Philips BDM3275UP – 32 tuumaa ja 4K
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas
Kalibrointi ja kuvanlaatu
Kuvankäsittelykäyttöön käytettävä näyttö kannattaa kalibroida sitä varten erikseen tarkoitetulla kalibraattorilla, eli kolorimetrillä tai spektrophotometrillä sekä erillisellä kalibrointiohjelmistolla. Näillä luodaan näytölle oma profiili optimaaliselle kuvanlaadulle. Pelikäytössä ongelmaksi muodostuu se, että peli yleensä viittaavat kintaalla erillisille icc-profiileille, ja näin kalibrointi jää siltä osin turhaksi. Lisäksi erillinen kalibrointilaite on yleensä kallis ostos, jos sen käyttö jää vähäiseksi.
Näytön kalibrointiin ilman erillistä kalibrointilaitetta on tarjolla myös opassarjamme, jossa neuvotaan perusohjeet näyttöjen asetusten säätöön.
Säätöjen osalta BDM3275UP ei tarvitse merkittäviä muutoksia hyvän kuvanlaadun saavuttamiseksi, vaan näyttö on valmiiksi tehdaskalibroitu sRGB-väriavaruuteen. Näytön gamma on lagom.nl-testien perusteella lähellä 2.2 arvoa, ja värilämpötila on vain hieman yli 6500 kelvinin suositusarvon. Näytön kontrasti jää kuitenkin hieman alle speksilistassa mainitun 1000:1 lukeman, sillä IPS-paneelin mustan syvyys on keskiarvoa hieman heikompi. Esimerkiksi vastikään arvostelemamma PG279Q-pelinäytön mustan syvyys oli Philipsiä silmminnähden parempi, joskin sen tulosta heikensi enemmän taustavalo-ongelmat.
32-tuumaisen IPS-paneelin uniformiteetti erottuu edukseen kokonaan esimerkiksi valkoisella taustalla. Oikealla verrokkina 40-tuumainen BDM4065UC VA-paneelilla.
IPS-mallien ongelma on viime aikoina ollut myös taustavalon epätasaisuus ja ns. IPS glow -efekti, mikä tekee näytön kontrastista heikon erityisesti pimeäkäytössä. Lisäksi valovuotoa saattaa esiintyä näytön reunoilla yksilöstä riippuen. Testiin saapuneessa yksilössä ei ollut ollenkaan valovuotoa, mutta 32-tuumaisena paneelina IPS-glow on helposti havaittavissa oranssina tai vaaleana hehkuna, jonka määrä riippuu katselukulmasta sekä etäisyydestä. Sama ongelma vaivaa kaikkia nykyisiä 1000:1 IPS ja TN-paneeleita, ja parempaa mustan syvyyttä etsivien kannattaa kääntyä VA-paneelien suuntaan.
BDM3275UP kärsii IPS-paneelille tyypillisestä hehkusta sekä heikosta mustan tasosta.
Kokonaisuutena BDM3275UP:n paneeli on kuitenkin IPS-paneelien kärkiluokkaa, eikä sitä tarvitse lähteä säätämään merkittävästi hyvän kuvan saavuttamiseksi. Heikkouksiksi jää tyypillinen IPS-hehku sekä IPS-paneelille keskiverto mustan syvyys, mikä on valitettavaa yli tuhannen euron hintaiselle näytölle. Jokainen näyttö on kuitenkin oma yksilönsä, ja valitettavasti taustavalo-ongelmatonta yksilöä varten saattaa joutua tekemään vaihto-operaation tai pari, joten näyttö kannattaa ostaa paikasta jossa vaihto-operaatio onnistuu ongelmitta. Ottaen huomioon, että Philipsin näyttöjä myy oikeasti Hollannista käsin toimiva MMD, Philipsin oma takuuhuolto Suomessa koskee sen myymiä televisioita eikä näyttöjä, asia lienee helpoiten hoitaa jälleenmyyjän kautta.
Syöttöviive ja vasteajat
Näyttö testattiin myös syöttöviiveen (input lag) ja pikselivasteaikojen osalta. Syöttöviive jäi keskimäärin ruudun mittaiseksi, mikä on kookkaalle 4K IPS-näytölle erittäin hyvä saavutus. Pikselivastetta testattiin testufo.com –sivuston Chase testin avulla, ja Philipsin isomman mallin tavoin sen tarjoama SmartResponse-tila ei vaikuttanut tuovan parannusta liiketoistoon ilman haamukuvaongelmia. Tulos on 60 Hz IPS-paneelille tyypillinen, eikä paneelilla ollut merkittäviä poikkeamia vasteajoissa Chase -testin perusteella. Kokonaisuudessaan vasteaika on riittävän nopea 60 Hz paneelille, ja näyttö kelpaa näin ollen myös pelikäyttöön kohtuullisen hyvin, joskaan se ei luonnollisesti vastaa korkeamman virkistystaajuuden pelikäyttöön suunnattuja paneeleita. Suurempaan 40-tuumaiseen serkkuunsa verrattuna tulos on kuitenkin merkittävästi parempi sekä syöttöviiveen että vasteaikojen tasaisuuden osalta.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään