Kuusi uutta AMD Phenom II ja Athlon II -prosessoria

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Ylikellotustulokset



Tahdoimme nähdä onko uusissa AMD:n suorittimissa enemmän kellotusvaraa kuin niiden edeltäjissä, joten teimme muutaman pikaisen kellotustestin.

Phenom II X2 560 ja X4 970 Black Edition -suorittimien tapauksessa nostimme jännitettä 1,45 volttiin ja nostimme kerrointa kunnes löysimme Prime95-vakauden rajat. Phenom II X6 1075T on hieman kinkkisempi, sillä se ei ole Black Edition -malli, joten sen kerrointa ei voi nostaa. Tässä tapauksessa nostimme jännitettä 1,475 volttiin ja nostimme referenssitaajuutta kunnes saavutimme korkeimman vakaan taajuuden.

Phenom II X2 560 yltää 4GHz rajapyykille, mikä on siis sama tulos minkä Phenom II X2 555 saavutti jo vuosi sitten. Yrityksemme aukaista ylimääräiset ytimet kuitenkin epäonnistui. Olimme itse asiassa yllättyneitä tästä, koska tämä on ensimmäinen Black Edition Phenom II X2 jota emme ole saaneet aukaistua. 700 MHz kellotaajuuden nousu auttaa joka tapauksessa.

Kokemuksemme Phenom II X4 970 kanssa on kuitenkin hieman erilainen. Ensimmäinen testikappale ylsi 3,9 GHz taajuudelle kerrointa nostamalla, mikä on samaa tasoa kuin Phenom II X4 965 -suorittimella. Meillä on kuitenkin myös uudempi Phenom II X4 970, joka hyötyy AMD:n prosessikehityksestä.

Uudempi revisio voidaan tunnistaa "AACDC"-koodista prosessorin pinnassa vanhan "AACAC"-version sijaan. AMD:n edustaja vakuutti uuden revision olevan ainoa, joka päätyy myyntiin asti. Molemmat CPUt ovat revisiota RB-C3 ja Stepping 3 CPU-Z -sovelluksen mukaan, mutta uudempi versio saavutti korkeamman 4,1 GHz kellotaajuuden. Prime95 toimi vakaasti, mutta SiSoft Sandra aritmetiikkatestit kaatuivat ja meidän täytyi nostaa jännitettä 1,55 volttiin saadaksemme sen vakaaksi. Tämä on hieman korkeampi kuin normaali 1,5 voltin maksimijännite jota käytämme, mutta lämpötilat pysyivät kohtuullisina, joten annoimme asian olla.

Kerroinlukittu Phenom II X6 1075T saavutti 3,75 GHz taajuuden 1,475 voltin jännitteellä nostamalla väylätaajuus 250MHz. Tämä kellotus herättää suorittimelle lisää menohaluja, kuten testeissä huomataan.

Lisäsimme myös aiemmin tehdyt ylikellotustulokset Core i5-750 -suorittimelle:



SiSoft aritmetiikkatestissä ylikellotettu Phenom II X4 ja X6 parantavat tulostaan selvästi, mutta kahden ytimen Phenom II ei näytä hyötyvän kellotaajuuden nostosta yhtä paljon. Core i5-750 saa merkittävän suorituskykyhypyn Dhrystone-tuloksissa, mutta Whetstone-tulokset jäävät ylikellotetun Phenom II X4 970 ja vakiotaajuuksisen Phenom II X6 1075T jälkeen.



Valitsimme TMPGEnc-sovelluksen tähän testiin, sillä siinä on kaksi erilaista pakkausalgoritmia, jotka hyödyntävät suorittimen erilaisia vahvuuksia. DivX-kodekki hyötyy valtavasti Phenom II X6 kuudesta ytimestä, kun taas Xvid-kodekki suosii raakaa nopeutta ja Intelin arkkitehtuuria.



StarCraft 2 valittiin testipeliksi, ja kuten voidaan nähdä, ylikellotettu Phenom II X6 1075T voittaa jopa 4,1 GHz Phenom II X4 970 pienellä marginaalilla. Ylikellotettu Core i7-750 loistaa tässä testissä, seilaten kärkeen.

Kommentoi artikkelia