AMD Fusion: Brazos esikatsaus: osa I
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas
Brazos ja Beta-ajurit
Kannattaa pistää merkille, että yhden ytimen Zacate valmistetaan edelleen kaksiytimisenä, mutta toinen ydin on poissa käytöstä. Koska aiemmin emolevyt ovat pystyneet ottamaan toisen ytimen käyttöön Phenom II -kokoonpanoissa, myös Zacatessa pystytään unlockaamaan toinen ydin. Tässä on riskinsä, sillä emme tiedä toleranssia, jotka AMD käyttää disabloidessa ytimiä. Ja koska Brazos APU on BGA-paketissa, riski on koko laitteelle.
“Zacate” (18 W max)
• AMD E-350, AMD Radeon HD 6310 Graphics (dual-core CPU @ 1.6 GHz & DX11 SIMD @ 500 MHz)
• AMD E-240, AMD Radeon HD 6310 Graphics (single-core CPU @ 1.5 GHz & DX11 SIMD @ 500 MHz)
“Ontario” (9 W max)
• AMD C-50, AMD Radeon HD 6250 Graphics (dual-core CPU @ 1.0 GHz & DX11 SIMD @ 280 MHz)
• AMD C-30, AMD Radeon HD 6250 Graphics (single-core CPU @ 1.2 GHz & DX11 SIMD @ 280 MHz)
Lopulliset tiedot Bobcatista on paljastettu. Surin osa teknisistä spekseistä on kuten olemme odottaneet, eli out-of-order -suoritus, mikä on käytössä kaikissa x86-suorittimissa lukuunottamatta Atomia. Yleisellä tasolla out-of-order -suorittimet ovat suurempia kooltaan, koska ne tarvitsevat tilaa käskyjen uudelleenjakamiseen. Seurauksena on tehonkulutuksen kasvu. Intel ratkaisi tämän tekemällä Atomista in-order -suorittimen. Käytännössä in-order -suoritin tekee käskyt sitä mukaa kuin niitä tulee, eikä järjestystä muutella. Out-of-order taas järjestelee käskyt sen mukaan mikä on järkevintä tehdä ensin, mutta ongelmana on se, että käskyjen järjestely itsessään on vaivalloisempaa ja kuluttaa enemmän tehoa.
Toisin kuin Atom, AMD:n tarkoitus ei ollut tehdä "riittävän tehokasta" suoritinta pitääkseen tehonkulutuksen matalana. Tarkoitus oli tehdä nopea suoritin pienellä virrankulutuksella. AMD pyrkii tähän core-gatingin avulla, joka käytännössä sulkee ytimiä pois käytöstä, ja jopa isompia osia APU:sta kuten UVD:n, kun ne eivät ole käytössä. Tämä on kriittistä jos halutaan tehdä suoritin, joka tarjoaa suorituskykyä murto-osalla aiempien suorittimien tehonkulutuksesta.
Meille kerrottiin, että Ontario ja Zacate tulevat samalta linjalta, mutta AMD erottelee ne kellotaajuuksilla. Joten arkkitehtuurin kannalta ne ovat identtisiä.
Niissä on kaksi Bobcat-ydintä, 1 MB L2-muistia ja 64-bittinen FPU, massiivinen SIMD-osio, DDR3-muistikontrolleri, UVD sekä tietysti muistiväylä joka sitoo kaiken yhteen. Massiivinen sen takia, koska kaksi SIMD-moottoria vie merkittävän osan piirin pinta-alasta. Ensimmäisen sukupolven APU pitää sisällään 80 stream-prosessoria.
Lisäksi, AMD väittää pystyvänsä tarjoamaan 80% K8 suorituskyvystä ollen samalla kolme kertaa pienempi. GPU on käytännössä tehoiltaan Radeon HD 5400 ja 5500 tasoa, lisäten kuitenkin kolmannen sukupolven UVD:n. AMD:n mukaan se yhidstää PCIe-kontrollerin suoraan ultra-leveään alustaväylään, eikä HyperTransport-linkkiä käytetä.
