AMD Phenom II X6 1090T ja 890FX: Terve vaan Leo

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 1 kommentti

AMD ei ole Pekkaa pahempi



Kuuminta hottia prosessorimarkkinoilla tällä hetkellä on Intelin Core i7-980X. AMD:n tuotevalikoima kuitenkin osoittaa, ettei kuusiytimisen prosessorin tarvitse maksaa mansikoita, niitä saa alle kahdella sadalla dollarilla. On kuitenkin aiheellista kysyä, että pärjäävätkö nämä AMD:n uudet X6-prosessorit edellisille X4-prosessoreille tai Intelin neliytimisille Core i7-Core 930:lle.

Sana edullinen ei ole oikea termi kuvailemaan Intelin tuhannen dollarin hintaista Core i7-980X –prosessoria. Onhan se ihan hienoa, että yritys on tuonut korkeimpaan teholuokkaan kuusiytimisen prosessorin. Inteliä ei voi myöskään kylliksi kiittää, että se haluaa pidentää LGA 1366 –kannan elinikää. Tähän asti ainoat markkinoilla olleet kuusiytimiset prosessorit ovat olleet edellä mainittu 980X ja Intelin Xeon 5600 –sarjalaiset. Kaikki ovat maksaneet tähän asti yli tuhat dollaria. Hinnat pitävät perusharrastajat kaukana ja pitävät huolen, että vain todella raskaita sovelluksia käyttävät hankkivat heksaytimisen.

AMD:n Opteron 2400 –sarjan prosessorit tukevat myös kuutta ydintä ja ne ovat selvästi halvempia tai vähemmän kalliita kuin (halvimmillaan 455 dollaria 2,2 GHz:n Opteron 2427). Halvempi hinta tuo kuitenkin mukanaan huonomman suorituskyvyn. Sinulla on tietysti mahdollisuus rakentaa tietokone emolevyllä, josta löytyy kaksi prosessoripaikkaa. Saat siis käyttöösi yhteensä 12 ydintä. Kuten Intelin kuusiytimisetkin, niin Opteronitkin ovat täysiä ylilyötejä kotikoneeseen.

Sano moi Phenom II X6:lle

Mitä Phenom II X6 –prosessoriin tulee, niin minusta se on ensimmäinen järkevä kuusiytiminen prosessori työpöytäkoneeseen.

Core i7-980X osoittaa kyllä hyvin parallesoinnin hyödyt verrattuna Intelin edelliseen lippulaivamalliin, Intelin Core i7-975:een. Molemmat prosessorit tikittävät samalla 3,33 GHz:n kellotaajuudella, joten kahden lisäytimen tuoma suorituskykylisä on helposti havaittavissa.

AMD:n uusin lippulaiva Phenom II X6 tulee näyttämään meille onko investointi kuusiytimisiin prosessoreihin neliytimisten sijaan järkevää. Phenom II X4 965 Black Editionia kuitenkin saa 185 dollarin suositushintaan ja Phenom II X6 1090T hinta tulee olemaan 295 dollaria. Ytimien 50 prosentin lisäys siis näyttää nostaneen hintaa yli 50 prosenttia.

Haluan olla rehellinen. Ensimmäinen reaktioni ytimien määrän lisääntymiseen (ja L1-/L2-välimuistien lisääntyminen siinä samalla) oli, että eihän se ole mikään syy nostaa noin paljon hintaa. AMD kuitenkin yrittää pehmitellä asiakkaitaan tuomalla Turbo Core –ominaisuuden prosessoreihin. Lyhyesti sanottuna Turbo Core on ominaisuus, joka kellottaa käytössä olevia ytimiä mikäli kolme tai useampi ydin on käyttämättömänä. Tällöin TDP-arvo pysyy kokoajan lähes samana. Phenom II X6 1090T:n tapauksessa kolme ydintä kellottuu 3,2 GHz:stä 3,6 GHz:iin, kun kolme muuta ydintä on käyttämättömänä.

Yrittää asiaa pyöritellä miten tahansa, niin kuusiytiminen Phenom II X6:den pitäisi olla nopeampi kuin neliytiminen Phenom II X4. Ainoa sudenkuoppa voi olla nelisäikeiset ohjelmat, jolloin Turbo Core –ominaisuus ei hyödytä, jolloin Phenom II X6 toimii alhaisemmalla kellotaajuudella kuin 3,4 GHz:n Phenom II X4 965.

Sano moi myös 890FX:lle



Eikä siinäkään vielä kaikki. AMD päivittää lippulaivapiirisarjaansa. 890FX saattaa kuullostaa nimenä melkoiselta körmyltä, mutta todellisuudessa se on hyvin samanlainen kuin edeltäjänsä 790FX. Suurimman eron huomaat SB850-southbridgessä. Menemme pintaa syvemmälle artikkelin myöhemmässä vaiheessa. AMD kutsuu kolmesta komponentista koostuvaa järjestelmää Leoksi (Dragonin seuraaja). Phenom II X6 ja 890FX ovat sen kaksi komponenttia, kolmas on Radeon HD 5800 –sarjan näytönohjain.
Lähdetäänn liikkeelle siitä, että mitä oikeastaan tarkoittaa että Phenom II –sarjan prosessoreihin on tullut kaksi ydintä lisää.

kommentti 1

Anonymous User

Non mais vous avez oublier que c le 1 avril!!! Mwa en tout cas je ne tombe pas dans ce piege :p Et puis apres nous avoir vnaetr les eloges de Linux et maintenant vous dites que c Microsoft le top c incoherent!!! :p Bon poisson d'avril!!! :p

Kommentoi artikkelia