Samsung Galaxy Tab S2

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Ulkoiset ominaisuudet





Samsung jatkaa uusimmassa tablet-sukupolvessa tutulla pyöristetyllä designilla, ja suoraan edestä tai takaa katsottuna Tab S2 ei juurikaan erotu designillaan Samsungin aikaisemmista laitteista. Tab S2 tuo kuitenkin uutta entistä ohuemman rungon osalta, ja 5,6 millimetriä ohut laite päihittää tällä saralla marginaalisesti myös esimerkiksi Applen iPad Air 2:n sekä Asuksen ZenPad-lippulaivamallin. Kyse on kuitenkin lähinnä parista millistä, ja käytännössä kaikki mainitut tabletit ovat jo niin ohuita, että on vaikea nähdä valmistajien jatkavan laitteiden ohentamista, ainakaan ennen kuin näyttöteknologiasta saadaan taipuvampaa.



10" kokoluokassa ohuudesta on kuitenkin oma hyötynsä myös sen keventävän vaikutuksen osalta. 389 gramman laitetta on huomattavasti mukavempi pidellä käsissä kuin aiempien vuosien kookkaampia malleja. Tab S2 on keveydestään huolimatta alumiinirunkoinen, ja sen pitäisi kestää normaalia käyttöä moitteetta, mutta käytännössä kyseessä on kuitenkin loppujen lopuksi 10-tuumainen lasipaneeli varsin ohuella alumiinrungolla. Alumiinirungon lisäksi tabletin selkämys käyttää pehmeää soft-touch-pinnoitetta, joka on miellyttävä kädessä, mutta siihen tarttuu myös helposti sormenjäljet. Pinnoitevalinta on luultavasti tehty painon minimoimiseksi, ja näin tabletista on saatu kevyempi ja ohuempi kuin Applen alumiiniselkäiset tabletit. Tabletin ulkoasu on pinnoitteesta huolimatta laadukkaan oloinen, eikä tunnu yhtä halvan oloiselta kuin edullisemmat muovipinnoitteiset tabletit.



Tab S2 pitää edelleen Samsungille tutun etupuolen fyysisen kotinäppäimen, ja siihen on myös lisätty sormenjälkilukija. Käytössä sormenjälkilukija toimi riittävän hyvin normaalikäyttöä varten, mutta sormenjälkeä asetettaessa kannattaa suoraan asettaa useampi sormenjälki tunnistuksen ja käytön helpottamiseksi.



Laitteen pohjasta löytyy edelleen microUSB-liitäntä, eikä Samsung ole vielä päättänyt siirtyä Asuksen tavoin lippulaivamallissaan C-tyypin USB-liitäntään. Positiivisena puolena micro-liittimiä löytynee tarpeen tullen useita, mutta uudempi C-tyypin liitin takaa molemminpuolisen liitännän sekä suuremmat siirtonopeudet.

Pohjassa on myös stereokaiuttimet sekä 3,5 mm audioliitäntä, joka lieneekin jatkossa rajoittava tekijä entistä ohuempia laitteita kaipaaville. Olemassa on toki ohuempiakin 2,5 mm liitäntöjä, mutta tätä varten laitteen mukana pitäisi käytännössä toimittaa adapteri.



Laitteen vasen sivu sekä yläreuna ovat puhtaat, mutta oikealta reunalta löytyy fyysinen virtanäppäin sekä yhtenäinen volyymipainike. Allekirjoittanut jäi kaipamaan hieman leveämpiä painikkeita paremman tuntuman saamiseksi, mutta ainakin painallusvaste oli kunnossa, ja selkeästi parempi kuin Asuksen ZenPad S 8.0:n vastaava.

Samsung on joutunut uhraamaan ohuuden ja keveyden alttarilla akun koon osalta, eikä Tab S2 ole missään tapauksessa markkinoiden pitkäkestoisimpia tabletteja. 5870 mAh akku riittää kuitenkin yllättävän pitkälle peruskäytössä, ja korkearesoluutoisesta OLED-paneelista huolimatta Tab S2 9,7" selviytyy päiväkäytöstä ongelmitta. OLED-paneelista johtuen näyttö kuluttaa selvästi enemmän energiaa valkoisia verkkosivuja selaillessa, kun taas videotoistossa ja muussa yleisesti tumman sisällön toistossa OLED-paneeli voi tarvittaessa sammuttaa pikselit ja säästää näin energiaa. Toisin sanoen Samsung haluaa varmasti painottaa akkutesteissä videotoiston kestoa, joka on akun kokoon suhteutettaessa varsin hyvä. Testilainassa oli vain 9,7" malli, joten 8-tuumaisen pikkuveljen akkukestosta emme voi sanoa muuta kuin, että se on todennäköisesti suhteessa akun 4000 mAh kestoon.

Käytännössä pitkää akkukestoa kaipaavan kannattaa katsastaa esimerkiksi Lenovon sylinterimallit, joihin on mahdutettu suurempi akku, mutta ne ovat myös fyysisesti kookkaampia ja selkeästi videotoistoon suunnattuja malleja. Tab S2 on huomattavasti miellyttävämpi laite verkkoselailua varten, ja mahtuu selvästi pienempään tilaan.

Kommentoi artikkelia