Kuvagalleria: kuusi hiljaista ja tehokasta kotelovaihtoehtoa
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 3 kommenttia
SilverStone Raven 2 Evolution
Kun SilverStone julkaisi päivitetyn version Raven 2:sta, odotimme uusiin ominaisuuksiin kuuluvan ainakin vaahtomuovilla vuoratut sivupaneelit ja USB 3.0 -tuen, jotka ovat yleisiä ominaisuuksia muissa saman tason koteloissa. RV02-E ei sisällä kumpaakaan ja lisäksi sivupaneeliin on tehty ikkuna. Kotelosta löytyy silti joitain jo vanhassakin mallissa olevia äänenvaimennusominaisuuksia, joten se voidaan ottaa mukaan vertailuun.
Jos SilveStonen Fortress-pohjaiset mallit eivät ole entuudestaan tuttuja, Raven 2:n kokonaan portteja vailla oleva takapaneeli saattaa olla yllättävä. Porttien sijaan sieltä löytyy virtalähteen ilmanottoa suojaava irrotettava pölysuodatin sekä reikä kotelon yläosassa. Emolevy asennetaankin koteloon etupuoli alaspäin ja liitäntäaukko mahdollistaa johtojen kulkemisen helposti irrotettavan kannen alta.
Sulavalinjainen ja selkeä suunnittelu on rajoittanut RV02-E:n etupaneelin liitännät kahteen USB 2.0 -porttiin ja kahteen kuulokeliitäntään ja tehokäyttäjät jäävätkin kaipaamaan USB 3.0 -liitäntöjä.
Edeltäjänsä tavoin RV02-E:ssä on emolevyn kiinnityslevyn takana juuri ja juuri tarpeeksi tilaa ATX-virtajohdolle. Kuvassa näkyy myös yksi uuden version parannuksista eli suuremman ilmavirtauksen mahdollistava tuuletinritilä.
Jäähdytyksessä hyödynnetään kuuman ilman nousemista ylöspäin. Kotelon pohjaan on sijoitettu kolme aukkoa 180 mm tuulettimille, jotka imevät ilmaa kotelon alta ja puhaltavat sen kaikille viilennystä kaipaaville komponenteille. Prosessorin yläpuolelta kuumaa ilmaa poistaa 120 mm tuuletin. Kotelo toimii parhaiten näytönohjaimilla, jotka puhaltavat kuuman ilman ulos omien tuuletusaukkojensa kautta. Useat tuuletusreiät tasaavat painetta ja ylläpitävät hyvää ilmankiertoa.
Alakautta tapahtuvan ilmanoton vuoksi kotelo on syytä sijoittaa lattian sijasta hyllylle tai muualle vähemmän pölyiseen paikkaan.
Pohjaan asennetut tuulettimet osoittavat poispäin käyttäjästä, mikä osaltaan vähentää melun määrää. Melua voi edelleen vähentää käyttämällä kolmea kaksinopeuksista säädintä, joka ei kuitenkaan vaikuta kattopaneelin tuulettimen nopeuteen. Sen kolmepinninen liitin toimii tottelee emolevyn ohjausta.
Kaikki ilmaa imevät tuulettimet on varustettu pölysuojauksella. Suodattimiin pääsee kuitenkin käsiksi vain kotelon sisältä käsin.
RV02-E on koosteen ainut kotelo joka sisältää hot-swap –liittimen, jonka avulla kiintolevyn voi vaihtaa konetta sammuttamatta. Vaikka se toimiikin hyvin, on harmillista, että sellainen on vain yhdessä viidestä kiintolevypaikasta. Lisäliittimiä voi kuitenkin ostaa erikseen.
Vaikka Raven 2:ssa on tarpeeksi tilaa jopa 31 cm pitkille korteille, SilverStonen mukaan suurin mahdollinen emolevyn leveys on 28 cm. Leveysrajoitus liittynee kaapeleiden saavutettavuuteen.
Toinen uuden version myötä tapahtunut parannus (paremman tuuletinritilän lisäksi) on kumma kyllä korttipaikkojen väheneminen kahdeksasta seitsemään. Teoriassa se tarkoittaa sitä, että kahden korttipaikan korkuista näytönohjainta ei voi enää asentaa emolevyn alimpaan korttipaikkaan.
Käytännön kannalta muutos kuitenkaan kuitenkaan ole niin suuri, sillä alkuperäisessä mallissa viimeinen korttipaikka oli jo niin lähellä kiintolevykehikkoa, että isompi näytönohjain ei kuitenkaan mahtunut paikalleen.
kommenttia 3
Tämmöisiä artikkeleita lisää kiitos! :)
Mahtava artikkeli! Vihdoinkin mieleistä luettavaa :)
Tosin jäin kaipaamaan Yhteenveto-kappaletta loppuun. Eli mahdolliset koosteet koteloista, joka sisältäisi plussat ja miinukset, keskimääräiset hinnat ja testin voittajakotelo! Kokonaisuudessaan kuitenkin ihan riittävä artikkeli!
Kone: ASUS GTX 570 Dc2 | P67 Extreme4 | i5-2500K | Thermalright Silver Arrow | G.Skill 2x4GB Ripjaws-X 1333MHz | Seasonic X-660 | Spinpoint 1TB | LG GH22NS50 | Fractal R3 | X-Silent 140 | Gentle 1150 | Kingston HyperX 120GB 3K SSD
Oheislaitteet: Steelseries Xai | Steelseries 6GV2 | BenQ G2420HDBL | Razer Goliathus | Steelseries Siberia V2