Lenovo IdeaCentre Y710 Cube ja Y27g G-Sync-pelinäyttö – Pakettiratkaisu pelaajalle
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas
Loppuyhteenveto
Lenovo IdeaCentre Y710 Cube tarjosi testijakson aikana toimivan mini-ITX-pelikokoonpanon. Valmiskokoonpanoksi se on pieni ja näppärä, ja testimallista löytyy riittävästi vääntöä myös vaativimmille peleille. Laitteen saa helposti siirrettyä paikasta toiseen kätevän kantokahvan avulla, joten se sopii hyvin esimerkiksi lanikoneeksi.
Mini-ITX-kokoonpanossa on kuitenkin joitakin rajoittavia tekijöitä, jotka tulivat esille myös Y710:n tapauksessa. Käytössä oleva DDR4-muisti toimi vain 2133 MHz kellotaajuudella, sillä emolevyn H170-piirisarja tukee virallisesti maksimissaan tätä nopeutta. Käytännössä se rajoittaa pelisuorituskykyä joissain muistiherkemmissä peleissä verrattuna nykyään suosittuihin 3000-3200 MHz muisteihin, eikä käyttäjä voi itse myöhemmin päivittää muistejaan nopeammiksi.
Kokoonpanon melutaso on myös kohtuullinen, ja muodostuu lähinnä referenssimallin näytönohjaimen radiaalituulettimesta pelirasituksessa, ja idle-tilassa 90 mm suoritintuuletin ja virtalähteen tuuletin tuovat omat sointunsa mukaan yhtälöön. Paketti onkin siis parempi pitää pöydältä poissa jos haluaa säästyä liiemmiltä meluhaitoilta. Muilta osin Y170:n jäähdytystoteutus on hyvä, sillä näytönohjain ja virtalähde on eristetty omiin osioihinsa.
Päivitettävyyden osalta laitteen sivupaneelit saa helposti irrotettua, ja kaikki komponentit ovat suhteellisen helposti vaihdettavissa emolevyä ja suoritinta lukuun ottamatta. Näytönohjaimen, muistien ja kiintolevyjen vaihto onnistuu helposti, ja kiintolevykehikossa on yksi paikka vapaana lisätallennustilalle. Tarjolla ei ole kuitenkaan esimerkiksi M.2-korttipaikkaa.
Kokonaisuudessaan Lenovo IdeaCentre Y710 on hyvä ratkaisu valmista ja pientä pelikonetta etsivälle, mutta se jää hieman jälkeen kustomoiduille pelikokoonpanoille, joissa on ylikellotusmahdollisuus, nopeammat muistit sekä parempi laajennettavuus. Toisaalta verrattuna esimerkiksi Asuksen G20 SFF-kokoonpanoon Lenovon laite on helpommin itse huollettava, mutta ei aivan yhtä kompakti muotokertoimeltaan.
Suomessa Lenovo tarjoaa useita eri mallivaihtoehtoja, joista testattu GTX 1080:lla ja i7-6700:lla varustettu yksilö on kärkikaartia. Esimerkiksi kirjoitushetkellä i5-6400-suorittimella ja GTX 1080 -näytönohjaimella varustettua mallia löytyy 1400 euron hintaan. Vastaavanlaisen kokoonpanon saa nopeasti koottua erillisistä osista 1500 euron tienoille mATX-kokoluokkaan, mutta laadukkaammista osista koottu mini-ITX-kokoonpano päätynee kalliimmaksi vaihtoehdoksi. Core i5-suoritin ei myöskään enää mahdu allekirjoittaneen suosituslistalle, vaan jatkossa yli tonnin pelikoneisiin pitäisi löytyä vähintään 8 säiettä.
Nopeasti:
+ Kevyt ja kantokahvalla helposti siirrettävissä
+ Komponenttien sijoittelu
+ Huollettavuus
- Laajennettavuus
- 2133 MHz muistit
- Jäähdyttimien melutaso rasituksessa
Lenovo Y27g G-Sync-pelinäyttö
Lenovon Y27g on omalta osaltaan pätevä 144 Hz G-Sync-näyttö, ja VA-paneeli tarjoaa IPS- ja TN-paneeleja paremman mustan syvyyden. Valitettavasti huomattavissa oli hieman taustavalon epätasaisuutta, mikä rajoittaa lisäkontrastin hyödyllisyyttä. Lisäksi VA-paneelille tuttuun tapaan tietyt vasteajat tuottivat hieman haamukuvaongelmia. Overdrive-toiminto korjasi suurimmat puutteet, mutta testeissä oli havaittavissa pientä overdrive-artifaktia. 144 Hz virkistystaajuudella pelatessa ongelmia ei kuitenkaan havaittu mainittavissa määrin.
Kaareva paneeli ei itsessään tuo merkittävää muutosta käyttökokemukseen, mutta 27-tuumaisena 1920x1080-resoluutio saattaa olla jo turhan pieni jos katseluetäisyys on käden mittaa lähempänä. Ergonomian puolesta Y27g on toteutettu hyvin, ja laitteen sivusta löytyy kätevästi USB-hubi, kuulokeliitin sekä muovinen ulokekoukku kuulokkeita varten.
Suomessa Lenovo Y27g löytyy alimmillaan 549 euron hintaan kirjoitushetkellä, mikä on suhteellisen korkea hinta 1080p-resoluution G-Sync-näytölle, mutta useimmat näistä ovat varustettu TN-paneeleilla. G-Sync-näyttöjen hinnoittelu onkin suhteellisen korkealla verrattuna FreeSync-malleihin, mutta näiltä osin muutosta ei ole luvassa ainakaan lähiaikoina. Lenovo Y27g asettuu lähinnä omalle paikalleen, mutta valtaosa tyytynee joko edullisempaan TN-malliin, tai vaihtoehtoisesti hieman kalliimpaan 2560x1440-resoluution malliin.
Nopeasti:
+ 144 Hz ja G-Sync
+ VA-paneelin kontrasti
+ USB-hubi ja kuulokekoukku
+ Rakenne
- Taustavalon epätasaisuus ja VA-paneelin gammasiirtymä
- Vasteajoissa parantamisen varaa
- Overdrive-artifaktit
- Resoluutio kokoon nähden
- Hinta
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään