Tom'sin Linux-opas: toimisto-ohjelmat

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Diagrammit ja julkaisuohjelmistot



Diagrammit

Tämä on kokoelma sovelluksia, joilla voi luoda visuaalisia elementtejä, kuten kaavioita. Vaikka Visio-yhteensopivuus ei ollut vaatimuksena, se olisi Microsoft Officen tapaan hallitseva sovellus tässä tapauksessa.

Dia (v.0.97)

Dia on osa GNOME Office suitea. Vaikka ohjelmistopaketti on väljä kokoelma toisiinsa liittymättömiä sovelluksia, osa niistä on erinomaisia. Dia on yksi niistä. Kuten sen nimi hieman jo viittaakin, se on loistava luomaan kaikenlaisia diagrammeja.

Sen sijaan, että se yrittäisi mahduttaa diagrammisovelluksen toimistosovellusmaailmaan, Dia tekee uniikin, mutta myös täysin loogisen graafipaperinäkökulman diagrammien luontiin. Dian pääikkuna on suuri, näennäisesti loppumaton graafipaperi. Ruudukko auttaa sijoittamaan objektit helposti suhteessa toisiinsa. Objektien renderöinti on myös nopeaa--lagia tai katkenneita viivoja ei näy edes virtuaalikoneella. Dia on loistava myös vuokaavioiden tekoon. Vaikka se ei olekaan ehkä yhtä käyttäjäystävällinen kuin Kivio, se antaa kuitenkin käyttäjälle enemmän kontrollia.



En yleensä pidä sovelluksista, jotka käyttävät useampi ikkunoita--tämän pitäisi olla tähän mennessä selvää. Erilliset paneelit, välilehdet tai jopa työkalupalkki toimisivat paremmin Dian kanssa kuin sen erillinen työkaluikkuna. Toivottavasti kehittäjät tulevat käyttämään jotain näistä tulevassa julkaisussa. Ikkunanhallinnasta huolimatta Dia on erinomainen; paras sovellus diagrammien luontiin.





OpenOffice.org Draw (v.3.1.1 b9420)

Draw on osa OpenOffice.orgin FOSS office suitea. OO.o Draw on pääasiassa diagrammityökalu, mutta kaaviot ja diagrammit eivät ole sen ainoita toimintoja. Se toimii myös yksinkertaisena julkaisuohjelmana. Draw on myös täysin kelvollinen luodessa yksinkertaisia mainoslehtisiä.

Jokainen ODF-tiedosto (.odg) voi pitää sisällään useita sivuja. Tämän ansiosta voit luoda useita samaan projektiin liittyviä erityyppisiä dokumentteja ja tallentaa ne kaikki yhteen tiedostoon. Käyttöliittymä on kohtalaisen suorasukainen, vasemman laidan paneelin näyttäessä kaikki sivut ja suurempi oikea paneeli valitun sivun.

Ainoa asia Draw:ssa mikä vaatii totuttelua on objektityökalupalkin sijainti pohjalla kaukana muista työkaluista ja menupalkista. Draw on hyvä kevyeen julkaisuun tai yksinkertaiseen diagrammien luontiin. Jos tarvitset ammatimaisempaa julkaisuohjelmaa, käytä Scribusta. Jos tarvitset kaavioita, Kivio voi auttaa.







Kivio (v.1.6.3)

Kivio on KOfficen diagrammisovellus. Tämä sovellus on kehitetty vuokaavioiden tekoon helposti ja yksinkertaisesti. Jos et ole koskaan tehnyt vuokaaviota, sinun pitäisi pystyä tekemään yksi muutamassa minuutissa käyttämällä Kiviota.

Käyttöliittymä on samankaltainen teksinkäsittelyohjelman kanssa. Vasempi sivupaneeli sisältää erilaiset vuokaavio-objektit, joita voit lisätä dokumenttiin. Kivio on loistava, käyttäjäystävällinen vuokaaviotyökalu, mutta ei juuri muuta.







Julkaisu

Toisin kuin tietokantoja, olen käyttänyt julkaisuohjelmistoja todella paljon. Microsoft Publisher on sovellus jota kaipaan Windows-päiviltäni, vaikka minulla ei olekaan juuri mitään tarvetta luoda printattavaa materiaalia nykyään.

Siispä tulen katselmaan Scribusta sellaisen henkilön näkökulmasta, joka on jo luonut melkein kaikenlaisia mainoslehtiä, ruokalistoja, kuponkivihkoja, kortteja etc. Microsoft Publisherilla (97, 2000 ja 2003)

Scribus (v.1.3.3.12)

Scribus on melkeinpä ainoa julkaisuohjelmisto Linuxille--ja varmasti ainoa joka sopii tämän artikkelin kriteereihin. Onneksi Scribusta pidetään toimivana FOSS-yhteisössä ja Windows-käyttäjien keskuudessa.

Scribusin asennuksen jälkeen kokeilin luoda nopeasti onnittelukortin nähdäkseni mitä editointityökaluja ja vaihtoehtoja Scribus tarjoaa tekstinkäsittelijään verrattuna.







Ensimmäinen asia joka Scribusissa herätti huomiota oli sen Spartalainen olemus. Tämä sovellus näyttää enemmän tekstinkäsittelijältä kuin MS Publisherilta.

Scribusin mukana tulee vain kourallinen pohjia, mutta tarjolla on 'extra template'-paketti, mikä nelinkertaistaa pohjien määrän. Valitettavasti yksikään pohjista ei ole sopiva onnittelukortille. En myöskään löytänyt keinoa avata uusi dokumentti pohjaa käyttäen heti Scribusin käynnistyttyä. Oletettavasti sinulla pitää olla jo dokumentti avattuna, että voit valita uuden pohjan tiedostovalikosta.

Asetusten vienti toimii hieman paremmin. Scribus antaa sinun exportata dokumenttisi eri kuvaformaateissa mukaanlukien PNG, SVG ja PDF. Tämä on hienoa. Nämä formaatit antavat muille mahdollisuuden nähdä työsi käyttämällä heillä jo olevia sovelluksia. Scribusin kuvien hallinta editorin sisällä on taas toinen tarina. Sen sijaan, että kuvalaatikkoon sijoitettu kuva muuttuisi laatikon kokoiseksi, se mahduttaakin vain laatikkoon sopivan osan kuvasta. Editoidakseen kuvaa Scribus avaa Gimpin. Vaikka Scribus on askel eteenpäin FOSS-julkaisussa, kaipaan silti MS Publisheria.

Kommentoi artikkelia