Samsung Galaxy Tab S2

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Tekniikka





Samsungin tablet-lippulaivamalli ei jostain syystä käytä yrityksen uusinta uutta SoC-piirien osalta, eli S6-malleista löytyvää Exynos 7420:aa, vaan käytössä on hieman vanhempi Exynos 5433. SoC-piirissä on neljä Exynos-ydintä 1,9 GHz kellotaajuudella, ja niiden lisäksi mukana on neljä pienempää Cortex A53-ydintä virransäästöä mielessä pitäen. Miksi Samsung on päätynyt käyttämään vanhempaa SoC-piiriä premium-tabletissaan emme osaa sanoa, mutta mahdollisesti Exynos 7420 -piirit menevät kaikki älypuhelimiin. Exynos 7420 valmistetaan uudella 14 nm prosessilla, siinä missä 5433 käyttää 20 nm prosessia, joten suorituskykyerojen lisäksi eroa löytyisi varmasti myös akkukeston osalta, joten on hieman valitettavaa, että Samsung ei ole saanut uudempaa piiriä lippulaivatablettiinsa. Kattavampaa syväluotausta Samsungin SoC-piirien eroista löytyy muun muassa Anandtechiltä.

SoC-piirin tukena toimii 3 Gt LPDDR3 RAM-muisti, joka riittänee useimpien käyttöön ongelmitta, mutta toisaalta esimerkiksi Asuksen ZenPad S 8.0 -mallissa on jo 4 Gt muisti, ja kyseessä on selvästi Tab S2:sta edullisempi malli.

Näyttö




Tab S2:n OLED-paneeli erottuu edukseen maksimikirkkaudella


Samsungin vahvuuksiin mobiililaitteissa on jo pidemmän aikaa kuulunut yrityksen itse valmistamat OLED-paneelit, ja Tab S2 jatkaa tällä saralla positiivista kehitystä. 9,7" 2048x1536 resoluution Super AMOLED-paneeli on huippuluokkaa kirkkauden ja väritoistonsa osalta. Erityisesti valkoisen toisto on saatu hyvälle mallille, ja maksimikirkkaudella Tab S2 soveltuu myös keskivertotablettia paremmin ulkokäyttöönkin.

OLED-paneelin suurin ongelma on sen mustan erottelukyvyssä. Vaikka kontrasti onkin ääretön ja musta on mustaa, valitettavasti oletusasetuksilla paneeli murskaa tummimmat sävyt suoraan pikimustaksi, mikä ei ole kovin toivottavaa videotoistossa. Sama pätee myös 4:3 kuvasuhteeseen, joka on sopivampi verkkoselailuun, mutta videosisältöä katsottaessa reunoille jää mustat palkit.

Asetuksista voi kuitenkin löytää useamman eri näyttötilan. Perusasetuksilla näyttö mukautuu käyttökohteen mukaan, mutta sen saa asetettua myös teatteri-, valokuva-, ja lukutilaan. Suurin ero näissä on lähinnä värilämpötilan osalta, eikä esimerkiksi teatteritila juurikaan paranna tummien sävyjen erottelukykyä. On vaikea sanoa, johtuuko heikko tummien sävyjen toisto itse paneelista, vai pyrkiikö Samsung tällä tavoin vain pidentämään akkukestoa videotoiston kanssa.

Kamera



Tab S2:n kamera on tuttu 8 megapikselin tapaus, mutta se käyttää suurempaa F1.9 linssiä, jonka luvataan keräävän aiempaa enemmän valoa, joten sen pitäisi toimia astetta paremmin heikommassa valaistuksessa.




Etukameran osalta Samsung on tyytynyt 2,1 megapikselin kameraan. Tablet-puolella ainakin allekirjoittanut toivoisi näkevän enemmän panostusta etukameran laatuun, ja esimerkiksi Asuksen edullisempi ZenPad S 8.0 on tälläkin saralla pistänyt paremmaksi 5 megapikselin etukameralla. Vaihtoehtoisesti joistain Lenovon sylinterimallisista tableteista löytyy myös käännettävä kamera, joka toimii tarvittaessa etu/takakamerana.

Tableteille tuttuun tapaan päivänvalossa kameralla saa asiallisia kuvia, mutta valaistuksen ei tarvitse olla sisätiloissa kovin hämärä, että kuvanlaatu heikkenee jo merkittävästi kohinan lisääntyessä. Kamerasovelluksessa saa tehtyä kattavasti säätöjä, ja ehkä tablet-kuvaaminen osoittautuu hauskemmaksi erinäisten tarjottujen filtterien läpi.

Kaiuttimet





Samsung on mahduttanut stereokaiuttimet tabletin pohjalle, mikä ei ole äänenlaadun osalta paras ratkaisu. Tablettien äänenlaadussa ei yleensä ole kuitenkaan paljoa hurraamista, eikä Tab S2 tuo tässä asiassa poikkeusta. Jos kaipaa parempaa integroitua kaiutinta mediatoistoa varten, Lenovon uusissa sylinterimalleissa tämä on onnistunut paremmin. Tab S2:n stereokaiuttimet ajavat asiansa paremman puutteessa, ja äänentason saa halutessa kiitettävän kovalle. Tarjolla on SoundAlive+-tilaääniasetus, ja Putkivahvistin-asetus, jonka luvataan simuloivan putkivahvistimen pehmeämpää sointia. Tilaääniasetus toimii kohtuullisen hyvin, ja auttaa hieman peittämään kaiuttimien sijoituksen tuomia ongelmia. Putkivahvistin vuorostaan toimii vain kuulokkeilla, ja lopputuloksen tyydyttävyys riippuu käytetyistä kuulokkeista sekä itse musiikista. Asetuksella ei olut allekirjoittaneen kuulokkeilla kovin suurta vaikutusta äänenlaatuun.

Kommentoi artikkelia