Testissä Sony VAIO S15 – kevytkannettavien jokapaikanhöylä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Loppuyhteenveto



Sony jakaa oman VAIO-mallistonsa kannettavat kirjaimien mukaan eri kategorioihin. E-sarja viihdekäyttöön, T-sarja ohuille Ultrabookeille, Z-sarja pienille tehokannettaville. S-sarja asettuu kalliin Z-sarjan kannettavan hännille mitä tulee laatuun ja kokoon. Siinä missä Z-sarjan kannettavat ovat Windows-kannettavien kermaa ominaisuuksiensa ja hintansa osalta, S-sarja saavuuttaa lähes saman merkittävästi halvemmalla. S15 on yksi markkinoiden kevyimpiä 15” kannettavia n. 2 kg painollaan, ja tarjoaa tästä huolimatta paljon suorituskykyä kohtuuhintaan.



Sonyn vahvuuksia varsinkin Suomen markkinoilla verrattuna sen kilpailijoihin on sen verkkokauppa, jonka kautta VAIO-kannettavat voi kustomoida mielensä mukaiseksi. Lisäksi Sony tekee erikoistarjouksia, joista voi vain unelmoida jälleenmyyjien hyllyjä tutkiessa. VAIO S15 tarjoaa kattavat päivitysmahdollisuudet, ja kevyestä koostaan huolimatta siihen saa hyvin tehokkaat komponentit. Liuska-akku ja mahdollisuus 3G-modeemiin ovat todella tervetulleita ominaisuuksia monelle matkaajalle.

VAIO S15:n kohokohtia ovat erityisesti sen 1920x1080 IPS-paneeli ja Nvidian GeForce GT 640M LE –näytönohjain. Vakioasetuksilla se ei ehkä loista pelisuorituskyvyltään, mutta jos modausintoa löytyy, GK107-piiristä irtoaa parhaimmillaan yli 60% lisää suorituskykyä, tuoden sen GT 650M –näytönohjaimen tasolle.

Täysin virheettömästi VAIO S15 ei kuitenkaan päässyt läpi testeistään, vaan kauneusvirheitä riittää yhä paikattavaksi. Muuten erinomaisen IPS-näytön ongelmana on punaisen toistuminen oranssin sävyisenä. S15:n näppäimistö jätti myös hieman toivomisen varaa, mutta se on verrattain pieni virhe verrattuna kaiuttimien todella heikkoon antiin. Kun tähän lisää rasituksessa äänekkään tuulettimen, ei audiopuoli ole kovinkaan hyvässä kuosissa.

Pienistä kauneusvirheistä huolimatta kokonaisuudessaan VAIO S15 jättää kilpailijansa kauas taakse kustomointimahdollisuuksien, keveyden ja yleisen laatuvaikutelman ansiosta. Omassa reilun 1000 euron hintaluokassaan VAIO S15 tarjoaa varsin kyvykkään jokapaikanhöylän, jossa riittää tarpeen tullen akkukestoa pitemmille matkoille, tai vaihtoehtoisesti suorituskykyä pelikäyttöönkin.

Jos Sonyn kannettavalle halutaan etsiä kilpakumppania, lähimmät vaihtoehdot lienevät HP Envy 15” ja Dell XPS 15z, joista molemmat ovat selvästi painavampia. 15” kokoluokassa VAIOa kevyempiä on tällä hetkellä vain Samsung 9-sarjan 15” malli, josta saa vuorostaan maksaa selvästi enemmän, ja sen näyttö on heikompi 1600x900 TN, eikä se tarjoa erillisnäytönohjainta. Asus on myös tuomassa omaa 15” Ultrabook-malliaan 1080p IPS-paneelilla, mutta se asettunee lähemmäksi Retina MacBook Pron hintaluokkaa. Yhdessäkään näistä malleista ei ole kuitenkaan yhtä kattavat kustomointimahdollisuudet kuin VAIOssa.

kommenttia 3

markku3

Kiva juttu Sony Vaiosta

wizand

Oikein valaiseva artikkeli, kiitokset siitä.

Jäi mietityttämään, jotta tuo SSD ja RAM päivitys on kaiketi samanlainen S13:n kanssa? RAM:n osalta Sonyn sivuilla kuitenkin mainitaan että siinä on DDR3L muistia ( 1.35V ) ja tuo teidän asentamanne pötkäle on normi DDR3:sta ( 1.5V ). Tämä ei kaiketi sitten haittaa?

nirna

Tämä oli todella hyvä artikkeli, joka vaikutti oman S15-koneeni ostoon. Kiitos siis siitä!

Lisään kuitenkin muille lukijoille tiedoksi, että mikäli ostatte uudemman Win8-pohjaisen Vaion, sen kiintolevyn ja käyttöjärjestelmän vaihtaminen edellyttää muutamia lisätemppuja pelkän fyysisen levyn vaihtamisen ja asennuslevyn sisään tunkemisen lisäksi. Pelkästään em. tavalla toimimalla kone ilmoittaa levyn vaihduttua todennäköisesti "Secure boot failed. Operating system invalid." josta ei sitten pääse eteen eikä taakse, eikä optista asemaa tunnisteta sitten niin millään. Tämän voi kuitenkin korjata seuraavalla tavalla:

- Käynnistä kone painamalla tietokoneen Assist-nappulaa (lähellä virtanäppäintä). Tämä tuo käynnistyksen yhteydessä esiin valikon, josta pääsee bios-asetuksiin.

- Aseta biosissa boot modeksi Legacy.

- Ota Secure boot pois päältä.

- Tallenna asetukset ja käynnistä kone uudestaan.

Itselleni oli lisäksi helpointa muuttaa käynnistyksen järjestystä siten, että kone katsoo ensin dvd-asemaa ja sitten vasta kiintolevyä. Jostain syystä Assist-valikosta käynnistyksen valitseminen dvd-asemalta ei oikein tuottanut tuloksia.

Tämän jälkeen käyttöjärjestelmän asennusohjelmiston tulisi käynnistyä normaalisti. Jos tietokone lataa asennustiedostot, mutta jää jumiin kohtaan "windows is starting" tms. ruutuun, kannattaa tarkistaa onko biosissa boot modena varmasti Legacy.

Toivottavasti tästä olisi jotain iloa tai apua muille käyttöjärjestelmää vaihtaville.

Edittiä: Lisäyksenä vielä, että uudemmissa SVS15 -malleissa (ymmärtääkseni juuri win8-esiasennetut) ei juuri ole ajureita, joita esim. Win7 voisi käyttää. Oma Win7-alustaa nyt käyttävä mallini ei muun muassa tunnista verkkosovintinta, usb-ohjainta, ethernet-sovitinta jne. Useimpien muidenkin ajureiden kanssa sai tapella koko rahan edestä. Monia ajureita ei ilmeisesti ole laisinkaan olemassa - ehkä on siis pari kertaa syytä pohtia haluaako downgreidata Win8:sta mihinkään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20. helmikuuta, 2013 @ 22:39

Kommentoi artikkelia