Asus Zenbook UX305FA ja UX303LN – Kevyt vai ultrakevyt?
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas
Loppuyhteenveto
Asus Zenbook UX305FA ja UX303LN saattavat vaikuttaa ensi silmäykseltä hyvin samankaltaisilta kannettavilta, mutta tosiasiassa pinnan alta paljastuu suuria eroavaisuuksia. Suurimpana erona toimii Intelin uusi Broadwell-arkkitehtuuriin perustuva 4,5W TDP-arvolla varustettu Core M -suoritin, joka mahdollistaa entistä pienemmät muotokertoimet ilman aktiivijäähdytystä. Asus on ottanut tästä täyden hyödyn irti, ja UX305FA:sta ei löydy tuuletinta ollenkaan, ja sen sivuprofiili on erittäin ohut. Myös painoa on saatu karsittua 1,2 kiloon, mikä tekee UX305FA:sta yhden kevyimmistä 13" kannettavista.
Asus UX305FA
Mitä Asus ei ole tehnyt UX305FA:n tapauksessa on läppäri-tablet-hybridiä. UX305FA:n näyttö ei taivu kauas taakse, eikä siinä ole kosketuspaneelia. Kokonaisuudessaan UX305FA on ottanut lähestymistavaksi ylimääräisten ominaisuuksien karsimisen. Kannettavasta ei löydy edes taustavalaistua näppäimistöä, mikä alkaa olla jo poikkeus Ultrabookien tapauksessa. UX305FA on suunnattu puhtaasti perinteiseen läppärikäyttöön, siinä missä aiemmin arvostelemamme Lenovo Yoga Pro 3:n kykenee muuntautumaan tarvittaessa tablet-muotoon.
Käytännössä UX305FA on asemoitu tällä hetkellä markkinoille laadukkaana, mutta myös mahdollisimman edullisena kevytkannettavana. Se tarjoaa huomattavasti parempaa laatua kuin halvemmat Chromebookit tai Asuksen omat Transformer-malliston hybridilaitteet, mutta samalla hintalappu nousee väistämättä korkeammalle. Asus ei ole kuitenkaan päättänyt lähteä Core M:n kanssa samoille linjoille kuin Lenovo tai Apple, jotka tarjoavat Core M -kannettaviaan varsin suolaiseen hintaluokkaan.
Ottaen huomioon miten rajoittunut Core M:n suorituskyky on, allekirjoittaneen usko on siinä, että Core M:n tulevaisuus tulee löytymään jostain Yogan ja Zenbookin väliltä. Core M:n paikka on Yoga 3 Pron kaltaisissa muotokertoimissa eikä Macbookin tai Zenbookin tapaisissa peruskannettavissa. Jos jokin valmistaja saisi jatkossa yhdistettyä Macbookin kustomoidun laadun, Yoga Pron saranan ja Zenbookin kohtuullisen hinnan, olisi Core M:llä selvä paikka markkinoilla. Tällä hetkellä se kuitenkin kaipaa vielä ehkä parin sukupolven hiomista ennen kuin sille löytyy toimiva niche, jossa sitä voisi suositella varauksetta. Nykyisellään UX305FA jää lähinnä laadukkaan oloiseksi, mutta lopulta varsin tylsäksi ja heikkotehoiseksi nettiläppäriksi. Saman tosin voisi sanoa myös Applen uudesta Macbookista, joka maksaa lähes tuplasti enemmän.
Suomessa myytävien mallien osalta UX305FA:ta on saatavilla halvimmillaan 799 eurolla Full HD -näytöllä ja 128 Gt muistilla. Tämä liene useimpien valinta, jos etsinnän alla on mahdollisimman kevyt ja laadukas kannettava peruskäyttöön, eikä UX305FA:n puutteet haittaa. Muihin Core M -kannettaviin verrattuna Zenbook on varsin edullinen, mutta hinta tuntuu allekirjoittaneesta silti turhan korkealta, kun ottaa huomioon Core M:n rajallisen suorituskyvyn. Asus myy 256 Gt SSD:llä varustettua mallia rapakon toisella puolella 699$ hintaan, mikä olisi jo selvästi houkuttelevampi tarjous.
Nopeasti:
+ Kirkas ja laadukas WQHD+-näyttö
+ Ohut ja kevyt
+ Laadukas alumiinrakenne
+ Äänetön
+ Hyvä akkukesto
+ Liitinvalikoima
- Heikko suorituskyky
- Hiljaiset kaiuttimet
- Näppäimistössä ei taustavalaisua
- Näppäimistön tuntuma
Asus UX303LN
Asus Zenbook UX303LN edustaa vuorostaan jo useamman vuoden markkinoilla ollutta 15W suorittimilla varustettua Ultrabookien kategoriaa, joka on ehditty hioa jo varsin hyvälle mallille. UX303LN:n tarjoaa moitteetonta suorituskykyä, ja Nvidian näytönohjaimen myötä se on yksi harvoista Ultrabookeista, joista on myös uudempien pelien pelaamiseen. Ainoaksi merkittäväksi heikkoudeksi jäi kosketuspaneelin oudon heikko maksimikirkkaus, joka teki näytöstä UX305FA:n rinnalla todella väsyneen näköisen. UX303LN:n tapauksessa suosittelemmekin hankkimaan ennemmin mallin, jossa on mattapinnoitteella varustettu Full HD -paneeli. Zenbook-malliston osalta UX303LN edustaa tällä hetkellä ehkä parasta arvoa käyttäjälle, joka tarvitsee myös sen tarjoamaa Nvidian näytönohjainta. Asukselta löytyy myös vastaava UX303LA pelkällä integroidulla näytönohjaimella.
UX303LN on vielä tarjolla kahden eri sukupolven suorittimilla, ja näistä kannattaa luonnollisesti kääntyä uudemman Broadwell-malliston puoleen. Suomessa tarjolla on ainakin i7-5500U -suorittimella, Full HD -näytöllä ja valitettavan pienellä 128 Gt SSD-asemalla varustettu malli, mutta SSD-aseman pystyy teoriassa vaihtamaan itse kookkaampaan (takuu evätään jos komponentin vaihtaa). Hintaa tällä mallilla on n. 1149€. Lisäksi tarjolla on myös kalliimpi kosketusnäytöllinen vaihtoehto 256 Gt SSD:llä, mutta ottaen huomioon testikappaleen näytön heikko laatu, emme suosittele sitä.
Nopeasti:
+ Suorituskyky
+ Nvidian näytönohjain pelikäytössä
+ Komponentit päivitettävissä (muisti+ssd)
+ Laadukas alumiinirakenne
+ Liitinvalikoima
+ Akkukesto
+ Melutaso työpöydällä ja rasituksessa
+ Näppäimistö
+ Kosketusnäytön vaste
- Kosketusnäytön heikko maksimikirkkaus
- Näytön lasipinnan heijastukset
- Kaiuttimien äänenlaatu
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään