Testissä: joko tehotabletti päihittää kevyen kannettavan?
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 4 kommenttia
Kumpi mukaan matkalle: tabletti telakalla vai kevyt kannettava?
Kumpi laitteista sitten on loppujen lopuksi soveliaampi esimerkiksi työmatkalle, jossa laitetta käytetään sekä viihteeseen että työntekoon hyvinkin vaihtelevissa paikoissa.
Koska laitteiden sisuskalut ovat lähes identtiset, sen puolesta eroja ei saada aikaiseksi, eikä varsinainen ominaisuuksien vertailu ole edes tämän artikkelin tarkoitus. Eroja on tarkoitus etsiä laajemmalla skaalalla kahden eri laiteluokan välillä.
Ainakin paperilla Samsungin Ativ Smart PC Pro (tai miksei myös Microsoftin Surface Pro) pesee läppärin monikäyttöisyydellään. Kun tarkoituksena on vain tarkistaa pikaisesti dokumentin sisältöä tai selailla netistä ajankuluksi uutisia, näppäimistö on kohtuullisen turha ja kosketusnäytön käyttäminen on kätevää. Jos taas sähköpostiin pitää myös vastata, näppäimistö löytyy lähettyviltä ja telakointi on erittäin helppoa.
Loppujen lopuksi erot löytyvät laitteiden koosta ja painosta. Sen minkä kosketusnäytötön Ultrabook häviää monikäyttöisyydessä, se voittaa helposti kompaktissa koossaan ja painossa. Windows 8 Pro -järjestelmällä ja Core i5 -suorittimilla varustetut tabletit painavat jo itsessään ilman näppäimistöä lähemmäs 900 grammaa laitteesta riippuen, kun Ultrabookeja vertailussa edustava Samsungin 13 tuuman näytöllä varustettu Series 9 Ultrabook painaa kaikkineen vain 1,16 kiloa. Näppäimistön lisääminen Samsungin Ativ Smart PC Pro:nn kasvattaa painon jo 1,6 kiloon ja myös erittäin kevyellä näppäimistöllä varustetussa Surface Pro -tabletissa paino nousee suurin piirtein tasoihin kevyen kannettavan kanssa.
Verrattuna pelkkään tablettiin Ultrabook tarjoaa siis isomman näytön samalla resoluutiolla vain muutaman sadan gramman lisäpainolla ja jos mukaan lasketaan myös näppäimistö, Ultrabook tarjoaa isomman näytön vertailukohdasta riippuen huomattavasti kevyemmässä tai vähintään saman painoisessa paketissa.
Käytännön erojakin löytyy. Reippaasti yli tonnin hintaisessa perinteisessä kannettavassa koko alumiinirunkoinen paketti on tukeva ja jämäkkä, kun esimerkiksi Ativ Smart PC Pro -tabletissa ja näppäimistössä kokonaisvaikutelma on kohtalaisen muovinen. Jos vertailukohdaksi otetaan magnesiumrunkoinen Surface Pro, laatuero rakenteessa häviää, mutta toisaalta kannettava tietokone vie edelleen selkeästi voiton kirjoitusmukavuudessaan Surfacen Touch Cover -näppäimistöstä.
Tabletti puolestaan vie voiton juuri siinä, mihin se on tarkoitettu eli kevyessä nettiselailussa tai muussa käytössä, jossa näppäimistölle ei ole tarvetta. Jos nettiselailusta on kuitenkin siirryttävä työntekoon ja liitettävä tabletti telakkaan, alle on syytä etsiä pöytä tai vastaava tasainen pinta, sillä näppäimistöään painavampi tabletti keikahtaa helposti eteenpäin eikä sylissä käyttäminen ole mukavaa pidempiä aikoja putkeen. Oman haasteensa yhdistelmälaitteen käyttämiseen tuo vielä tarve kuljettaa kahta erillistä osaa mukana, vaikka sinänsä telakoitavissa laitteissa paketti muistuttaa paljolti kannettavaa tai sitten näppäimistö toimii samalla näytön suojakuorena, kuten Surfacen tapauksessa.
Yksi merkittävä ero laitteiden välillä on myös hinnassa. Samsungin Series 9 Ultrabook maksaa 128 gigatavun tallennustilalla varustettuna noin 1300 euroa, kun suurin piirtein samoilla teknisillä ominaisuuksilla varustettu Samsungin Ativ Smart PC Pro on hinnoiteltu noin 1500 euroon sisältäen näppäimistötelakan. Microsoftin Surface Pro puolestaan maksaa kevyellä Touch Cover -näppäimistöllä ja 128 gigatavun tallennustilalla noin 1100 euroa ja tukevammalla Type Cover -näppäimistöllä muutaman kympin enemmän.
Jos jäit pohtimaan, kumpi sopisi paremmin omiin tarkoituksiisi, niin kannattaa arvioida millaisia kompromisseja peruskäytettävyydessä olet valmis tekemään tabletin muotoisen laitteen saamiseksi. Jos suuri osa käytöstä vaatii joka tapauksessa laitteen liittämistä telakkaan ja vähintään telakan kuljettamista mukana, niin kevyt kannettava saattaa olla paras valinta pitkällä aikavälillä. Lisäksi uusimman sukupolven Ultrabookeissa kosketusnäyttö tulee pian vakiona.
Jos kuitenkin tabletin mobiilius on pääasiallinen valintakriteeri, erilaisten hybridien tarjonta tulee tänä vuonna kasvamaan vauhdikkaasti, joten siltäkin saralta löytynee pian jokaiselle jotain. Tablettia tai hybridilaitetta valitessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että koko tehokkaiden tablettien laiteluokka on vielä nuori ja kehittyy jatkuvasti. Laitteiden hinnat eroavat toisistaan paljon ja myös laitteiden rakenteessa sekä näppäimistöjen käytettävyydessä voi olla isojakin eroja. Kannattaa siis tutustua valikoimaan tarkasti ennen ostopäätöksen tekemistä
kommenttia 4
Kiinnostava artikkeli, vaatisi vain luultavasti enemmän laitteita vertailuun, sillä kuten artikkelissa itsessäänkin mainittiin. Hybriditäppäreiden erot keskenään ovat melkoisen isoja. Sitten kun tuo täppäriosa yksinään alkaa olle siellä puolen kilon luokkaa, niin sitten hypridiominaisuudeksin suhteessa parenevat. On tulossa malleja, joissa telakka paitsi lisää näppäimistän, niin se lisää myös tehoja akkulisäyksen ohessa.
nyt kun tulee haswell joka lisää akunkestoa riittäväksi niin itseäni ainakin kiinnostaa dellin xps 12 i5 4200u prossulla. hinta 1200 dollaria eli jos on 1200 euroa niin paljon halvempi kuin tämäntestin laitteet. tosin tablettikäyttö on huonompi koska paino ja paksuus sekä isompi näyttö.
sonyn duo 13 ei itseäni ainakaan saanut innostettua, toivonmukaan acer julkaisisi jonkun hybridin ja asus myös ja että ne tulisi suomeenkin ensi kuun puoleenväliin mennessä(dell sanonut että suurimmille markkinoille tulee myyntiin 9. heinäkuuta, saa tosin nähdä koska suomeen, jossain luki että ensi viikolla tulee ennakkotilattavaksi)
ja loppuvuoden puolella tulee y sarjan hybridejä jotka on ohuempia ja kevyempiä, mutta teho on 20-40% vähemmän ja jos throttlaa paljon niin raskaassa käytössä teho voi olla jopa puolet vs u sarja....
Nämä uudet laitteet ovat huikeita. Mietityttää noissa "katkaistavan saranan" laitteissa se, että miten paljon akkukokoa ja -kestoa voidaan kasvattaa. Tässä on kaksi hyvää puolta: Jos akku ja täppäri-osa saavat olla painavia, voi niihin lykätä raskasta akkua vaikka miten. Telakan paino tuo lisäksi painopistettä kohti käyttäjää, eikä kone kippaa taakse niin helposti. Jos ne saavat olla kevyitä, on laite mukavempi kantaa mukana ja käyttää.
Huolettaa tuo saranan kesto, koska liikkuvat osat ovat kuluvia osia ja tuo varmaan rikkoutuu paketissa ensimmäisenä. Eihän siitä toimintakyky katoa, mutta osa laitteesta muuttuu romuraudaksi. Toisaalta niinhän vanhat läppäritkin kahlehditaan elinkaaren loppuvaiheessa virtajohtoon kun akku ei enää varaa mitään. Seuraava läppäri voisi olla siinä.
Eli johtopäätelmänä voidaan sanoa että Samsung Ativ ei painonsa ja hintansa, ja myös ruman ulkonäkönsä, johdosta sovellu korvaamaan kevyttä kannettavaa, mutta Microsoftin Surface Pro kevyempänä, edullisempana, ja hyvin muotoiltuna, kylläkin tähän soveltuu