Prosessorin osto-opas loppukesälle

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen

Heinäkuun julkaisut


Heinäkuun aikana kauppoihin saatiin muutamia uusia suoritinmalleja. Intelin puolelta päivänvalon näki kerroinlukittu Core i7-980X ja alle sadan dollarin hintakategoriaa sekoittamaan puolijohdejätti julkaisi Sandy Bridge -pohjaisia Pentium G800 -suorittimia. Alempi hintaluokka päivittyi myös AMD:n osalta, jonka A6-3650- ja A8-3850-mallit ilmestyivät kauppoihin.

Prosessorit ovat monelle täyttä hepreaa, eivätkä valmistajien kirjavat nimeämiskäytännöt ainakaan helpota alan seuraamista yhtään. Vaikka ongelmana ei olisikaan nimeäminen, niin monella ei ole kiinnostusta testitulosten vertailuun ja analysointiin tai aikaa seurata markkinoita niin intensiivisesti, että olisi kartalla uusista tuulista. Senpä vuoksi Tom’s Hardware on koonnut tähän artikkeliin muutamia tärppejä, joiden arvelemme antavan parhaimman mahdollisen vastineen rahallesi eri hintaluokissa.

Heinäkuun uutuudet lyhyesti
Kesäkuussa AMD esitteli toisen aallon Fusion-hybridisuorittimet, joissa prosessorin kanssa samalle piisirulle on integroitu näytönohjain. Hitaasti esittelyn jälkeen Llano-koodinimellä kutsutut A-sarjan mallit alkoivat raivata tietään markkinoille. Tällä hetkellä saatavilla on kaksi A-sarjalaista: A8-3850 ja A6-3650. Molemmat ovat neliytimisiä ja TDP-arvo löytyy sadasta watista.

A6-3650:n 2,6 GHz:n taajuudella tikittävien ytimien kaveriksi on isketty Radeon HD 6530D -näytönohjain. Ohjaimesta löytyy 320 ydintä, jotka operoivat 443 megahertsin kelloilla. A8-3850 on periaatteessa identtinen edellä esitellyn A6:n kanssa, mutta sen suoritinytimet nakuttelevat laskuja 2,9 GHz:n kellolla ja niiden rinnalta löytyy 400 ytimestä koostuva Radeon HD 6550D -grafiikkamoottori. Ohjain operoi korkeammalla 600 MHz:n taajuudella.

Graafisia ominaisuuksia lukuun ottamatta uusien Llano-mallien suorituskyky vastaa lähes täysin samalla taajuudella toimivia Athlon II X4:ia. Jälkimmäisten edullisuuden vuoksi ne ovat pelaajien kannalta parempia sijoituskohteita kuin uudet tulokkaat. A-sarjalaisten sisältämien näytönohjainten vuoksi ne ovat fiksuja ratkaisuja pikkubudjetin koneisiin, joissa ei välttämättä tarvita kovaa graafista suorituskykyä.

Intel laajensi tehomallistoaan tällä kertaa kaikessa hiljaisuudella Core i7-980X:llä. Isoihin fanfaareihin ei olisikaan ollut aihetta, sillä suoritin on olennaisesti sama kuin jo esitelty Core i7-970X. Kellotaajuutta on vain rukattu 133 megahertsiä ylöspäin. Suorittimesta joutuu tällä hetkellä pulittamaan 600 dollaria.

Vaikka omat kokemuksemme uusien Sandy Bridge-pohjaisten Pentiumeiden osalta ovatkin vähäiset, niin näkemämme perusteella ne ovat varsin kelvollisia valintoja pelikoneisiinkin. Toisin kuin verkkainen Pentium G6950, uudet G850-, G840- ja G620-mallit pistävät todenteolla hanttiin alle satasen Athlon II:ia vastaan.

Muutamia huomioita
Tässä artikkelissa arvioidaan vain ja ainoastaan prosessoreiden hinta-suorituskyky-suhdetta pelaajien näkökulmasta. Jos käytät tietokonettasi johonkin muuhun käyttötarkoitukseen, niin suosituksemme eivät välttämättä sovi sinulle.

Lisäksi kannattaa huomioida, että prosessoreita voidaan arvioida muista lähtökohdista käsin. Ensimmäiseksi mieleen tulevia asioita ovat alustan kokonaishinta ja ylikellottuvuus. Emme kuitenkaan halua sotkea emolevyjä tähän vertailuun, koska eri ihmiset vaativat lankuiltaan niin erilaisia asioita.

Kannattaa myös huomioida, että hinnat ja suorittimien saatavuus voi heilahdella lyhyellä aikavälillä runsaastikin. Artikkelissa käytetyt hintatiedot perustuvat yhdysvaltalaisten jälleenmyyjien luovuttamiin tietoihin, joten Suomen hinnat eivät välttämättä täsmää yks yhteen. Hyvää suuntaa-antavaa tietoa artikkeli kuitenkin tarjoaa. Artikkelin lopusta löytyvä hierarkialuettelo on katsastamisen arvoinen.

Kommentoi artikkelia