Vuonna 2006 julkaistu Electronic Product Enviromental Assesment Tool (EPEAT) arvioi elektroniikkatuotteiden ympäristöystävällisyyttä ja sertifioi tuotteet bronze, silver tai gold -merkinnällä. Applella on nykyään 39 sertifioitua laitetta, mutta jatkossa se jättää EPEAT-sertifioinnin väliin.
Applen mukaan syynä on EPEATin tiukat vaatimukset merkinnälle. Applen vetäytyminen EPEATista on nähtävissä muun muassa uudessa Retina MacBook Pro:ssa, jonka akku on liimattu paikalleen, mikä tekee komponentin kierrättämisestä mahdottoman.
Applen päätös saattaa kuitenkin johtaa myynnin pienemiseen. Muun muassa USA:n valtion ostoista 95% on oltava EPEAT-sertifioituja, ja 25% yliopistoista vaatii EPEAT-merkintää, ja 75% suosii sitä. Apple väittää edelleen tekevän kaikkensa ympäristöystävällisyyden puolesta, mutta monien mielestä Applen puheet jäävät puheiden tasolle.
iFixitin vastikään julkaisemassa artikkelissa summataan asia ytimekkäästi: "Applen päätös luopua yksinkertaisimmistakin ekostandardeista on osoitus siitä, että kuluista riippumatta, design on ympäristöä tärkeämpi.
Applen mukaan syynä on EPEATin tiukat vaatimukset merkinnälle. Applen vetäytyminen EPEATista on nähtävissä muun muassa uudessa Retina MacBook Pro:ssa, jonka akku on liimattu paikalleen, mikä tekee komponentin kierrättämisestä mahdottoman.
Applen päätös saattaa kuitenkin johtaa myynnin pienemiseen. Muun muassa USA:n valtion ostoista 95% on oltava EPEAT-sertifioituja, ja 25% yliopistoista vaatii EPEAT-merkintää, ja 75% suosii sitä. Apple väittää edelleen tekevän kaikkensa ympäristöystävällisyyden puolesta, mutta monien mielestä Applen puheet jäävät puheiden tasolle.
iFixitin vastikään julkaisemassa artikkelissa summataan asia ytimekkäästi: "Applen päätös luopua yksinkertaisimmistakin ekostandardeista on osoitus siitä, että kuluista riippumatta, design on ympäristöä tärkeämpi.
28 kommenttia
Uuden retina-macbookin akun VOI vaihtaa, kun käy vaihdattamassa sen valtuutetussa Apple-liikkeessä, jonka jälkeen akku kierrätetän aivan normaaliin tapaan. Se että Apple ei enää halua olla mukana EPEAT-sertifikaatissa tarkoittaa sitä, että käyttäjä itse ei voi irroittaa akkua, koska se on integroitu niin hyvin muun elektroniikan kanssa. Tämä on se hinta, jonka kuluttaja joutuu maksamaan yhä pienemmästä ja kevyemmästä muotoilusta.
Jos nyt oikeasti siellä toimituksessa ja kommentoijien keskuudessa ajattelette aivoillanne, niin miettikääpä tätä: Sillä että käyttäjä joutuu vaihdattamaan akun tarvittaessa liikkeessä, nimen omaan varmistetaan se, että akku päätyy kierrätykseen. Tätä mikään sertifikaatti ei takaa. Jos ja kun kaikki tulevat läppärit kehittyvät tähän suuntaan, voi Apple ylpeillä sillä että sen akuista kierrätetään 100%. Mikä muu yritys pystyy samaan?
Tuon sertifikaatin tarkoituksena on muun muassa edistää laitteen EoL-kierrätystä. EoL-kierrätys puolestaan vaikeutuu, jos laitteen purkamista ja vaarallisten aineiden erottelua hankaloitetaan. Ei ole realistinen kuvitelma, että kaikki käytöstä poistetut laitteet päätyisivät valtuutettuun Mac-liikkeeseen purettaviksi. Se, että akut liimataan laitteen runkoon kiinni tarkoittaa että laite päätyy kokonaisuudessaan murskattavaksi, jolloin mm. akkuja ei kierrätetä. Samoin suuri osa metalleista muuttuu tässä prosessissa ongelmajätteeksi.
Murskattu elektroniikkaromu puolestaan päätyy usein ongelmajätteenpolttolaitokseen tai kehitysmaiden kaatopaikoille. Tästä on 100% kierrätettävyys juuri niin kaukana kuin millään suunnitteluratkaisulla vain voidaan päästä.
"Apple’s decision to opt out of the most basic of eco-standards demonstrates that, despite the costs, design supersedes the environment."
Minä en näitä järkytyksiä suostu rahoittamaan.
Siis lisää kierrätystarvetta,koska akun "ammattiliikkeessä vaihto" maksaa enemmän,kuin ajassa halventunut uusi laite hyllystä.
Siis,molempi pahempi.
Tulee mieleen ladattavat hammasharjat.Ehjä,mutta akun takia roska.
Noita näen usein yleisjäte-astiassa ja paristopalautuspisteessä.
Vaihdettava akku on eko,kiinteä kuluttajan orjuuttamista.
Eli varsin Apple.
Toinen seikka on Applen tapa käyttää macbook-linjastossa laadukkaita akkuja, joilla on pitkä käyttöikä. Kuinka moni teknologiayritys muuten tarjoaa sivuillaan yhtä avoimen tiedotuksen omasta kierrätysohjelmastaan kuin Apple: http://www.apple.com/fi/environment/
Odotan tähän vastauksia.
Vertailun vuoksi sivuilta voi poimia EoL-Kierrätysprosentin Applen laitteille: Se on n. 70%. Ja tiedätkö paljonko kyseinen kierrätysprosentti on Applen kilpakumpaneilla HP:lla ja Dell:llä? Se on alle 20%. MIkähän näistä yrityksistä on hoitanut kierrätyspolitiikkansa parhaiten?
On tietysti harmillista että Apple luopuu sertifikaatista, mutta tässä tapauksessa sertifikaatti ei todellakaan kuvasta sitä, mikä yritys hoitaa kierrätysasiansa hyvin.
En yhtään ihmettele, miksi iFixit on katkera. He eivät tarjoa korjausneuvojaan hyvää hyvyttään, vaan he myyvät nettisivujensa kautta korjaustyövälineitä. Applen uusin päätös heikentää suoraan heidän tulojaan. Harmittaisi minuakin.
Siis:jos kuluttaja ei voikaan vaihtaa akkua,on se parannus?
Siis mihin?Enkä nyt puhu mistään iFixit tuloista.
Lennossa vaihdettavuus on hyöty käyttäjälle ja ympäristölle.
Siinä ei mikään sivusto voi vetää välistä.
Ellei ole tehty käyttäjälle max.vaikeaksi/kalliksi.Siis miksi on?
Ei minun teekuppi.Sääli muita.
Hyöty käytäjälle taas ei ole niin yksinkertainen asia. Laitteet voidaan suunnitella pienemmiksi ja samalla myös kestävämmiksi, kun akkua ei pysty itse helpolla vaihtamaan. Joka tapauksessa tämä tuntuu olevan trendi varsinkin mobiililaitteissa ja Apple ei ole tässä ainoa valmistaja.
Eli ota sertifikaatti tai oot pahis :D
http://www.nokia.com/global/about-nokia/people-and-planet/
http://www.lg.com/global/sustainability/environment/index.jsp
http://www.samsung.com/us/aboutsamsung/...nvironment.html
jne...
Ensinnäkin: miten nykyinen kierrätysaste indikoi sitä, ovatko tuotteeseen tehdyt muutokset hyviä vai huonoja?
Toisekseen: Applen kierrätysasteen nousu ei riipu yksinomaan Applen toimenpiteistä, vaan pääsääntöisesti muutoksista lainsäädännössä. Euroopassa voimaantulleen WEEE-direktiivin myötä (muissa maissa tullut voimaan vastaavanlaisia) kaiken kuluttajaelektroniikan kierrätyksen on arvioitu nousevan vähintään 60% vuoteen 2011 mennessä. Useiden tuotteiden kohdalla, joita Apple valmistaa, kierrätysaste on 75%.
Kolmannekseen: Apple puhuu sivuillaan kierrätyksestä massan suhteen. Tämä ei korreloi mitenkään siitä, miten suuri osuus haitallisista aineista ja materiaaleista kierrätetään. Jos laitteesta kierrätetään kotelo ja näyttöpaneeli, päästään suureen kierrätysasteeseen massassa mitattuna. Mutta haitallisimmat materiaalit, joide kierrätys on kaikkein tärkeintä ja jota mm. Applen päätös vaikeuttaa entisestään, voivat aivan helposti jäädä tämän prosenttiosuuden ulkopuolelle. Ja tuostaki 70% iso osa voi olla murskattua elektroniikkaromua, jonka seurauksena syntyy iso määrä ongelmajätettä.
Neljännekseen: suurin osa elektroniikkaromusta päätyy edelleen kehitysmaihin. Siinä missä liimatut osat voitaisiin teoriassa irrottaa turvallisesti Applen valtuuttaman kierrättäjän toimesta, ei työturvallisuudesta ole tietoakaan kehitysmaiden kierrätyslaitoksissa. Liiman irrottaminen tarkoittaa liuottimilla läträämistä, mikä paitsi on haitallista ympäristölle, mutta myös erittäin haitallista terveydelle. Tämäkin jäte on periaatteessa kierrätettyä, mutta kierrätyksen haitat ovat yksilötasolla äärettömän suuria. Ja vaikka nämäkin laitteet kierrätettäisiin Applen kautta, ei se edelleenkään poista sitä että akkujen liimaaminen paikalleen lisää liuotinten käyttöä (tai vaihtoehtoisesti vähentää kierrätettävän materiaalin määrää).
On äärettömän naiivi ja ylimielinen kuvitelma, että Apple tietäisi paremmin kuin kaikki EPEAT:n kehittämiseen osallistuvat tahot, että mikä on globaalisti kestävää kehitystä parhaiten edistävä malli.
Tähänhän itsekin vetosit, joten tuskinpa kyse on vain iFixitin katkeruudesta.
Ihmisillä on vain tapana aina keksiä tekosyitä itselleen tukemaan omia mielipiteitään ja halujaan.
Et sitten lukenut uutista ollenkaan.
http://blogs.wsj.com/cio/2012/07/06/app...-from-products/
Kerrotko millä periaatteella USA:n hallituksen tukema ja suurten yritysten kehittämä järjestelmä on rahastusta? Apple päätöksellään osoitti selvästi että heillä ei ole omaa tuntoa kun on kyse ympäristöstä. Raha ratkaisee...
Tämä vehje on muutenkin rakenteeltaan erittäin käyttäjä- ja luontoepäystävällinen.
LCD-paneeli liimattu paikalleen, eli jos se laukeaa niin on vaihdettava koko LCD-assy, RAM-piirit juotettu levylle, ei lisämuistipaikkoja. Ja tosiaan tuo mainittu paikalleen liimattu akku. Ymmärtäisin tällaisen integroinnin, jos kyseessä olisi joku halpatuote, jonka voisikin suruttaa heittää SER-konttiin vuoden parin jälkeen, mutta kun kyseessä on Applen tuote, joka yleensä on kilpailijoitaan kalliimpi, on tällaiset "ominaisuudet" vähintäänkin mielenkiintoisia.
Mutta mikäs siinä, jos joku haluaa mahdollisesta kertakäyttöisestä tuotteesta maksaa reilusti extraa niin siitä vaan. Nykyajan elektroniikka kun on kovin heikkoa tekoa, niin ostan mieluiten laitteita, joita sentään pystyy jossain määrin itse korjaamaan.
Just.Minulle ei kiinteäakkuinen mikään kelpaa,jos vaihtoehto on olemassa.
Tähänasti on ollut.Tulevasta en tiedä.
Ylipäänsä komponenttia vahvemmalla liimalla kokoaminen,on kierrätyksen ja korjaamisen vaikeuttamista.Huono tavoite,vaikkakin halpa toteuttaa.
- http://www.apple.com/environment/letter-to-customers/
- http://yle.fi/uutiset/apple_palasi_vihr...i_virhe/6217638