Esikatsaus: VIA VN1000 ja Nano DC
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia
Uusi peluri työpöytämarkkinoille?
Siitä on pitkä aika kun viimeksi arvostelimme VIAn piirisarjaa. Nyt kuitenkin olemme valmiina arvostelemaan S3-pohjaista integroitua näytönohjainta, jonka pitäisi VIAn mukaan olla valmis DX10-peleihin. Kuinka VN1000 vertautuu Intelin Atom-alustaan tai Nvidian IONiin?
AMD ja Intel ovat vaikuttaneet olevan vuosikausia ainoat tekijät suoritinmarkkinoilla, taistellen keskenään markkinajohtajuudesta hintasodilla ja teknologisilla kehitysaskelilla tehden aina pienempiä ja tehokkaampia piirejä. Näin ei ole kuitenkaan aina ollut, eikä oikeastaan ole tälläkään hetkellä.
Intel otti ison askeleen hyötysuhteessa Pentium 4 jälkeen, mutta monet sen uusista suorittimista vie silti yli 100 wattia tehoa rasituksessa. Vaikuttaa siltä, että joka kerta kun kilpailija on tuomassa markkinoille jotain Intel on kuitenkin pian niskaan hengittämässä omalla ratkaisullaan. Lisäetuna Intelillä on sen x86-käskykanta, eikä se ole valmis jakamaan uusia lisenssejä.
Intelin ja AMDn lisäksi on kuitenkin kolmas yritys, jolla on X86-lisenssi peräisin ajoilta, jolloin IBM pakotti Intelin myymään niitä. VIA osti Cyrixin ja muutti keskiverron työpöytäsuorittimen menestyväksi vähävirtaiseksi suorittimeksi. Muutama sukupolvi myöhemmin VIA on valmis palaamaan työpöytämarkkinoille korkealla kellotaajuudella ja kahdella ytimellä varustetulla versiolla suositusta Nano-suorittimesta.
1,8 GHz taajuudella toimiva mallikappale Nano DC (dual-core) -suorittimesta on oikeastaan enemmän todiste VIAn kehityksestä kuin esimerkki tuotantovalmiista suorittimesta. Tästä huolimatta VIA on vakuuttunut Nano DC:n suorituskyvystä, odotellessaan samalla suorittimesta pienemmällä prosessitekniikalla valmistettua versiota. Lisäksi VIA halusi näyttää meille miten sen integroitu grafiikkapiiri voi. Tämänkertainen artikkeli ei ole pelkästään konseptidemo uudelle suorittimelle, vaan kokonaiselle alustalle DX10.1 tukevalla integroidulla grafiikkapiirillä, jonka odotetaan päihittävän muut vähävirtaiset ratkaisut.
Tätä varten VIA tuli Taiwanista asti tuomaan varta vasten mallikappaleen laboratorioomme muistuttaakseen, että he ovat yhä kilpailussa mukana. Mutta riittääkö into menestykseen asti? Yrityksellä on ollut melkein vuosi aikaa hioa alustaa, joka julkistettiin joulukuussa 2009. Otetaanpa selvää miten hyvin se pärjää tällä hetkellä hyvin kilpailuilla markkinoilla.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään