näppäimistön yhteydet on suunniteltu. Varhaisemmat PS/2-liitännät olivat tässä suhteessa helpompia toteuttaa NKRO-tuella, mutta uusimpien mallien myötä NKRO on saatu tuettua nyt myös USB-liitännän kautta. Jotkin ammattilaiskilpailut saattavat kieltä NKRO:n käytön säännöissään, joten näppäimistöstä löytyy myös FN+PGUP-kombosta NKRO/6KRO-kytkin.
Ulkoisen olemuksensa osalta Strix ei hirveämmin erotu keskiverto pelinäppäimistöstä. Tarjolla on täysi näppäimistö numpadilla, medianäppäimillä sekä erillisellä makro-osiolla. Lisäksi välilyönnin alapuolella on saatu mahdutettua kolme erillistä makronäppäintä.
Makronäppäimiä on tarjolla yhteensä 13, ja ne ovat luonnollisesti ohjelmoitavissa erillisellä sovelluksella. Plussana makrot voi myös tallentaa suoraan näppäimistöön, joten ne seuraavat tarvittaessa myös toiselle koneelle. Näppäimistön muistiin saa asetettua kolme erillistä profiilia, jotka asetetaan Strix-sovelluksella. Erillisten makronäppäinten lisäksi myös F1-F8-näppäimet voidaan makrottaa.
Strix-sarjan päävärinä toimii oranssi, ja näin ollen myös näppäimistön LED-taustavalo on oranssin sävyinen. Valaistuksen voimakkuutta voi säätää (FN+numpad2/numpad8) kolmelle eri tasolle, ja käytettävissä on myös tila jossa ledivalaistus ”hengittää”. Näppäimistön mukana tulee myös 4 ylimääräistä oranssia näppäinhattua, jotka voi halutessaan vaihtaa WASD-painikkeiden tilalle. Näppäinhattujen irrottamiseen mukana tulee myös siihen sopiva työkalu.
Subjektiivinen arvio:
Strix Tactic Pro jätti jälkeensä hyvän laatuvaikutelman. Cherry Red on allekirjoittaneen oma suosikkikytkin, ja vaikka Asuksen mukaan mallia pitäisi olla olemassa useammallakin kytkivaihtoehdolla, ei liene yllättävää jos Suomen markkinoille saapuu ainoastaan punaista versiota.
Medianäppäimet on toteutettu hyvin ja volyymirulla on kätevä keino säätää äänentasoa. Makronäppäimet ovat vakio-ominaisuus pelinäppäimistölle, mutta välilyönnin alapuolelle sijoitetut kolme makropainiketta ovat varmasti tervetulleet niitä kaipaaville.
Puutteiden osalta puhutaan lähinnä USB-hubin puuttumisesta sekä taustalaistuksen säätöjen verrattaisesta vähyydestä. Lisäksi USB-liitännän muotoilu jätti toivomisen varaa, sillä se oli siinä määrin paksu, ettei esimerkiksi testissä käytetyn G20-työpöytäkoneen vierekkäiseen USB-liittimeen saatu mahdutettua Claw-hiiren samanlaista liitintä.
Muilta osin harkinta jää jokaisen oman maun varaan. Haluatko makronäppäimiä ja numpadia? miellyttääkö mustan ja oranssin kombo? Jos vastaus on kyllä, niin Asus Strix Tactic Pro on laadukas ja toimiva vaihtoehto pelinäppäimistöä etsivälle.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään