OCZ Vector 256 GB testissä: Barefoot 3 -ohjaimen ensiesiintyminen
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila
Tosimaailman luku- ja kirjoitustestit
Yritämme jokaisen SSD-vertailun yhteydessä painottaa yhtä käytännön asiaa: mihin tahansa SSD-asemaan päivittäminen nostaa suorituskykyä huomattavasti minkä tahansa mekaanisen kiintolevyn yläpuolelle, huolimatta siitä miten kyseinen SSD-asema sijoittuu kilpailijoihinsa nähden yksittäisissä testeissä. Asemien nopeuksia voidaan kyllä mitata, mutta niiden erojen havaitseminen tosielämässä ei välttämättä ole helppoa.
Halusimme silti ottaa testiin mukaan tosielämän käyttöskenaarioita kuvaavia osa-alueita, joiden avulla nähdään, että kaikesta huolimatta myös SSD-asemien välillä on eroja.
Ensimmäisessä testissä kloonaamme järjestelmälevyn (240 GB Vertex 3) kullekin testiasemalle käyttäen True Home Image 2013 -ohjelmistoa. Lähteenä käytettyä data tulee henkilökohtaiselta kannettavalta tietokoneeltani, joten sen pitäisi vastata kohtalaisesti sitä, mitä kannettavien levyiltä yleensä löytyy. Käyttöjärjestelmän lisäksi levyltä löytyy satoja musiikkikappaleita, videota, muutama peli, Photoshop, Office 2010 ja läjä henkilökohtaisia dokumentteja. Yleisesti ottaen kyseessä on siis kohtalaisen tasapainoinen paketti pakkautuvaa ja pakkautumatonta dataa.
OCZ:n Vector ottaa johtopaikan, mutta ei erityisen suurella marginaalilla. Se suoriutuu tehtävästä 31 minuutissa ja 22 sekunnissa. Taulukon toisessa päässä Intelin SSD SSD 335 suoriutuu samasta tehtävästä 32 minuutissa ja 9 sekunnissa eli vain 47 sekuntia hitaammin. Olen ajanut testin useampaan kertaan ja nykyisillä asetuksilla sen tulokset vaikuttaisivat tasaisemmilta kuin edellisessä testissä käytetty Easeus Todo Workstation -ohjelmalla. Vaikka eri suorituskertojen välillä on pientä vaihtelua, testin perusteella voidaan sanoa, että normaalissa käytössä eri asemien väliset suorituskykyerot ovat huomattavasti pienempiä kuin mitä synteettisten testien perusteella voisi olettaa.
Tämä tiedonsiirtotesti on suoraa jatkoa järjestelmälevyn kloonaamiselle. Heti sen jälkeen siirrämme levylle 2,86 gigatavun kokoisen H.264-enkoodatun videotiedoston. Testausmetodi eroaa hieman edellisestä SSD-asemien vertailusta, jossa asemat tyhjennettiin kokonaan ennen uutta siirto-operaatiota. Tulokset antavat hyvän kuvan siitä miten eri ohjaimet käsittelevät pakkautumatonta dataa. Tämänkin testin tuloksissa esiintyy vaihtelua, mutta sen perusteella voidaan kuitenkin sanoa, että OCZ:n Vector on samalla tasolla muiden ei-SandForce-pohjaisten asemien kanssa.
Viruskannaukseen kuuluu paljon satunnaista ja peräkkäistä lukemista eri kokoisista tiedostoista. Prosessiin kuuluu jopa hieman kirjoittamista, kun sovellus pakkaa tiettyjä arkistoja skannatakseen niiden sisältöä.
Tässäkin tapauksessa kyseessä on tosielämän testi, jonka tulokset vaihtelevat suorituskertojen välillä. Vaihtelusta huolimatta OCZ:n Vector on joukon nopein. Näiden testien peruseella Barefoot 3 -ohjain ja asema, johon se on istutettu, ovat edelleen vaikuttava pari. Kannattaa silti muistaa, että tämän sivun testien tulokset ovat loppu viimeksi erittäin lähellä toisiaan eli asemien välillä ei ole suuren suuria eroja.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään