Lenovo Yoga Tab 3 – Tabletti kotiin ja matkalle
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas
Tekniikka
Lenovo käyttää Yoga Tab 3 WiFi-mallissa Qualcommin APQ8009 -järjestelmäpiiriä, joka toimii 1,3 GHz kellotaajuudella. Kyseessä on neliytiminen Cortex-A7 piiri Adreno 304 -grafiikkaosiolla. Piiri on suunnattu selkeästi budjettikategoriaan, ja kilpailee muun muassa MediaTekin MT8121-piirin kanssa, ja jää jälkeen peleissä esimerkiksi 2012 alussa julkaistulle Nvidian Tegra 3 -piirille. Järjestelmäpiirinä se on sopiva pari lähinnä vähemmän vaativille tableteille, ja Yoga Tab 3:n 1280x800 resoluutio ei vaatinekaan siltä liikoja. Piiri tukee myös maksimissaan 8 megapikselin kameraa, joka löytyykin Yoga Tab 3:sta. Vastaava MSM8909-piiri on käytössä 4G-mallissa, ja erona onkin lähinnä LTE-modeemi.
SoC-piirin tukena toimii 1 Gt LPDDR3 RAM-muistia, joka on myös resoluution tavoin selkeästi budjettikategoriaa vuonna 2016. Peruskäytössä muisti ja järjestelmäpiirin suorituskyky on riittävä, mutta raskaimmat pelit voi unohtaa, ja rajoitettu muistin koko saattaa luoda ongelmia moniajokäytössä. Testasimme tablettia esimerkiksi XCOM: Enemy Within -pelillä, ja suorituskyky oli pelattavuuden rajamailla lähinnä vuoropohjaisuuden ja hidastempoisuuden ansiosta. Järjestelmäpiirin hitaus on myös havaittavissa esimerkiksi kameran kuvagalleriaa selatessa, ja raskaammat verkkosivut voivat myös tahmata ajoittain.
Näyttö
Lenovo Yoga Tab 3:n yksi heikoimmista puolista löytyy sen näyttöpaneelista. Siinä missä Lenovo käytti Yoga Tab 2 -malleissa Full HD -resoluution paneelia, on Tab 3 -malleissa tyydytty 1280x800-resoluution IPS-paneeliin. 10-tuumaisessa mallissa tämä on havaittavissa verkkosivuja lukiessa tekstin ollessa hieman toivottua sumeampaa. Videotoistossa matala resoluutio ei ole kuitenkaan yhtä suuri ongelma, mutta testilaitteen paneelissa oli havaittavissa selvää valovuotoa, ja mustan taso oli IPS-paneelille tyypillisen heikko, ainakin verrattuna OLEDin pikimustaan. Tämä lienee merkittävin syy miksi Tab 3 irtoaa 200 euron tuntumasta, mutta vuonna 2016 olettaisi budjettimallistonkin siirtyneen jo 1920x1080-resoluutioon.
Yoga Tab 3:n 1280x800 resoluutio on havaittavissa erityisesti pienikokoisen tekstin pehmeytenä. Verrokkina alla Galaxy Tab S2.
Lenovon pyrkimyksenä lienee pitää tabletin hinta alhaisena, ja panostaa näyttöpaneelin sijaan muihin ominaisuuksiin, kuten äänentoistoon ja akkukestoon. Epäilemättä moni onkin valmis tyytymään 1280x800-resoluutioon, joka on riittävä tabletille joka on muutenkin suunnattu enemmän vaakatason videotoistoon. Samalla Lenovo ei voi kuitenkaan vaatia tabletistaa kovin korkeaa hintaa, sillä edullisia Full HD -tabletteja on ollut saatavilla jo vuosia, eikä esimerkiksi Yoga Tab 2 ollut merkittävästi kalliimpi laite.
Maininnan arvoista on myös Lenovon käyttämä Anypen-teknologia, jonka myötä näyttöpaneeli tunnistaa kosketuksen myös elottomilla esineillä, mistä voi olla hyötyä esimerkiksi keittiössä, jos tablettia käyttää reseptikirjana ja sormet on jo jauhossa.
Näytön maksimikirkkkaus ei yllä samalle tasolle kuin Tab S2:n, joten kokonaisuudessaan kontrasti on selkeästi OLED-paneelia heikompi, mutta väritoisto on IPS-paneeliksi kohtuullinen, eikä häiritseviä sävyongelmia laitetta testattaessa tullut vastaan. Lenovon käyttämä IPS-paneeli ei ole huono valinta, mutta selkeä valovuoto ja heikko resoluutio eivät anna hyvää kokonaisvaikutelmaa.
Kamera
Yoga Tab 3:n kamera on 8 megapikselin perusmallia, mutta sylinterimuotoilun ansiosta se toimii 180 asteen käännettävänä etu- ja takakamerana. Tämä on ehdottomasti positiivinen puoli etenkin budjettikategoriassa, ja ylipäätään tablettien etukamerat eivät ole yleensä samalla tasolla takakameroiden kanssa. Esimerkiksi Samsung Tab S2:n etukamera on 2,1 megapikselin malli, ja aiemmin arvostelemamme Asuksen ZenPad S 8.0 -mallissa oli 5 megapikselin etukamera.
Kamerasovelluksessa on myös HDR-tila tasapainoisemman valaistuksen saavuttamiseksi
Sisävalaistuksessa kuva pehmenee välittömästi.
Tableteille tuttuun tapaan päivänvalossa kameralla saa asiallisia kuvia, mutta valaistuksen ei tarvitse olla sisätiloissa kovin hämärä, että kuvanlaatu heikkenee jo merkittävästi kohinan lisääntyessä. Kamerasovelluksessa saa tehtyä kattavasti säätöjä, ja ehkä tablet-kuvaaminen osoittautuu hauskemmaksi erinäisten tarjottujen filtterien läpi. Aiemmin arvostelemiemme Tab S2:n ja ZenPad S 8.0 verrattuna Yoga Tab 3:n kamera ei ole aivan samaa laatua hämäräolosuhteissa, mutta etukamerana se toimii paremmin kuin kalliimpien lippulaivamallien toissasijaiset etukamerat.
Kaiuttimet
Lenovo on mahduttanut stereokaiuttimet tabletin sylinteriosioon, mikä mahdollistaa hyvälaatuisen eteenpäin suunnatun stereoäänentoiston. Tablettien äänenlaadussa ei yleensä ole kuitenkaan paljoa hurraamista, mutta Yoga Tab 3 -tabletin Dolby Atmos -tuki antaa kiitettävän tilaäänivaikutelman, joka on parempi kuin useimpien kevytkannettavien, puhumattakaan tableteista. Hyvä äänenlaatu vahvistaa tabletin asemaa videontoistolaitteena, mihin se sopii selkeästi paremmin kuin pienemmät ja ohuemmat lippulaivatabletit sivukaiuttimilla ja ilman integroitua jalustatukea.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään