X58 vuonna 2010: USB 3.0 ja SATA 6Gb/s neljässä LGA 1366 -emolevyssä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

ASRock X58 Extreme3



ASRockilla on tarjota mallistossaan kaksi USB 3.0:lla varustettua X58-pohjaista emolevyä, mutta näistä X58 Extreme3:ssa ohjainpiiri löytyy piirisarjasta erillisen ohjaimen sijaan. Muiden tämänkertaisen testin emolevyjen tapaan siitä löytyy tulevaisuutta ajatellen SATA 6Gb/s -ohjain. Emolevyn kirjoitusasu vaihtelee kirjoittajan mukaan, joten kannattaa käyttää myös hakusanaa "X58 Extreme 3" lisätietojen hakuun.



X58 Extreme3 on varusteltu kahdella PCIe 2.0 x16 –liitännällä ja löytyy levyltä vielä kolmas ulkonäöllisesti samanlainen kanta. Ei kuitenkaan kannata antaa sen hämätä, sillä kyseessä on todellisuudessa kanta, johon on yhdistetty neljä PCIe 1.1 –standardin väylää, mikä tekee siitä turhan hitaan näytönohjaimelle. Ajatuksena on säästää neljä toisen sukupolven PCIe-väylää USB- ja SATA-ohjaimille. AsRockin levyn rajoitteena on, ettei näytönohjaimia voi asentaa kuin kaksi näytönohjainta SLI- tai CrossFire-tilaan, mutta onpahan insinöörit helpottaneet ilmavirran kulkua lisäämällä tilaa x16-kantojen välille.



Emolevylle kertyy hintaa 200 dollaria. X58 Extreme3 kuuluukin harvalukuiseen “halpojen" X58-emolevyjen luokkaan, jossa yhdistyvät maksimaalista suorituskykyä vaativille suunnatut virta- ja reset-näppäimet ja Port 80 –diagnostiikkanäyttö.

ASRock osoittautui tämänkertaisessa katsauksessa ainoaksi valmistajaksi, joka on huomannut Marvellin 88SE9128 PCIe-SATA 6Gb/s –piirin tukevan myös yhtä Ultra ATA -väylää, koska X58 Extreme3 on ainoa joka sitä oikeasti käyttää hyväkseen. Emolevystä löytyy lisäksi perinteiset PS/2-, romppu- ja sarjaportit, mutta rinnakkaisportti on jätetty unholaan. Joiltakuilta voi löytyä mielipide näidenkään tarpeellisuudesta nykypäivänä, mutta AsRockia käy kyllä kiittäminen siitä kuinka se pyrkii hyödyntämään komponenttien täyden potentiaalin.

Valitettavasti takapaneelin eSATA-liittimelle ei ole asennettu omaa ohjainta, vaan se jakaa saman ohjaimen toisen SATA 6 Gb/s-liittimen kanssa. Käytännössä tämä järjestely tarkoittaa sitä, että toista käytettäessä toinen putoaa pois käytöstä.

Menneisyyden havinaa tuo mukanaan myös piirisarjan jäähdyttämiseen käytetty 40 millimetrin tuuletin, jonka pyörimisnopeus jää onneksi sen verran alhaiseksi, ettei se tuota huomattavaa melua. Piirisarjan tuulettimesta voi jokunen ilmajäähdytteisyyteen luottava ylikellottaja ottaa onkeen ja käyttää sitä apuna prosessorin jäähdytyksessä.

X58 Extreme3:n kohdalla on ilahduttavaa nähdä kuinka etupaneelin USB 2.0, audio- ja LED –pistokkeet ovat sijoiteltu mukaviin paikkoihin, minkä ansiosta kaapelisekamelskasta ollaan päästy lähemmäs järjellisyyttä. Sisäisen FireWiren pistoke löytyy edelleen perinteisellä paikalla alhaalla takaosassa, vaikkakin se on päässyt hieman eteenpäin pois PCIe-kannan tuntumasta.

BIOS-ominaisuudet

ASRock OC Tweaker tarjoaa tarpeeksi laajan kirjon erilaisia ylikellotusominaisuuksia, joilla saa ostamistaan osista puristettua kaiken puhdin irti, tarpeen niin vaatiessa. Tarjolla on valmiit profiilit “CPU EZ OC Setting" ja “DDR3 EZ OC Setting", joiden tarkoituksena on opastaa tulokkaita ylikellotuksen saloihin.




Eteenpäin selatessa vastaan tulee joukko taajuussäädöksiä lopulta omat säätimet jännitteelle. Lopulta asetusten syövereistä eteen paljastuu kolme rekisteriä sisältävää sivu, jonne voi tallentaa omat kellotusprofiilinsa.



DRAM Timing Control –alivalikosta löytyy hillitysti mahdollisuuksia vaikuttaa muistien ajastusominaisuuksiin, mutta tyydyttänee useimpien kellottajien tarpeet. Yksittäiset ajastussäädöt voi halutessaan jättää tilaan "Auto", jolloin kone itse yrittää löytää optimaalisimmat asetukset.

Varustelu



Emolevyltä löytyy kaksi paikkaa näytönohjaimille, joten tarvetta on vain yhdelle SLI-sillalle, joka toimitetaan emolevyn mukana Nvidia-käyttäjille. CrossFireen tarvittava silta tulee yleensä näytönohjaimien mukana tai sen voi itse ostaa. Emolevyn mukana toimitetaan lisäksi kuusi SATA-kaapelia, Ultra ATA -kaapeli ja jopa johto vanhalle romppuasemalle.

Kommentoi artikkelia