Testissä Sonyn 3D-silmikko HMZ-T3W – Privaatti kotiteatterikokemus tyyriiseen hintaan

Artikkelin kirjoittaja: Juha Tuppi | 2 kommenttia




Sony on testannut siipiään 3D-silmikkojen saralla jo jonkin aikaa, ja japanilaisvalmistajan "henkilökohtaisen 3D-elokuvateatterikokemuksen" lupaavan laitteen kolmas iteraatio päätyi Hardware.fi:n testiin. Kaikki 3D-näytöksissä käyneet tietänevät, että kolmiulotteisen näkymän optimointi kaikkien silmille toimivaksi on helpommin sanottu kuin tehty, ja jo elokuvateatterin kevyet 3D-lasit saattavat alkaa painaa nenän vartta ennen pitkän leffan lopputekstejä. Miten Sonyn silmikko selviytyy näistä haasteista ja kykeneekö päähän puettava laite ylipäätään tarjoamaan varteenotettavaa vaihtoehtoa esimerkiksi saman hintaluokan 3D-televisiolle?

Mitat: Silmikko 189 x 148 x 270 mm; akku 80 x 26 x 119 mm; suoritinyksikkö 150 x 31 x 107 mm
Paino: Silmikko 320 g; akku 210 g; suoritinyksikkö 250 g
Näyttö: 1280 x 720 OLED, 24-bittinen RGB, kuvasuhde 16:9, näkökenttä 45 astetta
Yhteydet: Wireless HD, micro-USB-portti akun lataukseen, 3x HDMI-sisääntulo, MHL-tuki

En ole henkilökohtaisesti testannut Sonyn 3D-silmikon aiempia versioita, mutta asiasta perillä olevat kertovat testissä olevan kolmannen version keventyneen edeltäjäänsä nähden. Mielikuva virtuaalikypärästä rikkoutuukin positiivisesti laitetta paketista purkaessa: silmikko näyttää ja tuntuu yllättävän sirolta ja keveältä. Silmikko asetellaan päähän tukevasti kahden säädettävän hihnan ja otsatyynyn avulla, mutta vaikka pakkauksessa mainostetaan langatonta teatterikokemusta, johdoista ei ole ihan täysin päästy eroon: silmikosta roikkuu nimittäin johdon päässä älypuhelimen kokoinen akku/vastaanotin. Varsinainen langaton yhteys syntyy pelikonsoliin, mediasoittimeen tai tietokoneeseen HDMI-kaapelilla kytkettävän pienikokoisen suoritinyksikön ja silmikon vastaanottimen välille. Langattoman yhteyden luvataan toimivan aina seitsemän metrin etäisyydelle saakka, olettaen että vastaanotin on pystyyn tuettuna – vaakatasossa toimintaetäisyys on viisi metriä.



Järjestelmän suoritinyksikkö, silmikko ja siihen johdolla yhdistetty akku/vastaanotin.


Silmikon akku/vastaanotin ja 4,7 tuuman Nokia Lumia 625.


Silmikossa ei itsessään ole kaiuttimia, mutta sen näytön vasemmalta puolelta löytyy audioliitin kuulokkeita varten. Laitteen mukana tulevat Sonyn hyvälaatuisilta vaikuttavat nappikuulokkeet, mutta käyttäjä voi halutessaan hyödyntää myös omia kuppi- kuulokkeitaan, sillä silmikon hihnat menevät tiukasti päänmyötäisesti, eivätkä ole näin ollen tiellä. Sony mainostaa myös 7.1-kanavaista virtuaalista tilaääntä, jonka pitäisi varmistaa kotiteatteritason äänentoiston. Silmikon säätimet ovat sijoitettuna sen alaosaan: molempien silmien alapuolelle jäävät näyttöjen linssien asennon säätimet, vasemman käden puolelta löytyvät äänenvoimakkuuden säätimet ja oikealta virtapainike sekä navigointipainikkeet.






Silmikon akku/vastaanotin tarjoaa micro-USB-portin, jonka kautta laite voidaan ladata, sekä MHL-yhteyttä tukevan HDMI-liitännän. Jälkimmäinen sallii konsolin, mediasoittimen, tietokoneen tai MHL-yhteensopivan Android-laitteen yhdistämisen silmikkoon, mikäli langattoman yhteyden käyttö ei syystä tai toisesta houkuttele tai sisältöä halutaan katsella mobiililaitteen välityksellä. MHL/HDMI-kaapelia ei tosin pakkauksesta löydy, joten sellaisen joutuu halutessaan hankkimaan itse. Suoritinyksikön takaa löytyy kolme HDMI-sisääntuloa, yksi HDMI-ulostulo television linkittämistä varten, jotta järjestelmää ei tarvitse lähteä purkamaan jos haluaa katsella televisiota, sekä verkkovirtamuuntajan liitäntä. Yksikön etupuolella näkyvät merkkivalot yhteyksille, HDMI-ulostulo ja audioliitin kuulokkeille.



Silmikon akun/vastaanottimen liitännät.


Suoritinyksikkö edestä ja takaa.


Järjestelmän mukana tulee vielä tekonahalla tyylitelty musta vetoketjullinen kuljetuspussi, joka istuttaa silmikon akkuineen ja johtoineen näppärästi tarranauhakiinnityksin samaan pakettiin. Vaikka pussi on sinänsä kätevä, se tuo kuitenkin selkeästi esille sen seikan, ettei silmikkoa voi mitenkään kuljettaa taskussa ja laukustakin se vaatii oman tilansa. Mobiililaitteeksi silmikosta ei siis oikein ole.


kommenttia 2

RekookeR

Kiitos artikkelista, tuota on odotettukin jo markkinoille.

"Langattoman yhteyden luvataan toimivan aina seitsemän metrin etäisyydelle saakka, olettaen että vastaanotin on pystyyn tuettuna – vaakatasossa toimintaetäisyys on viisi metriä."
Eli het kättelyssä voi unohtaa sen rennon elokuvaillan sängystä käsin...

Saako muuten niillä nappikuulokkeilla aikaiseksi 7.1 äänimaailman? Noissa piti olla kuppikuulokkeet alunperin.
FullHD olisi ilmeisesti tullut maksamaan liikaa, joten se jätettiin pois.

Sen sijaan tuo hinta... Ne edelliset mallit tehtiin kevyemmiksi ja huonommiksi kuin ekat, jotta hintaa saataisiin alemmas, sen sijaan hintaa olikin paljon enemmän. Nyt sitä on jo ihan törkeen paljon.

Onko tietoa toimiiko tulevat Oculukset myös elokuvakäytössä, vai onko ne tarkoitettu vaan pelikäyttöön? Ei millään viitsisi panostaa tvhen, koska joutuisin sit ostamaan olkkariin ja makkariin molempiin. Tuollaiset lasit olisi kätevämpi.

-Reko

RekookeR

Hei kuule, pitäkää tunkkinne. Miksi edes vaivaudutte?

-Reko

Kommentoi artikkelia