Testissä Google Nexus 7: valoa Android-tablettien tunnelin päässä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 8 kommenttia

Käyttöjärjestelmä


Nexus 7 oli ensimmäinen laite, josta löytyi Androidin tällä hetkellä uusin versio 4.1 Jelly Bean. Kuten versionumerosta voi päätellä, kyseessä on pienempi päivitys, joka tuo mukanaan joukon korjauksia, mutta myös kohtuullisen määrän täysin uusia ominaisuuksia.


Vaikka pienet ja isot Android-laitteet käyttävät nykyään samaa käyttöjärjestelmää, molemmille on olemassa oma versionsa Androidin käyttöliittymästä. Vaikka Nexus 7 on sinänsä täysiverinen tabletti, se perustuu enemmän puhelimissa käytettyyn käyttöliittymäversioon. Silti erityisesti Googlen omista sovelluksista löytyy optimointeja, joilla puhelimia isompi ruutu otetaan hyötykäyttöön. Esimerkiksi kalenteri ja sähköpostiohjelmat jakaantuvat useampiin paneeleihin, mikä tekee käytöstä huomattavasti kätevämpää. Pienemmän ruutunsa ansiosta Nexus 7 kärsii isompia Android-tabletteja vähemmän siitä, että suurta osaa Android-sovelluksista ei ole suunniteltu käytettäväksi puhelinta isommalla laitteella. Silti osa sovelluksista näyttää lievästi venytetyiltä, eikä tablet-optimoitujen versioiden julkaisu olisi ainakaan pahitteeksi.




Iso osa Jelly Bean -päivitystä on Project Butter -nimellä tunnettu uudistus, jonka tarkoituksena on parantaa Androidin käyttöliittymän usein moitittua sulavuutta. Uuden version myötä käyttöjärjestelmä rullaa paremmin kotiruutujen välillä, sivujen ja valikoiden vieritys pätkii vähemmän ja järjestelmä vastaa kosketukseen paremmin.

Vaikka Jelly Beanin ulkonäkö ei ole kokenut suuria muutoksia edelliseen versioon nähden, Ice Cream Sandwichin sähkönsinistä sävyä on vähennetty koko käyttöliittymässä. Yksi merkittävimpiä toiminnallisia muutoksia käyttöliittymässä on uusi tilapalkki, joka tarjoaa huomattavasti aiempaa enemmän informaatiota ja uusia mahdollisuuksia suorittaa toimintoja suoraan tilapalkista käsin. Silmäkarkkia tarjoilee animaatio, jossa laitteen kotiruutu himmenee sitä mukaa kun tilapalkkia vedetään esiin yläreunasta.


Lisää muutoksia löytyy lukitusruudusta, johon on lisätty pikavalintoja eri toimintoihin. Kameralla varustetuissa älypuhelimissa tarjolla on mahdollisuus avata laite suoraan kameraan, mutta Nexuksen tapauksessa vaihtoehtoina on joko avaaminen tai Google Now -sivun käynnistys.

Yksi pieni, mutta omalla tavallaan merkittävä uudistus on virtuaalisten näppäinten parempi hyödyntäminen. Kun näppäimistö on esillä, takaisin-näppäin muuttu alaspäin osoittavaksi nuoleksi kertomaan siitä, että painallus ei itse asiassa vie taaksepäin, vaan pelkästään piilottaa näppäimistön näkyvistä. Uudistus tuo hyvin esiin virtuaalisten näppäinten hyötyjä verrattuna vielä yleisiin kiinteisiin kapasitiivisiin näppäimiin.

Mielenkiintoinen uudistus on myös Google Now, jonka koko potentiaali ei kuitenkaan helposti avaudu suomalaiskäyttäjille. Google Now pyrkii tarjoamaan käyttäjälle automaattisesti tietoa ajankohtaisista asioista, kuten liikenteestä, reittivalinnoista, joukkoliikenneaikatauluista, elokuvien aikatauluista tai urheilutuloksista. Järjestelmän on tarkoitus oppia käyttäjän tarpeita käytön myötä ja se poimii kiinnostuksen kohteita esimerkiksi Google-hakujen historiasta. Positiivinen yllätys oli Nexus 7:n automaattinen ilmoitus siitä, että kalenteriin merkittyyn hammaslääkäritapaamiseen olisi syytä lähteä, sillä matkalla on jonkin verran liikennettä. Samalla laite tarjoutui navigoimaan perille. Vaikka Googlen palvelu ei vielä ymmärrä kovin montaa suomalaisjärjestelmää, sillä on paljon potentiaalia.

kommenttia 8

ArttuH5N1

Itse olen nyrpistänyt nenääni jokaiselle tabletille, kahta poikkeusta lukuunottamatta; Transformer ja Nexus 7. Transformerissa (ja PadFonessa) mielenkiintoa on herättänyt niiden monipuolisuus. Nexus 7:ssä kiinnostusta taas on herättänyt hinta/laatusuhde, joka vaikuttaa olevan erittäin hyvin kohdallaan.

Itse olen aina pitänyt tabletteja enemmän tai vähemmän leluina. Joita ne itse asiassa ovatkin. Mutta siihen tarkoitukseen toisaalta olisinkin tabletin hankkimassa: Surffailuun, mediakäyttöön ym. yleiseen ajantappoon. Etenkin pari viime kuukautta armeijassa ovat avanneet silmäni näkemään tabletin kaltaisen lelun tarpeen.

Nexus 7 menee kyllä vakavaan harkintaan!

PS: Kysymyksenä vielä, mites tuollainen 7 tuuman näyttö soveltuu elokuvien (ja sarjojen) katseluun arvostelijan mielestä? Eihän siltä sovi toki olettaa mitään huikeaa IMAX-elämystä, mutta tuollaiseen "katson tässä 1:30h pitkän action-pätkän tylsyyksissäni"-käyttöön. Nokia 701:n näyttö kun on rikollisen pieni elokuvien katsomiseen ja hinku katsoa leffoja vapaa-ajalla on hävyttömän kova.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29. syyskuuta, 2012 @ 19:02

SASamuli

Miten tollaiselta 7¨tuuman näytöltä onnistuu sarjakuvien lukeminen? Ipadissa homma luonnistuu ilman turhaa zoomailua ja tekstit puhekuplista on helppo lukea. Tarviiko tämän laitteen kanssa olla koko ajan zoomaamassa edes ja takaisin?

Ikke6966

Parasta tässä tabletissa on että se mahtuu povitaskuun.

Ikaros von Neumann

squi

Originally posted by ArttuH5N1:
PS: Kysymyksenä vielä, mites tuollainen 7 tuuman näyttö soveltuu elokuvien (ja sarjojen) katseluun arvostelijan mielestä? Eihän siltä sovi toki olettaa mitään huikeaa IMAX-elämystä, mutta tuollaiseen "katson tässä 1:30h pitkän action-pätkän tylsyyksissäni"-käyttöön. Nokia 701:n näyttö kun on rikollisen pieni elokuvien katsomiseen ja hinku katsoa leffoja vapaa-ajalla on hävyttömän kova.
Kyllähän seitsemän tuuman ruudulla elokuviakin katsoo. Eihän se tosiaan mikään suuri spektaakkeli ole, ehkä osa elokuvista kärsii pienestä ruudusta enemmän kuin toiset. Tarpeen vaatiessa kuitenkin esim. tv-sarjojen jaksoja katsoo ihan mielellään.

Originally posted by SASamuli:
Miten tollaiselta 7¨tuuman näytöltä onnistuu sarjakuvien lukeminen? Ipadissa homma luonnistuu ilman turhaa zoomailua ja tekstit puhekuplista on helppo lukea. Tarviiko tämän laitteen kanssa olla koko ajan zoomaamassa edes ja takaisin?
En juuri sarjakuvia tabletilla lueskele, mutta pikaisella kokeilulla näytäisi onnistuvan, vaikka vähän tihrustamiseksi välillä menee ilman zoomailua.

Originally posted by Ikke6966:
Parasta tässä tabletissa on että se mahtuu povitaskuun.
Se on kyllä ehdottoman hyvä ominaisuus.

jos

Lelu vai ei? Minulla ei (vielä) ole minkäänlaista tablettia enkä myöskään ole henkisesti mihinkään leiriin kallellaan.

Näkisin kuitenkin tablettien merkittävän käyttöalueen olevan työpaikoilla. Nyt käytetään läppäriä, joka lisävarustetaan isolla näytöllä, näppäimistöllä ja hiirellä. Ja tarkoitan tietenkin sellaista työtä, jossa tietokone on välillä otettava mukaan. Läppäriltä edellytetään silloin pitkää akunkestoa, keveyttä jne.

Tabletti saattaisi tuoda tuohon hyvän vaihtoehdon. Sen sijaan, että työpöydälle tuodaan läppäri, tuodaankin all-in-one tms. kevytpääte ja sen mukana virtuaalityöpöytä. Tuolla kalustolla pystytään tuottamaan dataa tehokkaasti ja energiaystävällisesti. Esityskalustona toimii tietenkin tabletti.

Laitteisto on olemassa, mutta voiko se jo nyt kilpailla hinnallisesti läppärille? Tuskin ihan vielä, mutta nuo vaihtoehdot eivät ole kovinkaan kaukana toisistaan.

Iso kysymys onkin, että onko olemassa sellaisia sovelluksia, joilla pystytään synkronoimaan dataa älykkäästi laitteiden välillä? Siis lähes automaattisesti siirtämään tarvittavaa dataa tabletille ja muistiinpanot takaisin tabletilta työpöydällä käytettäväksi.

Ja missään tapauksessa vaihtoehto ei ole se, että data uitetaan julkisen pilvipalvelun kautta laitteelta toiselle. Mitä näitä nyt onkaan; iCloud, Google, DropBox jne. Joku roti pitää tietoturvassakin olla. Eli tarvitaan sovellus, joka suostuu helposti synkronoimaan dataa yrityksen omassa hallussa olevan datastoragen ja tabletin välillä.

AhKeefas

Tässä odottelen Samsung Galaxy Note 7 Phablettia
Puhelin, kamera, tabletti, mahtuu povitaskuun ja tarvittaessa kynäkin löytyy
oi, milloin?

Anonymous User

Itse nyrpistän nenääni ajatukselle tabletista leluna, jota se kyllä taitaa olla.

Omassa käytössä puhelin on edelleen se "kalikka", joka mahtuu paidan taskuun ja turvaa selustan useamman vuorokauden lataamatta. Minun on vaikea hahmottaa mitä iloa on ongelmatilanteessa puhelimesta, jossa on akku tyhjä.

Tällä maailman katsomuksella tablettille on selkeä tilaus kannettavan ja puhelimen välissä. Tällä hetkellä 10" tabletti toimii sohvalla surffilautana, katson sen kautta 42" ulkoiselta näytöltä (TV) internet streameja HD tarkkuudella, kuuntelen musiikkia stereoiden kautta... ja ulos mennessä tabletti kytkeytyy navigaattorina auton audiojärjestelmään, maastossa toimii karttana ja tapuu hämmästyttäviin paikkoihin.

Parastahan tässä on, ettei "lelulla" leikkiminen syö puhelimen akkua.

Varsinkin maasto- ja taajamakäytössä 10" on kyllä vähän iso. Hankalia kuljettaa, herättävät käytössä huomiota yms. Toisaalta retkeily gps laitteiden 4 - 5" näytöt ovat karttakäytössä vähän pieniä. Käytännössä mahdotonta saada sopivaa zoomausta karttaan, jossa kokonaiskuvassa olisi riittävästi yksityiskohtia. Tämän takia odotan innolla 7" sarjan tabletteja GPS ja mobiilidata ominaisuuksilla. Uskon vahvasti että niille löytyy jalansijaa puhelimen ja kannettavan välistä.

Nepheus

Mielenkiintoinen läpileikkaus Asuksen Nexus 7:sta. Ei ainakaan vähennä haluani ostaa moinen mukaan reissuille ja jättää iPad kotio perheen iloksi. Hinnan suhde laatuun on kohdillaan ja tehoa & päivityksiä löytynee pitkälle tulevaisuuteen. YouTubesta on tullut katseltua joitakin Nexus 7:n käyttöä demoavia videonpätkiä. Laite ymmärtää puhekomentoja häkellyttävän hyvin. Tiedä sitten tulisiko ominaisuutta paljoa käytettyä, mutta onpahan mennyt puheenymmärtäminen eteenpäin.
Vielä kun löytäisi pyörää varten telineen ja vedenpitävän kuoren, niin olisi passelin kokoinen navigaattori.

Lämpeneeköhän tämä käytössä paljonkin..?

Kommentoi artikkelia