Testissä Sony VAIO S15 – kevytkannettavien jokapaikanhöylä
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia
SSD-päivitys ja RAM-muistin lisäys
VAIO S15 mahdollistaa akun, kiintolevyn ja muistin vaihtamisen helposti. Pohjasta irtoaa parilla ruuvilla kiinnitetty liuska, jonka alta paljastuu akku, kiintolevy ja muistipaikat. Alimmainen muistipaikka on varattu 4 Gt DDR3 1333 MHz kammalle, jota ei voi poistaa. Sen päälle voi kuitenkin asentaa toisen kamman. Lisäsimme siihen Corsairin 4 Gt kamman jotta muisti toimisi Dual Channel –tilassa.
Sonyn pienin ja hitain kiintolevy on Hitachin 320 Gt malli, joka jättää paljon toivomisen varaa suorituskyvyltään. Näin ollen vaihdoimme sen Samsungin 830 –sarjan SSD-levyyn. Valitettavasti mekaanisilla kiintolevyillä varustetut mallit toimivat ainoastaan SATA II –nopeuksilla, ja ainoa tapa saada SATA III –nopeudet on ostaa Sonyn verkkokaupasta RAID0 SSD-levyillä varustettu malli.
Käytännön nopeuserot SATA II:n ja III:n välillä ovat kuitenkin pienet. Samsungin SSD on hyvä valinta virrankulutuksensa puolesta, sen ollessa yksi vähävirtaisimpia markkinoilla olevia malleja.
Päivittämällä muisti ja kiintolevy suorituskyky paranee Windows Experience Indexissä. Tuplaamalla muistimäärä tulos nousi 5,9 pisteestä 7,5:een. SSD nosti kiintolevyn pisteet 5,9:stä 7,7 pisteeseen. Käytännössä SSD on paras päivitys mitä kannettavaan voi tehdä, sillä se nopeuttaa jokapäivästä käyttöä merkittävästi.
Vaihdettaessa kiintolevy SSD-asemaan joutuu myös joko uudelleen asentamaan koko käyttöjärjestelmän, tai kloonaamaan sen sopivalla kloonaussovelluksella. Samsungin mukana tulee sen omat työkalut, mutta päädyimme tällä kertaa tekemään asennuksen puhtaalta pöydältä.
Asennusta varten tarvitaan Sonyn sivuilta ajurit. Suositeltavaa on asentaa laiteajurit ensin, jonka jälkeen on asennettava Sony Shared Library, ja halutessa loput Sonyn sovelluksista. Näistä ainakin Sony Control Center kannattaa asentaa. Vaio Gate ja Vaio Care ovat sen sijaan vaihtoehtoisia.
WEI-tuloksissa näytönohjaimen tulos näyttää laskeneen alkuperäisestä, 6,7 pisteestä 6,5 pisteeseen, mutta tämä ei kuvasta todellisuutta. Tästä lisää myöhempänä.
kommenttia 3
Kiva juttu Sony Vaiosta
Oikein valaiseva artikkeli, kiitokset siitä.
Jäi mietityttämään, jotta tuo SSD ja RAM päivitys on kaiketi samanlainen S13:n kanssa? RAM:n osalta Sonyn sivuilla kuitenkin mainitaan että siinä on DDR3L muistia ( 1.35V ) ja tuo teidän asentamanne pötkäle on normi DDR3:sta ( 1.5V ). Tämä ei kaiketi sitten haittaa?
Tämä oli todella hyvä artikkeli, joka vaikutti oman S15-koneeni ostoon. Kiitos siis siitä!
Lisään kuitenkin muille lukijoille tiedoksi, että mikäli ostatte uudemman Win8-pohjaisen Vaion, sen kiintolevyn ja käyttöjärjestelmän vaihtaminen edellyttää muutamia lisätemppuja pelkän fyysisen levyn vaihtamisen ja asennuslevyn sisään tunkemisen lisäksi. Pelkästään em. tavalla toimimalla kone ilmoittaa levyn vaihduttua todennäköisesti "Secure boot failed. Operating system invalid." josta ei sitten pääse eteen eikä taakse, eikä optista asemaa tunnisteta sitten niin millään. Tämän voi kuitenkin korjata seuraavalla tavalla:
- Käynnistä kone painamalla tietokoneen Assist-nappulaa (lähellä virtanäppäintä). Tämä tuo käynnistyksen yhteydessä esiin valikon, josta pääsee bios-asetuksiin.
- Aseta biosissa boot modeksi Legacy.
- Ota Secure boot pois päältä.
- Tallenna asetukset ja käynnistä kone uudestaan.
Itselleni oli lisäksi helpointa muuttaa käynnistyksen järjestystä siten, että kone katsoo ensin dvd-asemaa ja sitten vasta kiintolevyä. Jostain syystä Assist-valikosta käynnistyksen valitseminen dvd-asemalta ei oikein tuottanut tuloksia.
Tämän jälkeen käyttöjärjestelmän asennusohjelmiston tulisi käynnistyä normaalisti. Jos tietokone lataa asennustiedostot, mutta jää jumiin kohtaan "windows is starting" tms. ruutuun, kannattaa tarkistaa onko biosissa boot modena varmasti Legacy.
Toivottavasti tästä olisi jotain iloa tai apua muille käyttöjärjestelmää vaihtaville.
Edittiä: Lisäyksenä vielä, että uudemmissa SVS15 -malleissa (ymmärtääkseni juuri win8-esiasennetut) ei juuri ole ajureita, joita esim. Win7 voisi käyttää. Oma Win7-alustaa nyt käyttävä mallini ei muun muassa tunnista verkkosovintinta, usb-ohjainta, ethernet-sovitinta jne. Useimpien muidenkin ajureiden kanssa sai tapella koko rahan edestä. Monia ajureita ei ilmeisesti ole laisinkaan olemassa - ehkä on siis pari kertaa syytä pohtia haluaako downgreidata Win8:sta mihinkään.