AMD A8-3850: Llano ja Lynx-alusta

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Loppuyhteenveto



Llano on ollut testilaboratorioissamme jo pari kuukautta enemmän tai vähemmän valmiina. Tänä aikana emolevyjen BIOS-versiot ovat kehittyneet tuotantovalmiiksi ja vakaiksi. Myös ylikellotus on muuttunut mahdottomasta yllättävän skaalautuvaksi.

Kun saimme alusta käsiimme, olin huolissani siitä kuinka se pärjäisi Core i3:lle, joka oli pärjännyt kiitettävästi erillisnäytönohjainten rinnalla. Core i3-2105 on hinnaltaan vain 140 dollaria ja Radeon HD 6570 lisää siihen 70 dollaria. Tämä budjettikokoonpano tekee jo yli kaksi sataa.

Jos Core i3 jätetään tyytymään sen integroituun piiriin, se ei ole lähelläkään AMD:n A8-3850:n graafista suorituskykyä. Kun vertaamme LGA 1155- ja FM1-alustoja omillaan, Llano-arkkitehtuuri onkin hyvin kilpailukykyinen.

Tasapaino on eittämättä tärkeää myös tietokoneissa. Oikea suoritin oikealla näytönohjaimella ja oikealla muistilla. Intel ja AMD ovat molemmat tehneet omat arvionsa suunnitellessaan nykyisiä tuotteita. Intel panosti suorituskykyisiin ytimiin, ja sen kaksiytiminen piiri pystyy moneen otteeseen päihittämään AMD:n neljä ydintä. AMD upotti resurssinsa näytönohjaimeen, joka tukee heikohkoja suoritinytimiä.



Tuloksena on Llano, joka on kokonaisuutena tasapainoisempi maailmassa, jossa 3D:llä on merkitystä. Jos sillä ei olisi, Sandy Bridge olisi ylivoimainen. Suurin osa meistä kuitenkin käyttää 3D-sovelluksia jatkuvasti. Näitä työkuormia varten Sandy Bridge tarvitsee edelleen erillisnäytönohjaimen loistaakseen. Ja tässä kohtaa törmäämme kustannuskysymykseen.

A8-3850 ei turvaudu muuhun laitteistoon tarjotakseen kohtuullista suorituskykyä. Halpa emolevy, 4 Gt nopeaa DDR3-muistia ja halpa kiintolevy riittää kokoonpanoon, joka pystyy tekemään monia asioita kohtuullisen hyvin. 125 eurolla saat kohtalaisen suorittimen ja näytönohjaimen 100 W paketissa. Samaan hintaan saat myös Core i3-2105:n, joka tarjoaa hyvän CPU-suorituskyvyn ja heikon GPU-suorituskyvyn. Quick Sync on kieltämättä toimii, mutta Intel on joutunut panostamaan siihen paljon transistoreja joita ei voi käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Kuka siis haluaa Llanon?

Jos minulla olisi ollut enemmän aikaa testata, olisin ottanut mukaan AMD:n Phenom II X3 720 Black Editionin ja Radeon HD 6570:n, sillä ne maksavat suurin piirtein yhtä paljon kuin A8-3850. Ylikellotettuna tämä kokoonpano olisi varmasti paljon tehokkaampi kuin Llanon Athlonmainen piiri. Erillisnäytönohjain on selvästi nopeampi kuin Radeon HD 6550D Llanon sisällä.

Tämä ratkaisu on kuitenkin järkevä vain jos on valmis kellottamaan ja tehonkulutuksella ei ole merkitystä. A8-3850 on elegantimpi ja mahtuu 100 W tehobudjettiin. Ehkä AMD luottaa laitteistovalmistajien luovan lisäarvoa pienemmästä lämpöjalanjäljestä ja fyysisestä koosta.



On sanomattakin selvää, ettei Llano ole tarkoitettu tehokokoonpanoon. Jopa keskivertopelaaja 500 euron budjetilla saa aikaan tehokkaamman koneen. Nopein Llano-APU on suunnattu budjettikokoonpanoihin ja all-in-one-koneisiin.

AMD:llä on vielä paljon matkaa Bulldozerin julkaisuun, mutta tunnelin päässä näkyy jo valoa. Pian näemme pystyykö AMD ottamaan kiinni Sandy Bridgen, ja onko FX taas huippusuorituskyvyn merkki.

kommentti 1

Anonymous User

Olisko tällasta mahdollista saada uudesta lisäosasta Mists of Pandaria? Myyjä liikkeessä väitti, että pitäisi toimia mainiosti, jos ei ihan täydellisiä grafiikoita halua. Itsellä kuitenkin fps-ongelmia, jopa fair asetuksilla.

Kommentoi artikkelia