Lenovo Yoga Tab 3 Pro - Mediatabletti pikoprojektorilla
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas
Tekniikka
Lenovo käyttää Yoga Tab 3 Pro:n suorittimena Intelin Atom x5-Z8500 -järjestelmäpiiriä, joka toimii 1,44 GHz peruskellotaajuudella, mutta kykenee parhaimmillaan 2,24 GHz turbotaajuuteen.
Cherry Trail -alustaan kuuluva järjestelmäpiiri jää näillä näkymin Intelin viimeiseksi yritykseksi vallata tablet-markkinoita, sillä yritys on päättänyt jatkossa jättää tämän markkinan ARM-piirien hallintaan. X5-Z8500 on kuitenkin omalta osaltaan kohtuullisen tehokas 14 nanometrin prosessilla valmistettu piiri, ja tarjoaa samankaltaista suorituskykyä Qualcommin Snapdragon 810 -piiriin verrattuna. HD Graphics 5300 -grafiikkapiiri vuorostaan vastaa Adreno 330 -piiriä.
SoC-piirin tukena toimii 2 Gt LPDDR3 1600 MHz RAM-muistia, mikä ei ole tämän hetken korkeimpia lukemia tämän hintaluokan tablettien osalta. Peruskäytössä muisti ja järjestelmäpiirin suorituskyky on kuitenkin riittävä, mutta raja saattaa tulla vastaan raskaammassa moniajokäytössä. Testasimme tablettia muun muassa XCOM: Enemy Within -pelillä, mutta ilmeisesti Intelin järjestelmäpiiri ei kuulunut 2K Chinan kääntämän Android-porttauksen tuen piiriin, ja vastassa oli pelikelvoton kuva. Muut pelit testatut pelit toimivat ongelmitta, ja luonnollisesti paremmin kuin Yoga Tab 3:n selkeästi heikommalla järjestelmäpiirillä.
Näyttö
Lenovo Yoga Tab 3 Pro:n yksi heikoimmista puolista löytyy sen näyttöpaneelista. Edullisemmassa mallissa tyydyttiin 1280x800-resoluution IPS-paneeliin, ja Pro-malli parantaa tätä nostamalla resoluutioksi 2560x1600. Pikselitiheyden osalta valitettavaa ei juurikaan ole, mutta testilaitteen paneelissa oli havaittavissa selvää valovuotoa edullisemman mallin tavoin, ja mustan taso oli IPS-paneelille tyypillisen heikko – ainakin verrattuna OLEDin pikimustaan. Valovuoto oli ehkä vielä hyväksyttävissä budjettimallin osalta, mutta vastaavaa ei ole nähty kilpalijoiden osalta tässä hintakategoriassa. Valovuoto voi olla sattuman kauppaa, mutta 2/2 testimallia ei tältä osin vaikuta lupaavalta, vaan vihjaa mahdollisesta ongelmasta näyttöpaneelin ja taustavalaistuksen asennusprosessissa.
Maininnan arvoista on myös Lenovon käyttämä Anypen-teknologia, jonka myötä näyttöpaneeli tunnistaa kosketuksen myös elottomilla esineillä, mistä voi olla hyötyä esimerkiksi keittiössä, jos tablettia käyttää reseptikirjana ja sormet on jo jauhossa.
Valitettavasti jouduimme jo palauttamaan aiemmin testaamamme Galaxy Tab S2:n, jota vertasimme edellisen artikkelin Yoga Tab 3:een, joten emme voineet ottaa vertailukuvia näytön laadun osalta. Näytön maksimikirkkkaus on kuitenkin kiitettävän korkea, ja selkeä parannus verrattuna edullisempaan malliin. Yoga Tab 3 -malliin verrattuna korkeampi resoluutio tuo toivottua lisätarkkuutta erityisesti verkkosivujen pientä tekstiä luettaessa. Myös näytön katselukulmat ovat moitteettomat, mikä saattaa auttaa ainakin projektorikäytössä jos tablettia joutuu ohjaamaan sivusta.
Kamera
Yoga Tab 3 Pro:n kamera on 13 megapikselin malli, mikä on parannus Yoga Tab 3:n 8 megapikselin versioon, mutta siinä missä budjettimallin kamera oli käännettävissä etukameraksi sylinterillä, Pro-mallissa samaa ominaisuutta ei ole. Lenovo onkin päättänyt lisätä erillisen 5 megapikselin etukameran tabletin vasemaan reunaan. Etukameran osalta tulos on kohtuullisen hyvä, ja vastaa esimerkiksi Asuksen ZenPadista löytyvää 5 megapikselin kameraa. Allekirjoittanut ottaisi kuitenkin ennemmin budjettimallin kääntyvän kameran, sillä etukamerasta ei vaikuta löytyvän mitään esimerkiksi laajakuvalinssin tapaista erikoisuutta, mikä oikeuttaisi sen olemassaolon. Takakameran laatu on merkittävästi parempi.
Tableteille tuttuun tapaan päivänvalossa kameralla saa asiallisia kuvia, mutta valaistuksen ei tarvitse olla sisätiloissa kovin hämärä, että kuvanlaatu heikkenee jo merkittävästi kohinan lisääntyessä. Kamerasovelluksessa saa tehtyä kattavasti säätöjä, ja ehkä tablet-kuvaaminen osoittautuu hauskemmaksi erinäisten tarjottujen filtterien läpi. Yoga Tab 3:een verrattuna takakameran laatu on parantunut kohtuullisesti, ja Pro-malli kykenee varsin tarkkoihin kuviin päivänvalossa. 5 megapikselin etukamerassa on kuitenkin heti huomattavissa kohinaa paremmassakin valaistuksessa.
Pikoprojektori
Lenovo Yoga Tab 3 Pro:n merkittävin ominaisuus on tietenkin sen sisällyttämä 50 lumenin pikoprojektori. Projektori on mahdutettu tabletin sylinteriosioon, minkä ansiosta loput tabletista on saatu pidettyä kohtuullisen ohuena kookkaasta DLP-projektorista huolimatta. Projektorin resoluutio yltää vain 640x480-resoluutioon, ja sillä saadaan aikaan maksimissaan 70-tuumainen kuva. Kääntyvän jalustan ansiosta tabletin saa myös helposti asetettua suuntaamaan projektorin kattoon, mikä saattaa toimia käytännöllisenä valkokankaana.
Käytännössä 50 lumenia ei riitä kunnolla valaisemaan näin suurta pinta-alaa edes pilkkopimeässä, eikä SD-kuvanlaatu näytä muutenkaan houkuttelevalta ellei pinta-ala ole kohtuullisempi ja katseluetäisyys riittävän suuri. Projektoria voi toki käyttää Androidin käyttöjärjestelmän ja esimerkiksi verkkoselaimen toistoon, mutta kuvanlaadun ollessa heikko ei esimerkiksi pienen tekstin lukeminen ole helppoa. Parhaimmillaan projektori onkin pimeässä tilassa videotoistossa, ja DLP-tekniikan ansiosta sen mustan taso on LCD-projektoria parempi.
Pikoprojektoria käytettäessä tuli vastaan myös ajoittainen ylikuumenemisongelma, jos tablettia käytti näyttö päällä raskaan sovelluksen ollessa päällä, kuten pelatessa. Ylikuumetessa tabletti tiputtaa automaattisesti kirkkautta.
Projektorin tarkkuutta voi säätää tabletin näytölle ilmestyvällä ohjausrullalla. Parhaimman tarkkuuden löytäminen on suhteellisen nopea operaatio, mutta 480p-kuva ei tästä huolimatta koskaan vaikuta erityisen tarkalta. Kokonaisuudessaan allekirjoittaneen omien pikoprojektorikokemusten osalta Lenovo Yoga Tab 3 Pro ottaa kuitenkin kärkipaikan kirkkaasti, ja siitä saa irti riittävän hyvän käyttökokemuksen, että laitetta todella voi suositella niille, jotka keksivät sille tarvetta ja ovat valmiit hyväksymään sen rajoitteet.
Kaiuttimet
Lenovo on mahduttanut neljä JBL-kaiutinta tabletin sylinteriosioon, mikä mahdollistaa hyvälaatuisen eteenpäin suunnatun stereoäänentoiston. Tablettien äänenlaadussa ei yleensä ole kuitenkaan paljoa hurraamista, mutta Yoga Tab 3 Pro -tabletin Dolby Atmos -tuki antaa kiitettävän tilaäänivaikutelman, joka on parempi kuin useimpien kevytkannettavien, puhumattakaan tableteista. Hyvä äänenlaatu vahvistaa tabletin asemaa videontoistolaitteena, mihin se sopii selkeästi paremmin kuin pienemmät ja ohuemmat lippulaivatabletit sivukaiuttimilla ja ilman integroitua jalustatukea.
Pro-mallin neljä kaiutinta antaa astetta suuremman äänen verrattuna budjettimallin stereokaiuttimiin, ja tämä onkin riittävä pikoprojektorikäyttöä varten. Volyymiä saa riittävästi tilavammankin huoneen äänentoistoon, mutta bassotaajuuksien kunnolliseen toistoon tarvitaan edelleen erilliset kaiuttimet.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään