Core i7-4770K: Esikatsaus Haswellin suorituskykyyn
Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini Artikkelin suomentaja: Teemu Laitila
Esimakua tulevasta, ainakin työpöydän osalta
Tämä artikkeli antaa yleisen käsityksen siitä, miten Haswell pärjää työpöydällä verrattuna tehokkaimpiin Sandy Bridge - ja Ivy Bridge - ja myös Sandy Bridge-E -prosessoreihin. Ennen näitäkin mittaustuloksia monella oli jo silti hyvinkin oikeansuuntainen käsitys Haswellin suorituskyvystä. Core i7-4770K on noin 7 - 13 prosenttia nopeampi kuin Core i7-3770K säikeistetyissä tehtävissä. Se jatkaa samalla linjalla, joka nähtiin Sandy Bridgen ja Ivy Bridgen välillä, vaikkakin tehokkain Haswell-suoritin on TDP-arvoltaan vain 84 wattia.
Intelin uudelle HD Graphics 4600 -ohjaimella varustetut prosessorit pärjäävät huomattavasti paremmin 3D-grafiikan kanssa kuin niiden edeltäjä HD Graphics 4000, vaikka moni K-mallin prosessoreita ostava tuskin ikinä sitä huomaakaan. Uudesta versiosta löytyvä neljän laskentayksikön lisäys ja 100 MHz korkeampi kellotaajuus parantaa ruudunpäivitysnopeuksia hieman, mutta lisäys ei riitä vielä korvaamaan erillistä näytönohjainta (tämä tuntuisi olevan johtopäätös jokaisen uuden sukupolven kohdalla). Työpöytäkoneella pelaavat joutuvat siis ostamaan erillisen näytönohjaimen tulevaisuudessakin.
Jos työpöydällä ei nähdä mitään suurempia mullistuksia, kannettavissa tietokoneissa Intelin tulevien piirien pitäisi erottua edukseen. Tulossa on julkistuksia, jotka saattavat hyvinkin antaa jo kohtuullista vastusta AMD:n ja Nvidian halvimmille näytönohjaimille. GT3-grafiikoita tullaan näkemään kuitenkin vain BGA-kannallisissa prosessoreissa.
Mikä sitten on tehokäyttäjän tilanne työpöytäkokoonpanojen osalta? Tarjolla on kaksi- ja neliytimisiä Haswell-pohjaisia prosessoreita, jotka on varustettu GT2-grafiikoilla ja kahdella muistikanavalla. Ne sopivat vain LGA 1150 -kantaan, joten prosessoripäivitys tarkoittaa myös uuden 8-sarjan piirisarjalla varustetun emolevyn hankintaa. Onneksi se tarkoittaa myös kuutta SATA 6 Gb/s -porttia ja kuutta USB 3.0 -porttia (yhteensä 14, kun lasketaan myös USB 2.0). Tehokäyttäjän kannalta emolevyissä ei tapahdu suurempia muutoksia.
Ylikellotus on todennäköisesti yksi merkittävä ostopäätökseen vaikuttava tekijä. Moni odotti viime vuonna, että 22 nm prosessilla valmistetut Ivy Bridge -prosessorit olisivat olleet huomattavasti paremmin kellotettavissa kuin 32 nm Sandy Bridget. Näin ei kuitenkaan ollut ja moni pitäytyikin nopeammassa toisen sukupolven Core-prosessorissa, joka toimii ilman ongelmia 4,4 ja 4,5 GHz taajuudella. En päässyt ylikellottamaan testissä olluttaa Core i7-4770K -piiriä -- lähinnä siksi, että se ei ole kovin sopivaa lainassa olevalla prosessorilla. Mutta odotamme innolla, kuinka 22 nm valmistusprosessin kypsyminen vaikuttaa arkkitehtuurin skaalautuvuuteen.
Mobiili valtaa alaa
Keskustelimme tämän vuoden CES-messuilla emolevyvalmistajien kanssa, jotka vahvistivat, että vaikka Haswell tulee vielä tarjolle myös LGA 1150 -kantaisena, sen seuraaja eli Broadwell tukee vain BGA-kantaa (eli ne toimitetaan juotettuna kiinni emolevyyn). On mahdollista, että Broadwellin seuraaja eli Skylake tukee taas irrotettavia kantoja. Silti Core i7-4770K tulee saamaan paljon huomiota jo pelkästään sen vuoksi, että se saattaa olla viimeinen lippulaivamalli ennen kuin rakentelijoiden valinnanvara vähenee merkittävästi.
On jo täysin selvää, että tulevaisuudessa nämä nykyiset työpöytäarkkitehtuurit siirtyvät yhä pienempien laitteiden sisuksiin. Se tapahtuu jo osittain Ivy Bridgen kohdalla ja se jatkuu Intelin Y-sarjan prosessoreilla ja AMD:n Kabini-piireillä. Moni tehokäyttäjä on jo vaipumassa epätoivoon hiljalleen häviävien erillisten prosessoreiden vuoksi, mutta minun mielestäni se ei tarkoita kaiken loppua, emmekä aio heittää vielä pyyhettä kehään edes tehokäyttäjien osalta. Kaikkea muuta. Odotan innolla tulevaisuutta, joka tuo tullessaan Ivy Bridge-E -prosessorit, Haswell-pohjaisen Surface-tabletin sekä seuraavan sukupolven x86-pohjaiset pelikonsolit.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään