Testissä kuusi hiljaista ja tehokasta koteloa

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 5 kommenttia

Lopputulos


Jos meiltä kysyttäisiin minkä "hiljaisen PC-kotelon" ostaisimme tämän testin perusteella, niin vastauksen olisi pakko olla "ei mitään niistä". Se johtuu kuitenkin vain siitä, että testin voittajaa ei ole erityisesti markkinoitu hiljaisena ratkaisuna. Enemmänkin pelaajille suunnattu SilverStone Raven RV02-E laskee melutasoa lähinnä sijoittamalla tuulettimet kotelon pohjaan, mikä samalla vähentää myös sisältä päin kantautuvaa melua. SilverStonen tarjoamat tuulettimet ovat vieläpä melkoisen äänekästä sorttia, mutta mukana toimitettavien nopeussäätimien avulla meteli saadaan vaimennettua hyväksyttävälle tasolle taustahuminaksi. Testin voittaja on nimenomaan tuulettimet minimillä toimiva versio.

Silti Raven 2 Evolution on suunniteltu pelikäyttöön, eikä sen ulkoasu tai muut ominaisuudet välttämättä vastaa esimerkiksi työasemakäyttöön konettaan tarvitsevien tarpeita. Siihen tarkoitukseen soveltuukin paremmin Fractal Designin Define XL. Olimme erittäin yllättyneitä siitä, että tämä serverikokoinen kotelo, johon mahtuu yhteensä kymmenen kiintolevyä ja neljä optista asemaa on itse asiassa yli 10 prosenttia halvempi kuin SilverStonen kuluttajakäyttöön suunnattu kotelo.

Antec tarjoaa testin parhaan hinta/laatu-suhteen, mutta vain jos ei oteta huomioon mukana tulevaa virtalähdettä. Sonata IV tarjoaa parhaan hinta/laatu-suhteen siinä tapauksessa, että käyttäjä haluaa myös Neo ECO 620C virtalähteen. Jos Antecin virtalähde ei kiinnosta, NZXT:n alle 100 dollarin kategoriaan menevä kotelo saattaa olla parempi ratkaisu.

Lian-Li:n PC-B25S on keskitason kotelo sekä lämmönsiirron että hiljaisuuden osalta, huolimatta siitä, että lähes jokainen paneeli on päällystetty ääntä vaimentavalla vaahtomuovilla. Ehkä vaahtomuovikerros oli liian ohut tai materiaali oli yksinkertaisesti väärää tähän tarkoitukseen. Olisimme silti toivoneet muutoin hyvän kotelon sijoittuvan korkeammalle sijalle. Kotelo on niin hyvän näköinen, että aiomme hankkia sellaisen myös toimistolle, toki hiljaisilla komponenteilla varustettuna.

BitFenixin Colossus jää testin hännille, eli testin kaksi pelikoteloa sijoittuivat taulukon ääripäihin ja nimenomaan hiljaisuutta varten suunnitellut kotelot jäävät keskisijoille. Ennen testiä oletimme, että Colossuksen kaksikerroksinen etupaneeli toimisi äänieristeenä ja mittausten jälkeen vaikuttaisi siltä, että se ainakin osittain vähentää melua. Ikävä kyllä kotelon muut osat eivät ole tarpeeksi paksuja pitämään CPU:n ja GPU:n tuulettimien meteliä sisäpuolella. Colossus olisi saattanut pärjätä paremmin, jos kyseessä olisi ulkonäköön painottuva kilpailu ja tulevassa pelikoteloita käsittelevässä artikkelissa sillä lienee myös hyvät mahdollisuudet.

Alkuperäinen artikkeli: Six Low-Noise, Performance-Oriented Cases, Tested
Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Thomas Soderstrom

kommenttia 5

Thor1993

Lian Lin huonous ehkä vähän yllätti.
Fractalin arvelinkin pärjäävän kohtalaisesti, kun iteltä löytyy saman merkin kotelo, tosin pienempää mallia.
SilverStonen hyvyys yllätti kyllä positiivisesti.

Hyviä koteloitahan nää on oikeestaa kaikki, mutta hinta ja ulkonäkö vaikuttaa ostopäätöksii melko paljon.

khandaras

Ihan hyvä artikkeli, pari asiaa kuitenkin pomppasi silmille. Ovatko kotelot E-ATX vai ATX -kokoa? Voisi lisätä ensimmäisen sivun tietotaulukkoon. Kyseisessa taulukossa mainittu antec sonatan painoksi 29,2 kg ilman virtalähdettä, pitääköhän paikkansa? Jos pitää, voisi lopputuloksiin mainita painavimman kotelon tittelin, varsinkin kun tuo ei mikään iso ole. Plussaa että näytönohjaimien enimmäispituudet mainittu.

squi

Originally posted by khandaras:
Kyseisessa taulukossa mainittu antec sonatan painoksi 29,2 kg ilman virtalähdettä, pitääköhän paikkansa?
Hyvä huomio, ei pidä. Lukemaan oli livahtanut kakkonen eteen, eli oikea paino on tietysti 9,2 kg.

sidrend

Originally posted by squi:
Originally posted by khandaras:
Kyseisessa taulukossa mainittu antec sonatan painoksi 29,2 kg ilman virtalähdettä, pitääköhän paikkansa?
Hyvä huomio, ei pidä. Lukemaan oli livahtanut kakkonen eteen, eli oikea paino on tietysti 9,2 kg.
Ja toinen painokin taisi olla väärin, Define XL painaa yli 17kg, kun tuolla mainittiin define r3:sen paino eli 12,5kg.

Define R4 / Asus Z87-A / i5-4670k / Crucial 2x4gb / GTX660 / RX-5300 / 2x F3 1TB / Crucial M4 / Eizo FS2333 / Mionix Naos 7000 / Sidewinder X4 / STR-DH520 + Cambridge Audio Minx Min 10 x5 + Boston Soundware XS Sub / Corsair Vengeance 1500 / Superlux HD330 & HD681B / G27 / PS3 / X360S

squi

Originally posted by sidrend:
Ja toinen painokin taisi olla väärin, Define XL painaa yli 17kg, kun tuolla mainittiin define r3:sen paino eli 12,5kg.
Tuo 12,5 on peräisin alkuperäisestä lähteestä, mutta tosiaan muiden lähteiden perusteella "nettopainoksi" kerrotaan 17,95 kg. Korjasin lukeman.

Kommentoi artikkelia