Langattomat verkot: yhdeksän 802.11n reititintä testissä
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia
Reitittimen reititys
Arkistoja pläräämällä huomasimme, että siitä on todella pitkä aika kun viimeksi teimme kunnon syvälyotauksen langattomaan verkkoteknologiaan, joten on aika korjata tämä virhe. Kun CPU, GPU ja muissa maailmoissa tapahtuu jatkuvasti ihmeellisiä asioita, on helppoa olla huomaamatta verkkopuolta, varsinkin kun 802.11n valmistuttua standardiksi ja Draft 2.0 version ollessa jo markkinoilla 2007 keskivaiheilta lähtien langattomassa maailmassa ei ole tapahtunut kovinkaan suuria järistyksiä.
Kun ensimmäiset draft 802.11n -tuotteet tulivat saataville, olimme ilmeisen pettyneitä. Ne olivat vain marginaalisesti parempia kuin 802.11g hyvänä päivänä, erityisesti jos satuit käyttämään yhtä kaksikanavaisista "turbo"-versioista. Ilman kanavasidontaa oli normaalia nähdä käytännössä jatkuvaa 802.11a tai g suoritustehoa 15Mb/s luokassa. Vuoteen 2006 mennessä meillä oli useampia antenneja, MIMO-teknologia (spatiaalinen multiplexaus ja diskreettien data sub-streamien lähetys erillisiä polkuja pitkin yhdellä radiolinkillä), päivitys 11n-speksin alkioon, sekä jatkuvan suoritusnopeuden hyppy 40-80 Mb/s luokkaan. Suorituskyky oli mitä sattui ja päivityksiä satoi taivaalta hetken aikaa, mutta jokainen lopulta tajusi ettemme koskaan pääsisi edes lähelle luvattua 300 Mb/s 11n-speksiä. Langattomia ratkaisuja rakastava yleisö tajusi jälleen kerran, että myyjät olivat hypettäneet ja alisuoriutuneet, joten kiinnostus 11n kohtaan hiljeni.
Käytännössä myyjien oli kuitenkin joka tapauksessa myytävä tuotetta. Vaikka he saattoivat olla radiopiirien valmistajien armoilla langattoman suorituskyvyn osalta, he pystyivät kuitenkin innovoimaan ja kehittämään tuotetta muilta osin. Nyt vuonna 2010 yksinkertaisten muutaman LAN-portin ja langattoman viestinnän hallitsevien reittimien aika alkaa olla ohi. Jos langattoman suorituskyvyn tarkoitus on tehdä tietokoneen käytöstä helpompaa, toissasijaiset reitittimen ominaisuudet palvelevat samaa tarkoitusta, tai ainakin niiden pitäisi. Kuten huomasimme, eivät kaikkien ominaisuuksien toteutukset olleet yhtä loistavia.
Keräsimme kokoon viimeisimmät julkistukset yrityksiltä Asus, Belkin, D-Link, Linksys, Netgear, Ruckus Wireless, TP-Link, TRENDnet, ja ZyXEL, teimme oman testipohjan ja annoimme palaa. Pitemittä puheitta syvennytään seuraamaan miltä näyttää tämän päivän WiFi-reititinmaisema arvostelukykyiselle tehokäyttäjälle.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään