Parhaat pelinäytönohjaimet – Heinäkuu 2015
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 2 kommenttia
Parhaat pelinäytönohjaimet – Joulukuu 2014
Jos olet aikeissa ostaa uutta näytönohjainta, ja et ole täysin perillä nykyisestä tilanteesta, niin tämä on oikea artikkeli sinulle. Artikkelissa annamme suositukset työpöytäkoneiden näytönohjainten valintaan eri hintakategorioissa.
Uutta – Heinäkuu 2015
Edellinen osto-oppaamme näytönohjainten osalta on viime vuoden joulukuulta, ja tähän väliin AMD ja Nvidia ovat vihdoin kevään ja alkukesän myötä saaneet julkaistua uudet lippulaivamallit, joten on taas hyvä aika tehdä katsaus markkinoilta löytyviin malleihin.
Seuraavan sukupolven pelien lisäksi PC-markkinoille ovat ilmestyneet myös 4K-näytöt, jotka vaativat nimensä mukaisesti moninkertaisen määrän suorituskykyä 1080p-resoluutioon verrattuna, puhumattakaan suuremmista muistivaatimuksista. Miten siis AMD ja Nvidia ovat vastanneet tähän haasteeseen?
Nvidia
Nvidia aloitti vuoden uudet julkaisut GTX 960:n muodossa, mikä toi kaivattua päivitystä ainakin päivitettyjen ominaisuuksien osalta. Suorituskyvyltään GTX 960 ei tuonut merkittävää muutosta, vaan kilpailee AMD:n R9 285:n kanssa samassa kategoriassa.
Nvidia julkais myös Titan X -lippulaivamallin maaliskuussa, mutta yli 1100 euron hintainen kortti on useimmille liian kova pala nieltäväksi. Se on edelleen markkinoiden tehokkain yhden piirin kortti massiivisella 12 gigatavun muistilla, mutta vastikään julkaistun GTX 980 Ti:n myötä se on jäänyt pois suosituslistoilta.
Hieman yllättäen Nvidia julkaisikin jo kesäkuun alkuun GeForce GTX 980 Ti -mallin, joka toi lähestulkoon saman suorituskyvyn selvästi edullisempaan 700€ hintaluokkaan. Samalla myös GTX 980 näki pienen hintaviilauksen, mutta tehokategoriassa uusi GTX 980 Ti edusti ehdottomasti parasta arvoa - ainakin kunnes AMD löi pöytään omat korttinsa.
AMD
AMD:n uusia näytönohjaimia on odoteltu jo viime vuoden puolelta lähtien kun Nvidia julkaisi GM204-piirillä varustetut GTX 980- ja 970-mallit. Vastausta on kuitenkin jouduttu odottelemaan kesäkuun lopulle saakka kun AMD vihdoin julkaisi uuden R9 Fury X -mallin. Se kilpailee samalla hinnalla suoraan Nvidian GeForce GTX 980 Ti -mallin kanssa, mutta arvostelujen mukaan lopputulos jäi odotettua vaisummaksi kortin hävitessä etenkin 1080p ja 1440p -resoluutioilla Nvidian vastineelle. Fury X:n positiivisena puolena on siinä käytetty tehokas nestejäähdytin joka pitää kortin alle 60 asteen lämpötilassa rasituksessakin, pysyen samalla hyvin hiljaisena.
Muilta osin kortissa on kuitenkin kilpailijaansa nähden puutteita. AMD ei lisännyt odotettua HDMI 2.0 -liitäntää korttiinsa, eikä siitä löydy myöskään vanhempien 1440p-näyttöjen omistajien kaipaamaa Dual-link DVI -liitäntää. Fury X:n suurimpana uudistuksena toimii GDDR5-muistin jatkossa korvaava HBM-muisti, mutta Fury X:n osalta tämä johti myös 4 gigatavun muistiin, joka jää kapasiteetiltaan alakynteen verrattuna GTX 980 Ti:n 6 Gt VRAM-muistiin. Toistaiseksi pienemmän muistimäärän ei ole havaittu aiheuttavan ongelmia, mutta AMD:n osalta kyseessä lienee kuitenkin iso markkinointiongelma, sillä korttia tähdätään nimenomaan 4K-käyttöön, jossa muistikapasiteetilla on enemmän merkitystä.
Fury-sarjan lisäksi AMD päivitti myös vanhan 200-sarjan kortit uuteen uskoon 300-sarjan alle, mutta sen tuomat päivitykset ovat selvästi pienemmät, ja käytännössä suurin muutos on muistikapasiteetin kaksinkertaistaminen useamman mallin osalta. R9 390 ja 390X ovat käytännössä hieman ylikellotettuja 290 ja 290X -kortteja varustettuna 8 Gt GDDR5-muistilla. On hieman kyseenalaista miten AMD perustelee 8 Gt muistin käytön hitaammilla korteilla samalla kun Fury X toimii moitteetta 4 Gt muistilla.
Myös R9 285 -kortti uudelleennimettiin R9 380 -malliksi, ja se on saatavilla 2 Gt ja 4 Gt versioina. R9 380 4 Gt lieneekin 300-sarjan osalta toistaiseksi järkevin päivitys, sillä 2 Gt muisti ei ole enää uusien korttien osalta toivottavaa jos tarkoituksena on pelata uusia pelejä, jotka varaavat helposti enemmän muistia jo Full HD -resoluutiolla. Edullisempien R7 370 ja 360 -mallien osalta tarjolla on vain 2 Gt muisti, mutta näiden suorituskyky ei joka tapauksessa riitä uudempien pelien pelaamiseen korkeammilla asetuksilla.
Tulevia näytönohjaimia loppuvuodelle
Kesä jatkuu AMD:n osalta leikatun Fury-mallin osalta, joka julkaistaan 14. heinäkuuta. AMD on jo kertonut sen suositushinnaksi 549$, eli 100 dollaria Fury X:ää vähemmän. Lippulaivamallista poiketen se ei tule käyttämään nestejäähdytintä, vaan tarjolle tulee sopimusvalmistajien omilla jäähdytysratkaisuilla varustettuja kortteja. Kortin tarkempia speksejä ei ole julkaistu, mutta se saattaa päätyä melko lähelle Fury X:n suorituskykytasoa, ja näin ollen hinta vs. suorituskykyakselilla tulevia ilmajäähdytettyjä Fury-kortteja kannattaa pitää silmällä.
AMD on luvannut julkaista vielä kesän aikana myös R9 Nano -mallin kortin, joka lupaa toistaiseksi parasta hyötysuhdetta AMD:n osalta. 175W tehonkulutusarvolla varustettu minikortti tulee kilpailemaan esimerkiksi Asuksen GTX 970 DC Mini -mallin kanssa tehokkaimman HTPC-käyttöön suunnatun kortin tittelistä. R9 Nanon luvataa olevan selvästi nopeampi kuin R9 290X, ollen samalla kaksi kertaa energiatehokkaampi. Kortin huhutaan käyttävän täyttä Fiji-piiriä Fury X:n tavoin, joten se tulee todennäköisesti toimimaan merkittävästi pienemmällä jännitteellä ja kellotaajuuksilla. Nanon tarkkaa julkaisuaikataulua ei ole annettu, mutta elokuu lienee todennäköisin ajankohta.
Myöhemmin tälle vuodelle tulossa on vielä AMD:n kahden piirin Fury X2 -malli, joka ottanee taas tehokkaimman näytönohjaimen valtikan, mutta käytännössä se vaatii peleihin CrossFire-tuen, joka on ajoittain ollut heikohko. AMD:n edellinen tupla-GPU kortti R9 295X2 oli myös lähtöhinnaltaan 1500$, joten halpaa huvia Fury X2 tuskin tulee olemaan.
Nvidian osalta Maxwell-sukupolvi jatkaa kasvuaan lähinnä edullisempien mallien osalta. Toistaiseksi huhujen mukaan kesällä julkaistaisiin ainakin GTX 950 -malli, joka käyttäisi leikattua GTX 960 -mallissa nähtyä GM206-piiriä.
Näillä näkymin kesän ja syksyn aikana julkaistavat kortit jäävät tämän sukupolven viimeisiksi malleiksi, ja uutta odotellaan vasta 16 nm valmistustekniikan myötä. Toistaiseksi Nvidia Pascal -arkkitehtuuria ja AMD:n vastinetta sille odotellaan vuodelle 2016, mutta tarkempi aikataulu jää vielä nähtäväksi.
kommenttia 2
GTX 960 puuttuu nopeushierarkiasta vaikka se oli jopa hintaluokka suosituksissa.
GTX 960 lisätty taulukkoon, kiitokset huomautuksesta!