Asus ROG G20 ja Swift PG278Q – Pelaajien Tasavalta

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

SWIFT PG278Q





Asuksen uusi ROG Swift PG278Q tuo mukanaan useamman uutuusominaisuuden, jota tähän mennessä ei olla pelinäyttöjen osalta nähty. Se on ensimmäinen 27" 2560x1440-resoluution näyttö, joka kykenee samalla myös 144 Hz virkistystaajuuteen. Lisäksi se tukee Nvidian uutta G-Synciä, joka lupaa poistaa peleistä ns. tearing-ongelman, eli pelikuvan repeilyn kun käytössä ei ole Vsync-asetusta, joka tahdistaisi pelin ruudunpäivityksen näytön virkistystaajuuteen. G-Syncin lisäksi näytöstä löytyy myös ULMB (Ultra Low Motion Blur), joka nimensä mukaisesti lupaa pienentävän näytön liikesumeuden olemattomiin.

Ulkoiset ominaisuudet



PG278Q tulee kookkaassa paketissa styroksin sisällä valmiiksi koottuna, ja itse näytön lisäksi mukana on tarvittava DisplayPort-johto, USB 3.0 upstream-johto sekä erillinen virtamuuntaja. Mukana on myös CD, josta löytyy käyttöopas. PG278Q:n noutotakuulla on kestoa kolme vuotta.



Ensi töiksi on sanottava, että Asus on todella panostanut tämän näytön ulkoiseen olemukseen. Näytön jalusta on jykevä ja laadukas, ja tarjolla on myös kaikki säätömahdollisuudet pivotista korkeussäätöön. Tarvittaessa jalustan saa myös vaihdettua VESA-kiinnitykseen. Jalustan juuresta löytyy myös punainen ympyrä, jonka saa valaistua OSD-valikon kautta.



Näytön reunukset ovat poikkeuksellisen ohuet, 8mm ylhäältä ja sivuilta. Näin ollen se sopii erinomaisesti myös Surround-käyttöön. Kolme PG278Q-näyttöä vaatii kuitenkin valtavasti suorituskykyä näytönohjaimilta, joten käytössä on parempi olla vähintään kaksi uutta GTX 980 -sarjan näytönohjainta, joista löytyy tällä hetkellä ainoana Nvidian mallistossa 3 DisplayPort-liitäntää per kortti.

Näyttö on mattapinnoitettu, joten se sopii paremmin huoneisiin, jossa heijastukset vaivaisivat glossy-tyyppistä paneelia. Mattapinnoite on kuitenkin sen verran kevyt, ettei se juuri kristallisoi esimerkiksi kirkasta valkoista.



Näyttöliitäntöjen osalta PG278Q tyytyy pelkkään DisplayPort-liitäntään, joka on vaatimus G-Syncille. Lisäksi DP:stä löytyy riittävästi siirtokaistaa 2560x1440-resoluution toistoon 144 Hz virkistystaajuudella. Itse näyttöliitännän lisäksi takaa löytyy kahden USB 3.0 -portin hubi.



OSD





Asus on päätynyt käyttämään OSD-valikon navigoimisessa perinteisten nappien lisäksi analogitikkua, joka löytyy näytön takaa. Myös tältä osin PG278Q loistaa laadullaan, sillä asetusvalikkojen käyttäminen analogitikulla on nopeaa ja vaivatonta.



Itse OSD-valikko kattaa perusasetukset kirkkauden, kontrastin ja värilämpötilan osalta, ja mukana on myös Asuksen omat erikoisuudet. OD on Asuksen käyttämä overdrive-tila, joka parantaa pikselivastetta, mutta voi myös samalla aiheuttaa kuvaan virheitä. Tarjolla olevista vaihtoehdoista kannattaa päälle jättää Normal-tila, sillä Extreme aiheuttaa kuvaan selviä koronavirheitä.



Valikosta löytyy myös Asuksen GamePlus-asetus, jolla voidaan lisätä kuvan päälle tähtäin tai ajastin.



Näytön jalustan LED-valaistuksen voi säätää OSD-valikosta LIGHT IN MOTION -asetuksella.

Kokonaisuudessaan ROG Swift PG278Q on ulkoisesti toistaiseksi laadukkain näyttö, jota allekirjoittanut on ehtinyt testata. Parannettavaa kuitenkin riittää vielä ainakin OSD-valikon asetusten määrän suhteen, sillä esimerkiksi gamma-asetusta ei ole ollenkaan tarjolla. Yksi ainoa DisplayPort-liitäntä on myös näytön heikkous, mikä juontaa juurensa käytettyyn Nvidian G-Sync-piiriin.

kommentti 1

Carbonfiber_Dragon

Itselläni on tällainen ja voin sanoa, että pitää aivan hirveätä meteliä jos tekee mitään raskaampaa kun katselee videoita.

Lisäksi jäähdytys ei pelaa läheskään rittävästi, eikä parempia osia omantietoni mukaan ole saatavilla mistään. Paremmilla osilla tarkoitan lähinnä koteloon sopivia lisäpuhaltimia, prossu jäähdytintä ja tehokkaampaa poweria.

Jos joku sattuu tietämään asiasta enemmän niin, vinkit ovat tervetulleita.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24. syyskuuta, 2016 @ 21:41

Kommentoi artikkelia