AMD:n sisäisiin tuloksiin pohjautuen, odotamme suorituskyvyn olevan CPU:n osalta samaa luokkaa kuin Nile -alustalla, lisäten tietysti 3D-suorituskyvyn mukaan.
Akkukesto (55 Wh akku) |
Tuntia |
---|---|
Ontario (netbook) |
10-11 |
Zacate (ultrakannettava) |
8-9 |
Single Core Atom (netbook) |
10 |
Dual Core Atom (netbook) |
8-9 |
Core 2 Duo (ultrakannettava) |
6-7 |
Tehonsäästölukemat ovat hieman mielenkiintoisemmat, jääden odotuksistamme. Ontario ei näytä kuluttavan yhtä vähän tehoa kuin Atom lepotilassa, mutta pidämme mielessä, että se tarjoaa enemmän laskentatehoa Radeon HD 5400-luokan grafiikan muodossa. Ottaen huomioon rikkaamman videontoiston, tehonkulutuksen vertailu ei ehkä ole tasapäistä.
Zacate on ehkäpä mielenkiintoisempi meille suorituskykyfanaatikoille, koska sen on tarkoitus kilpailla Intelin CULV-alustaa vastaan, joista löytyy kevyistä kannettavista. Ottaen huomioon pienen tilan, GMA 4500MHD on yleensä näytönohjaimena näissä koneissa. Se on riittävä Flash-videoihin ja useimpiin HD-tason videoihin, mutta ei riitä esimerkiksi WoWin pelaamiseen. AMD:n Zacate sen sijaan pystyy tarjoamaan samankaltaista CPU-suorituskykyä ja 5400-luokan näytönohjaimen selvästi pienemmällä tehonkulutuksella. Jos AMD pystyy todella toteuttamaan tämän, se luo selvää lisäarvoa kevyille kannettaville.
Koodinimiviidakko
Vietimme viikonlopun tutkien AMD:n beta Catalyst -ajureiden sisältöä tutkien, ja otimme hieman selvää koodinimiviidakosta...
Vancouver on AMD:n koodinimi Mobility Radeon HD 6000 -sarjalle. Tiedämme vain yhden erillisnäytönohjaimen tulosta Q1 2011, mutta loputkin ovat epäilemättä tulossa pian sen jälkeen.
Wrestler on AMD:n koodinimi GPU-osiolle APU:ssa, joka käyttää Bobcat-ytimiä, eli Ontario ja Zacate. Tarjolla on kaksi ratkaisua: Radeon HD 6310 (Zacate) ja Radeon HD 6250 (Ontario). Kellotaajuudet ovat samat kuin CPU-osioiden.
Sumo on AMD:n koodinimi Llano APU:n GPU-osiolle. Lynx on mainstream-työpöytäalusta ja Sabine taas vastaava mobiilialusta. Moelmpiin tulee kahden, kolmen ja neljän ytimen versioita samaan tapaan kuin nykyisessä Athlon II -mallistossa.
Olemme jo nähneet neliytimisen Sabinen. AMD demosi sitä TFE2010-tapahtumassa ja viimeisimmässä Radeon-julkaisussa. Lähteidemme mukaan vuonna 2011 julkaistaan kuusi Llano APU:a. Kolme näistä ovat Sabine-alustalle, ja kolme Lynxille. Kaikki Llanot jakavat GPU-ytimen, joka pohjautuu luultavasti Redwoodiin.
Sabine ja Lynx ovat Brazosin tapaan vain alustojen nimiä. Alusta koostuu suorittimen (tai APU:n) lisäksi piirisarjasta. Ottaen huomioon mitä olemme nähneet Brazosin tapauksessa, Sabine ja Lynx luultavasti saavat oman southbridgen tai eri version samasta southbridgestä.
Näin ohimennen voisimme suositella hieman lisää koodinimiä AMD:lle, joka käyttää esim. Sumo ja Wrestler -koodinimiä. Japanilaista teemaa seuraten ehkä "Miso" & "Soup"?
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään