AMD Fusion: Brazos esikatsaus: osa II, suorituskyky
Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia
Zacaten tehonkulutus ja lämmöt
AMD on yrittänyt korostaa sen tulevien tuotteiden vähävirtaisuutta. Verrattuna Nile-alustaan (K625 + 880G) E-350-APUn virransäästöäratkaisuissa on selvästi tehty jotakin oikein.
Alustan yksittäisten komponenttien tehonkulutus ei tietenkään ole yhtä olennainen asia kuin alustan kokonaistehonkulutus, joka lopulta määrittelee sen ajan jonka uskallamme olla poissa pistorasioiden läheltä.
Ynnäilimme vähän lukuja ja huomasimme E-350:n kuluttavan keskimäärin 18,6 wattia. Lukemaan sisältyy langattoman yhteyden kulutus ja 12,1-tuumaisen LED-näytön kulutus kun kirkkaus on säädetty 100 kandelaan neliömetrillä. Miten tämä vertautuu CULV-kannettaviin? Saimme onneksemme Asukselta kaksi kannettavaa, mikä laittaa asioita perspektiiviin.
Asuksen 1215N (Atom D525/Ion 2) ja 1215T (Athlon II Neo K125/Mobility Radeon HD 4225) ovat molemmat 12,1" LCD CULV –kannettavia ja kaikkein suosituimpia malleja yhtiön eeePC-mallistossa. Tämän kokoluokan kannettavia on sanottu "minikannettavien premium-luokaksi", emmekä mekään voi sanoa siihen mitään poikkinaista. Ne kuuluvat myös selvästi CULV-kannettavien joukkoon, mihin suuntaan AMD haluaa markkinoita ohjailla Zacaten kautta.
AMD:n testialustasta ei löytynyt akkuliitäntää, joten meidän piti käyttää Electrovaya PowerPadia tasavirtakulutuksen mittaamiseen. Rasitimme alustaa verkkosurfailun avulla (IE 8). Havaitsimme E-350:n jäävän jälkeen aiemmista K125- ja D525/Ion2-alustoista. AMD:lta saamiemme tietojen mukaan yhtiö yrittää edelleen kuroa eroa umpeen. Virransäästö saattaa parantua 10-15 prosenttia. Kokemustemme perusteella AMD:n kannattaisi uhrata resursseja GPU:n virransäästön parantamiseen. Nykyisellään GPU toimii jatkuvasti maksimikelloilla.
Lämmöntuotto on mielenkiintoisempi asia. Yllä olevassa kuvassa on eri järjestelmien lämpökamerakuvat lepotilassa (lämpötilat farenheiteissa). Kuvista on vaikea päätellä mitään, koska tarkastelun alla on kaksi rakenteeltaan erilaista piirelevyä. Lisäksi lämpösiilien materiaalit ja koot ovat erilaiset. Paremman käsityksen saamiseksi purimme ylimääräisen roinan prosessoriytimien päältä ja otimme alla olevat kuvat (noin 45 sekuntia järjestelmän käynnistyksen jälkeen).
E-350:llä on suurempi lämpöjalanjälki alaan suhteutettuna, mikä on ihan ymmäärrettävää koska Intelin D525:llä ei ole grafiikkaydintä. D525:n lämpöjalanjälki tuplaantuisi jos Nvidian Ion2-piirisarja otettaisiin myös lukuun.
CULV-kannettavien osalta meidän ei tarvitse kyseenalaistaa väitettä että AMD on onnistunut erinomaisesti vähän lämpöä tuottavan prosessorin suunnittelussa. Tehonkulutus kuitenkin asia, joka kannattaa pistää merkille. E-350 kuluttaa 18 watillaan enemmän kuin mitä toivoisimme näkevän AMD:n ULV-prosessorilta.
Ennakkotestiemme perusteella Asus 1215N:n ja 1215T:n akunkesto on samaa luokkaa, mutta ne saavuttavat sen eri tavoin. Asus 1215N hyödyntää Nvidian Optimus-teknologiaa, joten lepotilassa sen virrankulutus on samalainen kuin Intel-järjestelmässäkin.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään