Opas: Tietokone nopeammaksi

Artikkelin kirjoittaja: Matti Robinson | 28 kommenttia

Verkkoselaimen nopeuttaminen



Nykypäivänä verkkoselain on yksi tärkeimpiä tietokoneelta löytyviä ohjelmia. Lähes kaikkea mitä on totuttu tekemään PC-ohjelmilla, voidaan suorittaa web-työkaluilla. Kehitys tulee tulevaisuudessakin kulkemaan tähän suuntaan.

Oman web-selaimen nopeus ei ole siis täysin toissijainen asia, joten tähänkin kannattaa puuttua olla olevien niksien kautta. Jokaiselle selaimelle on olemassa yksityiskohtaisempia nopeutusvinkkejä, mutta tässä opastetaan yleisellä tasolla kuinka surffaus-kokemusta saa vikkelämmäksi millä tahansa selaimella.

Aloitussivu
Selaimen käynnistymisen kannalta on olennaista, että aloitussivu (eli sivu joka aukeaa ensimmäisenä selaimen käynnistymisen yhteydessä) on mahdollisimman yksinkertainen. Käytännössä tyhjä sivu on nopein piirtää ruudulle, mutta myös Google tai jonkin muun hakukoneen etusivut ovat hyvin yksinkertaisia.

Aloitussivua pääset muuttamaan selaimesi asetuksista löytyvän yleiset asetukset -kohdan kautta.

Tyhjennä välimuisti
Nettiä selatessa selaimesi lataa tietokoneelle tietoja nettisivuista, jotta sivun avautuminen seuraavalla käyntikerralla olisi mahdollisimman nopeaa. Idea on hyvä, mutta pitemmän päälle välimuisti kasvaa tuhottoman suureksi ja selaimen käynnistyminen hidastuu.

Välimuistin saat tyhjennettyä selaimen asetusten kautta. Etsi käsiisi merkintä joka viittaa historiatietoihin. Yleisimmissä selaimissa toimii pikanäppäinyhdistelmä Ctrl+Shift+Del.

Poista turhat lisäosat
Uusimpiin selaimiin on tarjolla laaja kirjo erilaisia lisäosia, joiden avulla nettiselaimen toiminnallisuuksia saa laajennettua niin monipuoliseksi kuin vain itse haluaa. Monipuolisuudella on kuitenkin hintansa, joka näkyy selaimen hidastumisena.

Kannattaakin poistaa lisäosia, joita ei tarvitse. Firefoxissa lisäosiin pääsee käsiksi Ctrl+Shift+A-näppäinyhdistelmällä. Muissa selaimissa lisäosia osia pääset hallitsemaan työkalujen alta.

Vaihda selainta
Surffaamista saa nopeutettua myös yksinkertaisesti vaihtamalla selainta nopeampaan. Nopeimpana pidetty selain on Googlen Chrome, mutta hyviä vaihtoehtoja ovat tuoreimmat versiot Operasta, Firefoxista ja Internet Explorer 9.

Pipelining-kikka Firefoxissa
Firefoxin käyttäjät voivat käyttää suosittua pipelining-kikkaa, joka mahdollistaa useiden pyyntöjen lähettämisen palvelimelle samanaikaisesti. Tämän pitäisi nopeuttaa sivujen aukeamista.

Avaa tyhjä välilehti ja kirjoita osoiteriville: about:config. Kirjoita suodattimeen network.http ja katso, että kohdan network.http.keep-alive arvo on true eikä false (saat arvon muutettua tuplaklikkaamalla kohtaa). Katso samalla että network.http.version -kohdan arvo on 1.1.

Tyhjennä suodatin ja kirjoita tilalle pipelining. Varmistu että network.http.pipelining -kohdan arvo on true. Tämän jälkeen muuta pyyntöjen suurinta määrää haluamaksesi kohdan network.http.pipelining.maxrequests lukuarvoa muuttamalla. Kannattaa käyttää arvoa kahdeksan, sillä suuremmista arvoista ei ole mitään hyötyä. Firefox ei osaa lähettää enempää käskyjä samanaikaisesti.

kommenttia 28

yamaneko

Olipas siinä kerättynä perinteisiä myyttejä ansiokkaasti yhteen listaan.

Kovalevyn eheyttämien nykyisillä nopeilla koneilla ja levyillä alkaa olla turhaa puuhaa, toki plasebo-vaikutusta ei sovi vähätellä. Sen sijaa levyllä olevan tyhjän tilan määrällä toki voikin olla vaikutusta.

Palveluiden sulkeminen myös on perin turhaa hommaa pl. jotkut kolmansien osapuolien ongelmallisiksi tms. osoittautuneet palvelut. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että DNS asiakas -palvelua lukuunottamatta muut voi pitää oletusasetuksilla, eikä DNS asiakastakaan tarvitse sulkea ellei käytössä ole todella suuri HOSTS -tiedosto.

Rekisterin "puhdistaminen" onkin sitten jo todella hölmöläisten hommaa, jolla saattaa ohjelmasta riippuen kaivaa vain ongelmia itselleen. Näitä on foorumeissa aika ajoin luettavissa kun on vähän "siivottu" rekisteriä ja nyt kone oudosti jumittaa yms. Tietenkin esim. joskus haittaohjelmien siivouksen jäljiltä suotavaa, mutta tällöinkin yleensä asiansa osaava fixaaja osaa antaa neuvot tai kirjoittaa oikeanlaiset .reg-tiedoston. Tämä myytti kuitenkin elää niin vahvasti, että tännekin tullee paljon puolesta puhujia, mutta tehkää itsellenne palvelus: luokaa järjestelmän palautuspiste ennen "siivoiluja". Ja muistakaa, ettei vaikutukset näy välttämättä heti...

Ja sitten Aero vinkki, joka saattaa joissain tilanteissa jopa hidastaa konetta siirtäessään kuormaa näytönohjaimelta pääsuorittimelle.

Mutta, ei kun kokeilemaan, nopeutuuko :)


jartar

Hyvä kun on huomioitu virustorjunta asia. Epäilen että monessa vanhemmassa koneessa juuri viruksentorjunta ohjelma hidastaa koneen käyttökelvottomaksi. Puolen vuoden sisään säätänyt kolme vanhaa konetta kuntoon missä oli Soneran tietoturva. Koneen käynnistyminen oli näissä koneessa todella hidasta ja esim. kun selainta lähti avaamaan niin kerkesi käymään kahvilla ennenkuin selain oli käyttökunnossa. Missään koneessa ei viruksia mutta jokaisessa asennettuna sonera tietoturva. Koneista pois Sonera tietoturva ja tilalle Avast. Seuraus, kone toimii kuin ajatus...

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

xbkrypt0n

Ovat niin järjestelmäkohtaisia nuo parannukset, ettei voi sanoa ihan suoraan, että joku palvelun x sammuttaminen auttaa nopeuttamaan konetta. Ainoa mikä vaikuttaa varmasti jokaiseen koneeseen on nimenomaan tuo virusturva.

Raudan lisäämisestä tai uusimisesta tuo muisti on sellainen, että sen lisäys nopeuttaa konetta vain tiettyyn rajaan asti. Et varmastikaan tule kovin suurta eroa huomaamaan 8Gt ja 16Gt välillä ellet käytä paljon muistia vieviä softia.

E: ReadyBoostista ei ole oikeastaan mitään hyötyä, ainakaan niissä koneissa joissa keskusmuistin määrä on erittäin rajallinen. USB-väylä ei ole kovin nopea ja vaikka siihen pistääkin todella nopean USB-laitteen (jota muistitikut EIVÄT ole, eli >20Mt/s tiedonsiirto vaikka Class 10 SDHC -kortti), niin koneen käytössä ei näy minkäänlaista havaittavaa nopeuden lisäystä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22. syyskuuta, 2011 @ 18:43

i9Extreme

Todella hyvä ja syvällinen artikkeli, kiitokset siitä!
Kovalevyn eheyttäminen n. 2-3 vkon välein (IObit Smart defrag 2)nopeuttaa
selkeästi. (Vista 64bit, 6Gt)
Rekisterin putsaaminen CCleanerilla ei ole koskaan tuonut mitään ongelmia allekirjoittaneelle.

Pihlis12

En nyt tiedä kuinka kovassa illuusiossa elän, mutta omasta mielestäni jos veljeni XP koneesta poistan 2 kertaa vuodessa ylimääräiset softat, plugarit ja siirrän tiedostoja kansioista toisiin ja siihen perään ajelen ccleanerin ja levyneheytyksen niin ainakin minulle tulee tunne että kone lähtee toimivaan jouhevammin. Ccleanerhan poistaa myös läjän temp tiedostoja jne roskaa esim. selaimista.

SerZo

On syytä huomata, että kaikilla ei ole nopeata uutta PC:tä. Joten kyseisten ohjeiden vaikutus on myös paljolti kone ja käyttöjärjestelmä kohtainen.

Palveluiden vähentämisellä ei välttämättä ole yksinomaan koneesta riippuva nopeuttava vaikutus, mutta enemmän korostaisin sen tietoturva merkitystä.

Itse en ole huomannut, että readyboost-muistitoiminnalla on konetta nopeuttavaa vaikutusta, mutta tuskin siitä haittaakaan on. Muuta kuin viemällä 1 USB-paikan.

Ohjeiden mukaan mitä enemmän RAM-muistia niin sen nopeampi kone on, tämä ei aivan pidä paikkaansa ja olisi ollut syytä tarkentaa ohjeita esim. käyttöjärjestelmä kohtaisesti jne.

Selaimen optimointi(Firefox) nopeuttaa ainakin omien kokemuksien mukaan selaimen käyttöä.

Muuten ohjeet ovat mielestäni ihan relevantteja normaalille tietokoneen käyttäjälle.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24. syyskuuta, 2011 @ 11:06

Communis Opinium Doctorum

Neptun

Kun puhutaan koneen nopetuttamisesta softakeinoin, on muistettava, että se rippuu kovasti koneesta ja sen aikaisemmasta käytöstä. Tietyissä olosuhteissa saadaan nopeutettua jonkin verrtan, sitä enemmän, mitä ylimalkaisemmin kone on hoidettu.

Sen sijaan rautaopuolen päivityksillä saadaan useinkin selvää nopeuden lisäystä. Toisaalta tämäkään keino ei ole automaattisesti niin tehokas, mitä päivittäjä saattaa toivoa ja varsinkin mitä mainokset ja media uskottelee.

Lista on mielestäni sikäli hyödyllinen - tämä tai jokin muu - että siinä on runkoa kokeilla ja huomata asioita omakohtaisesti. Edellä aivan oikeita varauksia onnistumiselle. Miksi ei siinä puhuta koneen siivouksesta kun ohjeessa asennetaan CCleanerkin, vain rakisterin puhdistuksesta, joka ei ole lainkaan niin tärkeä?

Neptun

http://neptunet.net

dRD

Originally posted by Neptun:
Miksi ei siinä puhuta koneen siivouksesta kun ohjeessa asennetaan CCleanerkin, vain rakisterin puhdistuksesta, joka ei ole lainkaan niin tärkeä?
Oppaan ideana on olla jatkuvasti kasvava ja laajentuva kokoelma, kenties jo loppuvuoteen mennessä 20-30 sivun mittainen. Eli tuokin ehdotus tullaan listaamaan ja mielellään otetaan myös muita vinkkejä vastaan ja laajennellaan tarpeen ja resurssien mukaan.

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
https://AfterDawn.com/

xbkrypt0n

Originally posted by dRD:
Eli tuokin ehdotus tullaan listaamaan ja mielellään otetaan myös muita vinkkejä vastaan ja laajennellaan tarpeen ja resurssien mukaan.
Erityisesti uusia käyttöjärjestelmiä, kuten Vistaa ja 7 vaivaa mediatiedostojen pikkukuvien luonti. Hitaammissa koneissa tuo on vähän ikävä toiminto, joten se ehkä kannattaa ottaa pois päältä.

Toiminnon saa pois päältä poistamalla rekisterieditorin kautta HKEY_CLASSES_ROOT\.pääte\ShellEx -kansion sisällä olevat alikansiot.

esim. HKEY_CLASSES_ROOT\.avi\ShellEx alikansiot poistamalla ei .avi -tiedostoille muodostu enää esikatselukuvaketta ja .avi -päätteisiä tiedostoja sisältävän kansion käsittely nopeutuu huomattavasti. Saman toiminnon voi suorittaa myös .mkv, .mp4, .mpg, ym. päätteisille videotiedostoille.

Tämä auttaa myös, jos mediatiedostoa poistettaessa tulee usein viesti, että kyseinen tiedosto on käytössä eikä sitä voida poistaa. Tämä johtuu siitä, että explorer.exe (resurssienhallinta) yrittää muodostaa tiedostolle esikatselukuvaketta, eikä se anna sitä poistaa ennenkuin se on tehtävänsä suorittanut.


E: Muutos vaatii tietokoneen uudelleenkäynnistämisen. Kyseinen avain kannattaa viedä talteen ennen muutoksen tekoa, sillä muutoin esikatselukuvakkeiden luonnin palautus voi osoittautua haasteelliseksi :)

Testattu toimivaksi Windows 7 32- ja 64-bittisillä käyttöjärjestelmillä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24. syyskuuta, 2011 @ 23:33

jartar

Selaimella on todellakin merkitystä. Vanhoihin koneisiin olen asentanut Pale moonin 3.6.xx version joka on käytännössä optimoitu versio vanhasta Firefoxista. Sillä netti pyörii iloisesti athlon 64 ja Pentium 4 prossuillakin.

hakke

Hyödyllinen lista noista "turhista" palveluista. Suurimman osan olen jo itse kaikista perheen koneista laittanut manuaaliseksi, mutta muutama uusikin siellä oli. Voisiko tuon listan laittaa myös englanniksi, nimet kun eivät suoraan aina suomeksi käänny ja moni varmaan käyttää eng-käyttistä?

Neptun

Tuolla jo edellä todettiin, että ns. turhien palveluiden lopettaminen ei nykykoneita nopeuta. Ei niin paljoa, että sitä mitenkään huomaisi. Voihan niitä harrastuksen vuoksi sorkkia, mutta saattaa löytyä tärkeämpääkin nopeuttamisen keinoa. Ilman asiantutemusta sillä voi vielä saada hankalia häiriöitä koneeseensa :-)

Neptun

http://neptunet.net

Neptun

Tässä oma listaukseni tietokoneen nopeuttamisesta softan keinoin. Se on osa laajempaa juttua, jossa sanotaan mm. että kaikki listaukset ovat yhtä oikeita tai vääriä. Tämä on Neptunin lista hiukan tiivistetyssä muodossa:

1 Pidä aina virukset ja haittaohjelmat poissa koneestasi. (Jos koneesi on jo vanhempi, niin huomaa, että raskaat virustorjunnat hidastavat konetta huomattavasti. Vaihda keveämpiin, jotka ovat ilmaisiakin.)
2. Siivoa koneesi puhdistusohjelmalla säännöllisesti, esim. CCleaner
3. Poista turhat esiasennetut (merkkikoneissa) ohjelmat
4. Säädä, mitkä ohjelmat käynnistyvät yhdessä käyttiksen kanssa. Varo erityisesti ohjelmia, jotka ottavat automaattisesti yhteyden nettiin päivityksiä tai muuta tarkoitusta varten.
5. Poista turhat ohjelmat, joita et enää käytä, ja väliaikaistiedostot
6. Päivitä kaikki ohjelmasi, muutkin kuin käyttiksen, heti kun niihin tulee päivityksiä. Tämä on myös turvallisuuskysymys.
7. Eheytä ajoittain kovalevy. Käytä uusia älykkäitä eheyttäjiä, jotka eheytyksen lisäksi järjestävät tiedostoja käytön kannalta oikeisiin paikkoihin.
8. Käyttämäsi selaimen optimointi
9. Koneen virhetoimintojen seuraaminen ja virheiden aiheuttajien poistaminen.
10. Indeksoinnin poistaminen Windowsin hakutoiminnoista

Tietokoneharrastaja voi sanoa, että listastahan puuttuu monta asiaa, joilla konetta voi nopeuttaa. Niin puuttuukin – ja aivan tarkoituksella. Siinä ei ole esim. Windowsin tarpeettomien palveluiden lopettamista, sillä sellaisella ei ole mitään käytännön merkitystä. Ei ole rekisterin siivousta, koska se hoituu turvallisimmin CCleanerin pudistuksilla. Muuten ei pidä mennä rekisteriin puuttumaan. Eikä mitään boostereita jne...

Koko juttu on täällä:
http://neptunet.net/blogi/2011/10/03/on...ne-liian-hidas/

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3. lokakuuta, 2011 @ 17:30

Neptun

http://neptunet.net

VoiMahoto

Ihan nyt tälläinen käytännön esimerkki rekisterin eheyttämis ohjelmasta.
En ole win7 rekisteriä eheyttänyt erikseen erillisellä ohjelmalla ainoastaan vinukan omalla defragilla koko kovon silloin tällöin! (automaatti defrag kerran kuukaudessa)

ja kappas ohjelma suosittelee!! ei tarvitse eheyttää rekisteriä pienennus ainoastaan 2.3%! Eli ei sitä tarvitse erikseen eheyttää kun windowsin defrag hoitaa sen samalla kertaa kun eheyttää koko kovon? olisko sellainen mitenkään mahdollista?? vai ei, miksi se eusing defraggeri sellaista väittää?? PRKL.. :}

Neptun

Voi olla, että softat ja ohjeet tarkoittavat hiukan eri asioita. Eheytyksessä vain siirretään tiedostoja, niitä ei poisteta. Siivouksessa ja optimoinnissa poistetaan tiedostoja, esim. rekisteristä tyhjään viittaavia merkintöjä. Noin mitenkään tarkoilla aikalaitteilla mittaamatta on silloin pelkän rekisterin eheytyksellä tuskin mitään etua. Sen sijaan toiminnan kannalta sen siivouksella/optimoinnilla voi ehkä olla, riippuen siitä miten paljon turhaa siellä on.

Neptun

http://neptunet.net

Nikotiko

Vai että SSD levyyn vaihtaminen... Ne on niin kalliita, että samalla rahalla vois hommata kokonaan uuden koneen. Eikä oo mitään hyötyä hommata jos ei emolevyn väylänopeus tue levyn nopeutta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3. tammikuuta, 2012 @ 17:24

Niin se keksi kompuroi.

Tsekkaa Flickr:ni! http://bit.ly/tQU0Iq

jartar

Originally posted by Nikotiko:
Vai että SSD levyyn vaihtaminen... Ne on niin kalliita, että samalla rahalla vois hommata kokonaan uuden koneen. Eikä oo mitään hyötyä hommata jos ei emolevyn väylänopeus tue levyn nopeutta.

60 gigaisia saa alle 100 euron minkä lisäksi nopeushyöty on huima normaaliin kovalevyyn verrattuna SATA 2 väylälläkin.

Nikotiko

Originally posted by jartar:
Originally posted by Nikotiko:
Vai että SSD levyyn vaihtaminen... Ne on niin kalliita, että samalla rahalla vois hommata kokonaan uuden koneen. Eikä oo mitään hyötyä hommata jos ei emolevyn väylänopeus tue levyn nopeutta.

60 gigaisia saa alle 100 euron minkä lisäksi nopeushyöty on huima normaaliin kovalevyyn verrattuna SATA 2 väylälläkin.


Ja tilaahan on vaikka muille jakaa. Hyötysuhde ei tosiaankaan vanhemmalla koneella ole sen vähän tilan arvoinen verrattuna siihen pieneen nopeuslisään.

Niin se keksi kompuroi.

Tsekkaa Flickr:ni! http://bit.ly/tQU0Iq

jartar

Originally posted by Nikotiko:

Ja tilaahan on vaikka muille jakaa. Hyötysuhde ei tosiaankaan vanhemmalla koneella ole sen vähän tilan arvoinen verrattuna siihen pieneen nopeuslisään.

Ei sinne SSD:lle ole pakko kaikkea laittaa. Tärkeimmät sinne ja varasto erikseen. Perus nettikone missä on edes kohtuullinen tuplaydin prossu saa kunnon nopeuslisän SSD:stä.

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

Nikotiko

Originally posted by jartar:
Ei sinne SSD:lle ole pakko kaikkea laittaa. Tärkeimmät sinne ja varasto erikseen. Perus nettikone missä on edes kohtuullinen tuplaydin prossu saa kunnon nopeuslisän SSD:stä.

Sama kun laittaisit tuliterän polttoainepumpun ikivanhaan ladaan.

Niin se keksi kompuroi.

Tsekkaa Flickr:ni! http://bit.ly/tQU0Iq

jartar

Originally posted by Nikotiko:
Originally posted by jartar:
Ei sinne SSD:lle ole pakko kaikkea laittaa. Tärkeimmät sinne ja varasto erikseen. Perus nettikone missä on edes kohtuullinen tuplaydin prossu saa kunnon nopeuslisän SSD:stä.

Sama kun laittaisit tuliterän polttoainepumpun ikivanhaan ladaan.

Niin että rinnastat sen siihen kun koneesta poistetaan suurin pullonkaula. Hienoa...

Nikotiko

Originally posted by jartar:

Niin että rinnastat sen siihen kun koneesta poistetaan suurin pullonkaula. Hienoa...

Eipä se moottori siitä parane vaikka kuinka vaihtelisit muita osia. Sitä vaan meinaan ;)

Niin se keksi kompuroi.

Tsekkaa Flickr:ni! http://bit.ly/tQU0Iq

fatgonzo

Kyllä tuo SSD:hen vaihto kannattaa vaikka ei emo täyttä siirtonopeutta tukisikaan. Hakuaika pienentyy murto-osaan entisestä ja sen huomaa hyvin äkkiä juuri tällaisessa käytössä mistä tämä opas puhuu. Olen vaihtanut kolmeen hyvin eri-ikäiseen myllyyni SSD:n ja jokainen on siitä hyötynyt isosti. Mekaaniseen kiintolevyyn verrattuna parhaan ja huonoimman SSD:n nopeuserot ovat marginaalisia. Rohkeasti vaan poistamaan tämä pullonkaula, se ero on kuin yöllä ja päivällä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4. tammikuuta, 2012 @ 23:26

emagdnim

Originally posted by fatgonzo:
Kyllä tuo SSD:hen vaihto kannattaa vaikka ei emo täyttä siirtonopeutta tukisikaan. Hakuaika pienentyy murto-osaan entisestä ja sen huomaa hyvin äkkiä juuri tällaisessa käytössä mistä tämä opas puhuu. Olen vaihtanut kolmeen hyvin eri-ikäiseen myllyyni SSD:n ja jokainen on siitä hyötynyt isosti. Mekaaniseen kiintolevyyn verrattuna parhaan ja huonoimman SSD:n nopeuserot ovat marginaalisia. Rohkeasti vaan poistamaan tämä pullonkaula, se ero on kuin yöllä ja päivällä.
Todellakin. Hakuaika on se, joka tekee ison eron. se voidaan periaatteessa pyöristää 0 sekuntiin. Siinä missä mekaaninen levy vielä ettii tiedoston palasia ympäri levyä, ssdllä ollaan jo lukemassa uutisartikkelia hardware.fissä :P

GTiSAUKKI

Miten tuo AHCI kytketään Linux Mint 12 käyttöön? Näkeekö sen DOS:ista että onko se päällä?

Perusnörtti rekkamies..

Acer Aspire M3201.
CPU: AMD Phenom x3 8550 2.2 GHz.
GPU: Asus NVIDIA GeForce GTS 450 1Gb GDDR5.
3x2Gb DDR2 Ram.
1Tb Western Digital 7200rpm kovalevy.

PS3 40Gb.

Samsung Galaxy S (I9000)

ITprofessional

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31. lokakuuta, 2014 @ 13:07

Neptun

Quote:
Taitaa olla tehokkaampaa jos me teemme kommentit ja kysymykset englanniksi ja saamme sitten vastaukset suomeksi?
Tämä on suomenkielinen AD:n foorumi. Englanninkielinen on erikseen. Kaksikielisyys kymys-vastaus on omituinen ehdotus. Jos haluaa kunnon keskustelua suomenkielisessä, niin on kirjoitettava suomeksi.

Neptun

http://neptunet.net

ITprofessional

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31. lokakuuta, 2014 @ 13:08

Kommentoi artikkelia