Testissä Google Nexus 7: valoa Android-tablettien tunnelin päässä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 8 kommenttia

Tekniikka ja yhteydet



Järjestelmäpiiri


Nexus 7 perustuu Nvidian Tegra 3 -järjestelmäpiiriin, joka on muodostunut Android-tablettien vakioprosessoriksi ja se vauhdittaa muun muassa Asuksen Transformer-sarjan tabletteja. Tegra 3 sisältää neljä ARM:n Cortex-A9-ydintä sekä Nvidian oman näytönohjaimen. Varsinaisten prosessoriydinten seurana on vielä viides hitaampi ydin, jonka tehtävänä on pitää yllä käyttöjärjestelmän perustoimintoja kun tehokkaammat ytimet sammutetaan virran säästämiseksi.
GLBenchmark 2.1.4
Transformer Pad (TF300T)
Transformer Prime (TF201)
Nexus 7
Egypt Standard
5752 ruutua (51 FPS)
5720 ruutua (51 FPS) 5968 ruutua (53 FPS)
Egypt Fixed
62.768 s (45 FPS)
65.250 s (45 FPS) 59.279 s (48 FPS)
Egypt Offscreen (720p)
7178 ruutua (64 FPS)
7122 ruutua (63 FPS) 7073 ruutua (63 FPS)
Pro Standard 2796 ruutua (56 FPS)
2744 ruutua (55 FPS) 2830 ruutua (57 FPS)
Pro Fixed 22.982 s (54 FPS)
23.599 s (53 FPS) 22.515 s (56 FPS)
Pro Offscreen (720p)
4006 ruutua (80 FPS)
3827 ruutua (76 FPS) 4095 ruutua (82 FPS)
Täyttönopeus
469.066688 Mtexels/s
415.326944 Mtexels/s
467.571264 Mtexels/s

Tegra 3 on tuttua kauraa jo useammista muista tableteista eikä se Nexus 7:n tapauksessakaan jätä kaipaamaan lisätehoa. Käyttöjärjestelmä on sulava käyttää, etenkin kun Androidin uusimmassa versiossa on keskitytty nimenomaisesti poistamaan käyttöliittymästä ylimääräiset nykimiset ja hidastelut.

Yksi Tegra 3 -piirin hyvistä puolista on nimenomaisesti sille suunnattujen pelien kasvava määrä. Kehittäjät pitävät yhtenäisistä alustoista ja Nvidian PC-puolella luomien hyvien suhteiden ansiosta yhtiö on onnistunut haalimaan alustalleen joukon pelejä, jotka on optimoitu toimimaan Tegra 3:lla. Pelit pyörivätkin sujuvasti ja grafiikkaa kelpaa katsella tabletin ruudulta.


Suorituskyvyn puutteesta ei siis tarvitse Nexus 7:n kohdalla huolehtia, vaan tehoa riittää jokapäiväisiin käyttötarpeisiin enemmän kuin riittävästi.

Akkukesto


Suorituskyvyn toinen puoli on luonnollisesti aina akkukesto, joka mobiililaitteiden tapauksessa on pahimmillaan kääntäen verrannollinen suorituskykyyn. Onneksi kuitenkin nykylaiteista löytyy joukko erilaisia virransäästömekanismeja, joiden avulla laitteet kuluttavat mahdollisimman vähän virtaa toimettomina ollessaan.

Nexus 7:n sisältä löytyy 4325 mAh:n akku, joka kestää käytöstä riippuen kahdesta kolmeen päivään. Videoita pyörittämällä akku tietysti tyhjenee nopeammin, mutta yleisesti ottaen parin päivän välein lataamalla pärjää hyvin aktiivisessakin käytössä. Valmistajan virallisten lukujen mukaan laite kestää HD-tasoisen videon toistoa yhdeksän tuntia putkeen ja nettiselailua kymmenen tunnin verran eli viihdettä riittää pidemmänkin matkan ajaksi. Lepotilassa akku ei juuri tyhjene, yön aikana varaus tippuu vain parilla prosentilla. Akkukesto vastaa ainakin numeroiden perusteella Applen uusimman iPadin lukemia, jolle luvataan kymmenen tuntia surffailua tai videonkatselua.

Asuksen virallinen laturi antaa 2A virran laitteelle ja lataaminen sujuu lähes tyhjästä täyteen noin kolmessa tunnissa.

Muut ominaisuudet


Vaikka Nexus 7:n matala hinta ei näy ulkoisessa laadussa tai pahoina kompromissiratkaisuina suunnittelussa, ominaisuuksia ei ole lisätty vain listan kasvattamisen vuoksi. Nettiyhteydet hoidetaan vain WLAN-verkon välityksellä, eikä laitteesta ole edes tarjolla 3G-yhteyksä tukevaa versiota. Lisäksi yhteyspuolelta löytyy Bluetooth sekä hieman yllättäen NFC, joka mahdollistaa tiedonsiirron laitteiden välillä Android Beam -toiminnolla. Muita käyttömahdollisuuksia NFC:lle ei tällä hetkellä juuri ainakaan Suomessa löydy.

Muistia laitteessa on joko 8 tai 16 gigatavua, mutta Suomessa myyntiin tulee näillä näkymin vain 16 gigatavun malli. Nexus 7 ei sisällä muistikorttipaikkaa, sillä Google pyrkii ohjaamaan ihmisiä etsimään lisätilansa mieluummin pilvestä. Vaikka ajatus on hyvä, käytännössä pilvitallennus ei sovellu kaikkiin käyttötilanteisiin, varsinkin kun tabletin nettiyhteydet ovat pelkän WLAN-verkon varassa.

Google on myös valinnut asentaa laitteeseen pelkän etukameran, mitä soisi näkevän myös muiden tablet-valmistajien laitteissa. Monen megapikselin kameran tabletin selkämyksessä on suoranaista tuhlausta, sillä suurella osalla käyttäjistä löytyy taskusta kameralla varustettu älypuhelin, jolla kuvaaminen on lisäksi huomattavasti vähemmän huvittavan näköistä. Etukamera toimii 1,2 megapikselin resoluutiolla, mikä riittää mukavasti videopuheluissa.

Näyttö


Näyttö on huomattavasti parempi kuin mitä voisi olettaa löytävänsä selvästi hintahaitarin alempaan päähän sijoittuvasta tabletista. Asus käyttää laitteessa S-IPS-paneelia LED-taustavalolla. Resoluutio on 1280x800, mikä tarkoittaa 216 pikseliä tuumalla seitsemän tuuman näytössä. Tarkkuus on kohtalaisen hyvä, ottaen huomion, että sama resoluutio on käytössä myös monissa kymmenen tuuman tableteissa. Näytön pinnassa on perinteinen Gorilla-lasi, joka suojaa näyttöä naarmuuntumiselta.


Värintoisto on erittäin hyvä, vaikka saturaatio ei pärjääkään AMOLED-näyttöjen kirkkaille väreille. Mittauksen mukaan Nexus 7 toistaa 50 prosenttia Adobe RGB -väriavaruudesta ja 73 prosenttia sRGB-väriavaruudesta. Tulos päihittää suuren osan kilpailijoista lukuun ottamatta Samsungin Galaxy Tab 10.1 -mallia sekä Applen uusinta iPadia. Myös kontrasti on erittäin hyvä muihin LCD-näyttöihin verrattuna. S-IPS-paneelin katselukulmat riittävät lähes vaakatasoon asti ilman värien vääristymistä.

kommenttia 8

ArttuH5N1

Itse olen nyrpistänyt nenääni jokaiselle tabletille, kahta poikkeusta lukuunottamatta; Transformer ja Nexus 7. Transformerissa (ja PadFonessa) mielenkiintoa on herättänyt niiden monipuolisuus. Nexus 7:ssä kiinnostusta taas on herättänyt hinta/laatusuhde, joka vaikuttaa olevan erittäin hyvin kohdallaan.

Itse olen aina pitänyt tabletteja enemmän tai vähemmän leluina. Joita ne itse asiassa ovatkin. Mutta siihen tarkoitukseen toisaalta olisinkin tabletin hankkimassa: Surffailuun, mediakäyttöön ym. yleiseen ajantappoon. Etenkin pari viime kuukautta armeijassa ovat avanneet silmäni näkemään tabletin kaltaisen lelun tarpeen.

Nexus 7 menee kyllä vakavaan harkintaan!

PS: Kysymyksenä vielä, mites tuollainen 7 tuuman näyttö soveltuu elokuvien (ja sarjojen) katseluun arvostelijan mielestä? Eihän siltä sovi toki olettaa mitään huikeaa IMAX-elämystä, mutta tuollaiseen "katson tässä 1:30h pitkän action-pätkän tylsyyksissäni"-käyttöön. Nokia 701:n näyttö kun on rikollisen pieni elokuvien katsomiseen ja hinku katsoa leffoja vapaa-ajalla on hävyttömän kova.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29. syyskuuta, 2012 @ 19:02

SASamuli

Miten tollaiselta 7¨tuuman näytöltä onnistuu sarjakuvien lukeminen? Ipadissa homma luonnistuu ilman turhaa zoomailua ja tekstit puhekuplista on helppo lukea. Tarviiko tämän laitteen kanssa olla koko ajan zoomaamassa edes ja takaisin?

Ikke6966

Parasta tässä tabletissa on että se mahtuu povitaskuun.

Ikaros von Neumann

squi

Originally posted by ArttuH5N1:
PS: Kysymyksenä vielä, mites tuollainen 7 tuuman näyttö soveltuu elokuvien (ja sarjojen) katseluun arvostelijan mielestä? Eihän siltä sovi toki olettaa mitään huikeaa IMAX-elämystä, mutta tuollaiseen "katson tässä 1:30h pitkän action-pätkän tylsyyksissäni"-käyttöön. Nokia 701:n näyttö kun on rikollisen pieni elokuvien katsomiseen ja hinku katsoa leffoja vapaa-ajalla on hävyttömän kova.
Kyllähän seitsemän tuuman ruudulla elokuviakin katsoo. Eihän se tosiaan mikään suuri spektaakkeli ole, ehkä osa elokuvista kärsii pienestä ruudusta enemmän kuin toiset. Tarpeen vaatiessa kuitenkin esim. tv-sarjojen jaksoja katsoo ihan mielellään.

Originally posted by SASamuli:
Miten tollaiselta 7¨tuuman näytöltä onnistuu sarjakuvien lukeminen? Ipadissa homma luonnistuu ilman turhaa zoomailua ja tekstit puhekuplista on helppo lukea. Tarviiko tämän laitteen kanssa olla koko ajan zoomaamassa edes ja takaisin?
En juuri sarjakuvia tabletilla lueskele, mutta pikaisella kokeilulla näytäisi onnistuvan, vaikka vähän tihrustamiseksi välillä menee ilman zoomailua.

Originally posted by Ikke6966:
Parasta tässä tabletissa on että se mahtuu povitaskuun.
Se on kyllä ehdottoman hyvä ominaisuus.

jos

Lelu vai ei? Minulla ei (vielä) ole minkäänlaista tablettia enkä myöskään ole henkisesti mihinkään leiriin kallellaan.

Näkisin kuitenkin tablettien merkittävän käyttöalueen olevan työpaikoilla. Nyt käytetään läppäriä, joka lisävarustetaan isolla näytöllä, näppäimistöllä ja hiirellä. Ja tarkoitan tietenkin sellaista työtä, jossa tietokone on välillä otettava mukaan. Läppäriltä edellytetään silloin pitkää akunkestoa, keveyttä jne.

Tabletti saattaisi tuoda tuohon hyvän vaihtoehdon. Sen sijaan, että työpöydälle tuodaan läppäri, tuodaankin all-in-one tms. kevytpääte ja sen mukana virtuaalityöpöytä. Tuolla kalustolla pystytään tuottamaan dataa tehokkaasti ja energiaystävällisesti. Esityskalustona toimii tietenkin tabletti.

Laitteisto on olemassa, mutta voiko se jo nyt kilpailla hinnallisesti läppärille? Tuskin ihan vielä, mutta nuo vaihtoehdot eivät ole kovinkaan kaukana toisistaan.

Iso kysymys onkin, että onko olemassa sellaisia sovelluksia, joilla pystytään synkronoimaan dataa älykkäästi laitteiden välillä? Siis lähes automaattisesti siirtämään tarvittavaa dataa tabletille ja muistiinpanot takaisin tabletilta työpöydällä käytettäväksi.

Ja missään tapauksessa vaihtoehto ei ole se, että data uitetaan julkisen pilvipalvelun kautta laitteelta toiselle. Mitä näitä nyt onkaan; iCloud, Google, DropBox jne. Joku roti pitää tietoturvassakin olla. Eli tarvitaan sovellus, joka suostuu helposti synkronoimaan dataa yrityksen omassa hallussa olevan datastoragen ja tabletin välillä.

AhKeefas

Tässä odottelen Samsung Galaxy Note 7 Phablettia
Puhelin, kamera, tabletti, mahtuu povitaskuun ja tarvittaessa kynäkin löytyy
oi, milloin?

Anonymous User

Itse nyrpistän nenääni ajatukselle tabletista leluna, jota se kyllä taitaa olla.

Omassa käytössä puhelin on edelleen se "kalikka", joka mahtuu paidan taskuun ja turvaa selustan useamman vuorokauden lataamatta. Minun on vaikea hahmottaa mitä iloa on ongelmatilanteessa puhelimesta, jossa on akku tyhjä.

Tällä maailman katsomuksella tablettille on selkeä tilaus kannettavan ja puhelimen välissä. Tällä hetkellä 10" tabletti toimii sohvalla surffilautana, katson sen kautta 42" ulkoiselta näytöltä (TV) internet streameja HD tarkkuudella, kuuntelen musiikkia stereoiden kautta... ja ulos mennessä tabletti kytkeytyy navigaattorina auton audiojärjestelmään, maastossa toimii karttana ja tapuu hämmästyttäviin paikkoihin.

Parastahan tässä on, ettei "lelulla" leikkiminen syö puhelimen akkua.

Varsinkin maasto- ja taajamakäytössä 10" on kyllä vähän iso. Hankalia kuljettaa, herättävät käytössä huomiota yms. Toisaalta retkeily gps laitteiden 4 - 5" näytöt ovat karttakäytössä vähän pieniä. Käytännössä mahdotonta saada sopivaa zoomausta karttaan, jossa kokonaiskuvassa olisi riittävästi yksityiskohtia. Tämän takia odotan innolla 7" sarjan tabletteja GPS ja mobiilidata ominaisuuksilla. Uskon vahvasti että niille löytyy jalansijaa puhelimen ja kannettavan välistä.

Nepheus

Mielenkiintoinen läpileikkaus Asuksen Nexus 7:sta. Ei ainakaan vähennä haluani ostaa moinen mukaan reissuille ja jättää iPad kotio perheen iloksi. Hinnan suhde laatuun on kohdillaan ja tehoa & päivityksiä löytynee pitkälle tulevaisuuteen. YouTubesta on tullut katseltua joitakin Nexus 7:n käyttöä demoavia videonpätkiä. Laite ymmärtää puhekomentoja häkellyttävän hyvin. Tiedä sitten tulisiko ominaisuutta paljoa käytettyä, mutta onpahan mennyt puheenymmärtäminen eteenpäin.
Vielä kun löytäisi pyörää varten telineen ja vedenpitävän kuoren, niin olisi passelin kokoinen navigaattori.

Lämpeneeköhän tämä käytössä paljonkin..?

Kommentoi artikkelia