Budjettiluokan alustat: yhdeksän H55- ja H57-emolevyä vertailussa
Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia
EVGA H55 ATX
Odotimme että ainakin yhdeltä valmistajalta saisimme ATX-kokoluokan emolevyn. EVGA korjasi tilanteen odotustemme mukaiseksi. Vaikka Evgan emolevyn nimi onkin minimaalinen, niin emolevyn ominaisuusluettelo vastaan perustasoa, mutta virransäätimien lämpösiileissä mennään korkeammalle tasolle. H55-emolevystä löytyy kaksi PCIe x16 –liitäntää, tuki kahdelle näytölle DVI-, VGA- tai DisplayPort-ulostulojen kautta.
Emme ole aivan varmoja miten hyvin integroidulla näytönohjaimella varustettu emolevy sopii Evgan tuotemallistoon, valmistaahan yhtiö näytönohjaimia. Evga voi tosin käyttää Intelin patalaiskoja näytönohjaimia syynä ostaa Evgan oman näytönohjaimen. H55:den hinta sijoittuu P55 LE:n ja P55 SLI:n välimaastoon. P55 SLI on houkuttelevampi kuin H55, ellet sitten aio rakentaa kokoonpanoasi Clarkdale-prosessorin näytönohjaimen varaan.
Emolevystä puuttuu kokonaan PCIe x1 –paikat. Tämä tarkoittaa sitä, että laajennuskortin käyttäjien on tyydyttävä yhteen näytönohjaimeen, koska toinen nelikaistainen PCIe-paikka on uhrattava laajennuskortille. Vanhoja kortteja varten emolevyltä löytyy kolme PCI-paikkaa.
Evga on tehnyt hyvää työtä, sillä se ei ole sijoittanut etupaneeliliitäntöjä hankalaan etukulmaan ja sijoittanut etupaneeliaudioliitännän nelikaistaisen PCIe-paikan yläpuolelle. Alaetukulmasta löytyy FireWire ja kaksi kakspaikkaista USB 2.0 –headeria. Niiden lisäksi sieltä löytyy kaksi SATA-porttia ja yksi Ultra ATA –paikka.
H55 hyvän ulkoasusuunnittelun lisäksi Evgasta löytyy power-, reset- ja CLR_CMOS-painikkeet, Port 80-diagnostiikkanäyttö, kuusi tuuletinpaikkaa ja ylimäärinen CLR_CMOS-painike takapaneelista. Evgan H55 sopii erinomaisesti ylikellottajille.
BIOS-ominaisuudet
Evgan H55-emolevyn BIOS sisältää monta P55 SLIstä tuttua ominaisuutta, joista tärkeimpinä Frequency/Voltage Control –valikon etusivulta löytyvät jännite- ja taajuusasetukset.
H55 antaa tuunaajille mahdollisuuden asettaa erikseen jännitteen käynnistyksen ja käytön ajaksi. Tämä estää niin sanottuja cold boot –ongelmia. Integroidun näytönohjaimen ytimen jännitteen säätö on myös mahdollista, mutta taajuutta ei BIOSista pysty muuttamaan.
H55:den muistialivalikosta löytyy ainoastaan kaikkein tärkeimmät ajoitussäädöt. Ajoitukset on mahdollistaa ajoituskohtaisesti automaatti-tilaan. DRAM-kertoimen valinnan jälkeen on usein tarpeen palata päävalikkoon ja valita oikea QPI-taajuus. BIOS-profiileja on mahdollista tallentaa neljä.
Varustelu
Evgan H55-emolevyä ei voi sanoa halvaksi, mutta silti siitä ei löydy kuin kaksi SATA-kaapelia.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään