Subjektiivinen testaus ja loppuyhteenveto
Halvinkin LCD-televisio näyttää hyvältä itsekseen. Mutta kun laitat sen kalliimman mallin viereen näet eron. Samalla tapaa käy kaiuttimissa. Suosin tietysti kvantitatiivista testiä mielipiteiden sijaan, mutta subjektiivinen arvostelu voi paljastaaa heikkouksia ja vahvuuksia audio- ja videolaitteissa kunhan sinulla on riittävän monta tuotetta vertailtavana.
Toistin useita musiikkikappaleita ja pelejä kaikilla viidellä kaiutinjärjestelmällä. Kappaleiden vertailu on helppoa; vaihdoin vain nopeasti liitäntää ja huomasin eron. Pelejä on vaikeampi testata vierekkäin, joten nauhoitin hieman Call of Duty -peliä .wav -tiedostoon ja testasin kaiuttimia samaan tapaan kuin musiikkia kuunnellessa.
Tässä ovat havaintoni ja koska ne ja johtopäätökset ovat limittiäisiä, niitä on hankala erotella.
Corsair SP2500
Corsair SP2500 kuulostaa hyvältä korvaani, kuuntelin sitten musiikkia tai pelasin. Huomasin pientä keskialueen onttoutta — varsinkin vokaaleissa — ja tämä vastaa laaksoa käyrässä jonka näimme 3,5 kHz kohdalla. Hyvät uutiset ovat, että EQ-asetuksellä tämä voidaan korjata oman maun mukaiseksi. Basso on loistava ja niin vahva tai heikko kuin haluat, mutta silti selkeä eikä vääristynyt.
Säätövara, asetukset ja jopa LCD-näytön tuoma bling ovat SP2500:n vahvoja kohtia ja erottavat tämän setin muista. En ole varma maksaisinko 100 dollaria enemmän verrattuna Logitech Z623:n tai Klipsch Promedia 2.1:n, mutta jos budjetti riittää niin pystyisin ehkä perustelemaan sen. Jos olet kiinnostunut SP2500:stä kannattaa varmistaa, että sen isolle 18" subwoofer-kotelolle on tilaa.
Cretive Gigaworks T3
T3 on yllättävän voimakas pienestä subwooferista ja diskanttikaiuttimista huolimatta. Tästä setistä saa isoa ääntä aikaan, ja hyvät korkeat äänet ja hyvä basso on sopiva peleihin ja musiikkiin. Kolmen 6,5" elementin subwooferilla lienee vaikutusta asiaan.
Kaukosäädin toimii hyvin, ja ainoa toiminnallinen ongelma on bassosäädön sijainti subwooferin takana. Suurin ongelma T3:ssa lieneekin sen 249 dollarin hinta. Ellei pieni koko ja kaukosäädin ole vaatimuksina, Gigaworks T3:sta on vaikea suositella halvempien vaihtoehtojen sijaan.
Klipsch Promedia 2.1
Kymmenen vuoden jälkeenkin Promedia 2.1 pysyy edelleen laadukkaana kaiutinsysteeminä, ja sillä on mukavan tasainen taajuusvaste ja vahva basso. Se todella on THX-sertifikaation arvoinen. Heikoin puoli lienee yli 10 Khz:n taajuusalueen heikkous. Tätä on kuitenkin sen verran vaikea havaita, että se olisi selvästi heikompi kuin muiden testatuiden settien.
154,99 dollarin hinnalla Klipsch Promedia 2.1 on hyvä valinta, ellet voi sietää kontrolleja satelliittikaiuttimessa ja vaadit kaukosäätimen. Toinen vaihtoehto tälle on Logitechin Z623.
Logitech Z623
Logitechin Z-2300 on ollut suosittu tuote vuosikausia ja uusi Z623 on ottanut sen paikan Logitechin 2.1-kaiuttimien kärjessä THX-sertifikaatilla. Emme voineet verrata niitä keskenään Z-2300 puuttuessa, mutta muihin testattuihin verrattuna Z623 pitää ainakin pintansa. Siinä on vakaa taajuusvaste ja paljon bassoa tarjolla peleille ja musiikille. Myös hieman briljanssia löytyy yläpäästä.
146,99 dollarin hintaan en osaa sanoa paljoa pahaa Logitechin Z623:sta, paitsi että Promedia 2.1 on samassa hintaluokassa. Selvän voittajan valinta on vaikeaa, ja lähinnä makukysymys. Jos olet kiinnostunut yhdest, kannattaa myös tarkastaa toinen.
Soundscience Rockus 3D
Antec hyökkää audioskeneen uudella Soundscience-brändillään ja sen ensimmäisellä tuotteella, Rockus 3D|2.1. Rockus:n ulkonäkö anodisoituine alumiinisatelliitteineen on melko vaikuttava.
Miltä se kuulostaa? Kirkkaalta, rikkaalta, mutta kilpailuun verrattuna basson läsnäolo on puuttellinen. Bassoalueen yksityiskohtia oli hankala erottaa ja se kadotti ääniä kappaleista. Olen ensimmäisiä jotka ovat varoittamassa liiallisesta bassotoistosta monissa subwooferilla varustetuissa audiosysteemeissä, ja on hyvin mahdollista, että olen tottunut liialliseen bassoon enkä osaa enää arvostaa tasaista vastekäyrää.
Tästä huolimatta muut testit tuotteet antavat säätää bassoa matalasto korkeaan, mutta Rockus rajoittaa basson keskitasosta keskimatalaan. Soundscience saattaa vastustaa liiallista bassoa, mutta premiumtuotteessa voisi tarjota hieman enemmän joustavuutta säädöillä. Tämän lisäksi olen pettynyt kuulokeliitännän puutteeseen. Premium-kaiutinjärjestelmästä sellainen pitäisi löytyä.
Myönnettäköön, 3D-moodi vahvistaa bassoa ja lisää selvän surround-efektin, mutta yläalueen ja joidenkin keskialueen äänien kustannuksella. Lisäksi Rockus tarjoaa 2.1-järjestelmissä harvinaisen digitaalisen sisääntulon. Jos Rockusin estetiikka ja ominaisuudet kiinnostavat, etkä tarvitse vahvaa bassoa, Soundsciencen lippulaiva voi olla sinulle sopiva. Antec on näyttänyt Soundsciencen brändin potentiaalia, ja odotamme innolla mitä yritys tekee seuraavaksi. 249,99 dollarin hinnalla joudut kuitenkin tekemään kompromissejä siinä missä halvemmissa malleissa ei tarvinnut.
Loppuhuomautus
Kaikille PC-kaiutinvalmistajille jotka tähtäävät pelimarkkinoille: Arvostamme, että olette lisänneet kuulokeliitännät kaukosäätimiin ja satelliitteihin. Valitettavasti pelaajat eivät pelkästään kuuntele, vaan myös puhuvat. Kukaan ei ole tajunnut, että pelaajat tarvitsevat myös mikrofoniliitännän headsettiä varten. Joku, kuka tahansa, tehkää tästä standardiominaisuus PC-kaiuttimiin!
Alkuperäisartikkeli: Bringing Home The Bass: 2.1-Channel Speaker Roundup - Don Woligroski
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään