Toimivaa tyyliä - testissä Lenovo Yoga 3 Pro
Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen | 2 kommenttia
Näyttö ja suorituskyky
Edellä mainitussa MacBookissa no loistavana pidetty 2560 x 1600 tarkkuuden Retina-näyttö, mutta Yoga 3 Pro laittaa kuvapisteiden määrässä vielä paremmaksi. LED-taustavalaistu, 13,3-tuumainen 3200 x 1800 näyttö on huikean tarkka. Pikseleitä on itse asiassa enemmän kuin 15-tuumaisessa MacBook-mallissa. Näytön tuottama kuva on näin ollen riittävän tarkkaa myös tablettikäyttöön, jolloin laitetta saatetaan pitää hieman lähempänä silmiä kuin perinteisessä läppärikäytössä. Katselukulmissa ei ole isompaa valittamista ja maksimikirkkaus on riittävä. Glossy-pinta saattaa aiheuttaa mattaan tottuneelle ärsyttävän paljon heijastuksia, mutta ne pysyvät kuitenkin järkevyyden rajoissa. Perus huonevalaistuksessa näytön kiiltävän pinnan kanssa ei ole mitään ongelmia.Tarkkuudesta aiheutuu kuitenkin myös ongelmia, joita ei tosin voi laittaa laitevalmistajan kontolle. Läheskään kaikki ohjelmat eivät skaalaudu suureen resoluutioon järkevästi, mikä aiheuttaa vähintäänkin rumaa kuvaa tai jopa aitoja käyttöongelmia, kuten väärän kokoisia ohjelmaelementtejä (kuten painikkeita). Myös teksti on ruudulla ajoittain suttuista varsinkin läheltä tarkastellessa. Jotenkin suuri pikselimäärä näkyy terävyyden vähenemisenä mitä kirjasimiin tulee. Suuri osa ohjelmista (kuten selaimet) toimivat kuitenkin järkevästi ja Windowsin omatkin säädöt ovat ihan hyvällä mallilla, joten sinänsä suuresta resoluutiosta ei kannata kantaa suurta huolta.
Suuri tarkkuus vaatii tietysti jonkin verran potkua muulta laitteistolta. Yoga 3 Prohon on valittu Intelin erittäin virtapihi Core M 5Y70 -suoritin, joka ei ole tehokkain Intelin suoritin, mutta hyvä kompromissi akkukeston ja suorituskyvyn välillä. Siitäkin huolimatta on pakko todeta, että hintaluokkaansa nähden Lenovo hiukan alisuoriutuu laskennassa, olkoonkin syy kuinka ymmärrettävä tahansa.
Core M mahdollistaa tuulettimettoman jäähdytyksen, sillä sen ”Thermal Design Power” on vain 4,5 W. Vertailuksi neljännen sukupolven i3-sarja, jonka tehoarvot vaihtelevat mallista riippuen 11,5 W ja 54 W välillä. Core M:n pohjakellotaajuus on kuitenkin vain 1,1 GHz. Intelin turbolla se saattaa nousta maksimissaan 2,6 GHz.
Yhtään raivokkaampaan pelailuun läppäriä ei 1400 euron hintalapustaan huolimatta voi suositella. Perinteisestä toimistotyö- ja viihdekäytöstä se suoriutuu kyllä tehojensa puolesta erinomaisesti, mutta uudempien kovemman luokan pelien kanssa on ongelmia - jos ei muuten niin skaalauksen kanssa. Core M:n tehot saattaisivat juuri ja juuri riittää pyörittämään joitain isompia pelejä 1080p-resoluutiolla, mutta natiivi resoluutio on aivan liikaa. Full HD -resoluutiolla pelit eivät kuitenkaan osaa näkyä koko ruudun kokoisina vaan pyörivät
Muistin suuri määrä sekä SSD-tallennustila takaavat vikkelän ja huolettoman peruskäytön sekä salamannopean käynnistyksen. Myös lepotilasta kone palaa rivakasti, mikä on tietysti kannettavaa mukanaan raahaavalle olennaista. Täysin sammuksissa olevan koneen saa työpöydälle ja käyttövalmiiksi noin kymmenessä sekunnissa.
Koska Yoga 3 Pro on niin ohut, ei tule yllätyksenä että akkukesto ei ole tajunnanräjäyttävä. Oikeastaan se jää jopa melko heikoksi, sillä ainakin testilaitteen akku kesti kohtuukäyttöä vain nelisen tuntia. Virransäästöominaisuuksia käyttämällä ja katkaisemalla verkon saa koneesta irti hiukan enemmän. Lenovo lupailee sivuillaan jopa 7,2 tunnin käyttöaikaa vakioakulla, mutta näihin lukemiin ei kyllä testin aikana päästy. Sanottava on, että varsinaisesti akkukestoa ei erikseen testattu, eli mainitut havainnot kestosta ovat hyvin sekalaisen käytön tulosta.
kommenttia 2
Hybridit on tulevaisuutta mutta toivon mukaan hinnat alenee vielä korkeimmassa luokassa sekä amd saisi jotain sinne ylimpään luokkaan, carrizo varmaan ihan hyvä 15w verrattuna intelin broadwell 15 w mutta jollei valmistajat tarjoa muuta kuin surkeaa resoa, ei ssd ja halpamaisesti tehtyä niin huonompi juttu.
Lenovo mielestäni ylihinnoitteli tämän aivan liian ylös ja se resoluutio aiheuttaa ongelmia jollei windows 10 pelasta. Lenovo yoga 2 pro omistajan voin sen todeta.
Tosin lenovo yoga 3 on 15w broadwell ja mahdollista saada ehkä 940m nvidialla ja näyttö 14 tuumainen full hd mutta koko n. 2 pro kokoinen ulkomitoiltaan tosin hinta varmaan törkeä, saisi joku muu valmistaja tehdä myös erillisellä näytönohjaimella kuten lenovo tai edes amd carrizo 15w hybridejä.
Well on tuo hinnaltaan ihan suhteessa Surface pro tappäreihin. Itse luultavasti päätyisin kuitenkin surface pro täppäriin. Se on kuitennin pienempi ja jos näppistä ei tartte, niin vielä pienempi. Näyttöhän tässä on messevä, vaikka vuoden pari pitää odotella, jotta siitä ei olisi haittaa.
Normikäyttöön jo nyt hyvä tosin...