Suuret DDR3-muistit: Viisi 8 GB:n kittiä vertailussa
Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen
Mikä siinä kesti?
Suuret muistimäärät olivat ennen palvelinkoneiden yksinoikeus, mistä ne ovat DDR2-muistien ansiosta siirtyneet kotikoneisiinkin (silloin kun muistit eivät maksaneet mitään). Nyt neljän gigatavun muistit ovat tulleet kauppoihin DDR3:n muodossa. Testasimme viittä kahdeksan gigan dual-channel-kittiä, jotta osaisitte päättää onko tällaisista muistimääristä enää mitään hyötyä.
Tehokäyttäjät ovat pitäneet koneissaan alusta alkaen niin suuria muistimääriä kuin mahdollista. Tarkoituksena on ollut tehdä omista koneista niin tehokkaita, että ne eivät kyykistä raskaammassakaan työssä. Muistivalmistajat ovat vastanneet kysyntään tuottamalla ei-ECC-muisteja, joiden koko saavutti DDR1:n aikoina yhden gigatavun rajan, josta muodostui sittemmin alaraja DDR2-muistimoduuleille. Ei kestänyt aikaakaan kun DDR2-muistit saavuttivat 4 gigatavun rajansa. Monet meistä odottivat DDR3-muistien saavuttavan tämän kokoluokan jo vuonna 2007 ja 16 gigatavun maksimi olisi saavutettu parissa vuodessa. Historia ei tällä kertaa toistanut itseään.
Voisimme spekuloida syynä olevan vähentynyt tarve suurempia muisteja kohtaan. Käyttäjien tarve oli tyydytetty muistien osalta, sillä 1080p:n tason videokuva tai 12 megapikselin kuvat saa käsiteltyä pienemmilläkin muisteilla. Tämä ei selitä kuitenkaan sitä miksi DDR2 jäi ainoksi vaihtoehdoksi jos käyttäjä halusi koneeseensa suuren määrän muistia. DDR3-muistia tarvittiin neljä tai kuusi moduulia jotta koneen muisti saavuttaisi kahdeksan tai 12 gigatavun. 16 gigatavun muistimäärästä unelmoineet joutuivat odottamaan vielä vuoden ajan kunnes erittäin kalliit neljän gigatavun moduulit tulivat myyntiiin. Neljän gigatavun DDR3-moduulit yleistyivät kannettavissa nopeasti, mutta pöytäkoneiden omistajat joutuivat kauhistuksekseen maksamaan kahdeksan kertaa enemmän jos he halusivat tuplata muistikapasiteetin.
Lopullinen läpimurto tapahtui viime syksynä, kun G.Skill toi markkinoille "vain" neljäkertaa kalliimmat muistikitit (verrattuna puolet pienempiin DDR2-muisteihin). Kuten voi odottaa, muut valmistajat seurasivat nopeasti perässä ja nyt meillä muutama järkevänhintainen kahdeksan gigatavun muistikitti eri valmistajilta.
Tutkimamme muistit ovat merkitty CAS 9 -latenssisiksi ja 400–500 dollarin hintaisiksi. Ainoa ero on taajuuksisissa: osa tikittää 1333 MHz:n ja toiset 1600 MHz:n taajuudella. Uteliaisuus ajoi meidät tutkimaan tämän hintaluokan muistien suorituskykyä. Selvitimme muistien rajat niin latenssien kuin taajuuksien suhteen.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään