AMD Phenom II X6 1090T ja 890FX: Terve vaan Leo

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 1 kommentti

Loppupäätelmät



Intelin Core i7-980X päänavaaja kuusiytimellisyydelle. Se tarjosi edellisiin malleihin verrattuna kaksi ydintä lisää, mutta myös enemmän L3-välimuistia. Sen edustaman hintaluokan vuoksi se ei vetoa massoihin. Jos sinulla on laittaa tonni prosessoriin niin hyvä juttu. 980X on kiistatta tällä hetkellä maailman nopein työpöytäprosessori ja sitä myydään samaan hintaan kuin neliyimistä i7-975:ttä. Et tarvitse yliopistokoulutusta ymmärtääksesi kumpi näistä on järkevämpi valinta.

AMD on ottanut täysin erilaisen lähestymiskannan kuusiytimellisiin prosessoreihin. Se lisäsi ytimiä, mutta jätti L3-välimuistin suuruuden ennalleen. Turbo Corella AMD kilpailee Intelin Turbo Boost –ominaisuutta vastaan, mutta sen toimintaperiaate ei ole aivan yhtä elegantti kuin Intelin vastineella. Lisäksi kaksi ydintä on tuonut prosessorille hintaa yli 100 dollaria lisää.

Phenom II X6 1090T kustantaa 295 dollaria, kun Phenom II X4 965 maksaa 185 dollaria. Hinnat ovat siis sillä tasolla, että meistä suurin osa pystyy tuon rahan maksamaan kuusiytimisestä prosessorista. Todellinen kysymys kuitenkin on, että tarjoaako kuusiytiminen parasta vastinetta rahoillesi.

Neljä vai kuusi?

Testitulosten analysointi nousee keskeisimmäksi asiaksi päätelmissämme. Kun aikoinaan prosessorivalmistajat siirtyivät yhdestä ytimestä kahteen ja kahdesta neljään, niin kummassakin siirtymässä näimme kellotaajuuden putoavan samalla. Kummassakin siirtymävaiheessa pelaajat totesivat suorituskyvyn kuitenkin nousevan. Säikeistettyjen ohjelmistojen käyttäjät taas kiittelivät rinnakkaislaskennan tuomaa suosituskykyä.

Voi olla että Intelillä kävi hullun tuuri kun se onnistui ottamaan käyttöönsä 32 nanometrin valmistustekniikan juuri kuusiytimisen prosessorin tulon aikaan. Tämä lienee ensimmäinen kerta jolloin ytimien määrää nostettiin ilman minkäänlaisia kompromisseja, ainakaan minä en muista vastaavaa tapahtuneen aiemmin. AMD ei päässyt nauttimaan vastaavasta luksuksesta. Yhtiö onnistui pitämään kuusiytimisten prosessoreiden TDP-arvot 125 watissa kiitos matalan k-arvon dielektrisen materiaalin käytön.

Phenom II X6 1090T –prosessoria on helppo suositella kaikille niille, jotka oikeasti saavat kaiken hyödyn kuudesta ytimestä. Esimerkiksi videomuunnokset, Photoshopin suodattimet ja renderöinti ovat sellaisia joissa ytimistä on hyötyä. Näissä asioissa X6 itse asiasassa pysyy hyvin neliytimisen Core i7-975:n tahdissa.

Samaan hengenvetoo pitää vielä todeta, että pelitestimme tulokset ovat erinomaisia muistutuksia siitä, että tehokas näytönohjain tarvitsee kaverikseen tehokkaan prosessorin jos haluat täyden suorituskyvyn peleihisi. Hyvin kellottuvat prosessorit kuten Core i7-920 tai -930 riittävät Radeon HD 5870:lle tai GeForce GTX 480:lle kunhan saat ylikellotettua prosessorin neljään gigahertsiin. 1090T ei näyttäisi pärjäävän pelitesteissä Call of Dutya lukuun ottamatta. Pelaajille antaisin sellaisen neuvon, että älkää tuhlatko kuusiytimiseen prosessoriin rahojanne. Ostakaa mieluummin jokin hyvin kellottuva prosessori ja erotuksen voitte käyttää näytönohjaimeen tai SSD-asemaan.

AMD:n kuusiytiminen Phenom I X6 1090T on eittämättä hyötykäyttöön suunnattu prosessori, jonka todellinen suorituskyky tulee ilmi vasta säikeistetyissä ohjelmissa. Prosessori pidentää AM3-kannan elinkaarta aina vuoteen 2011 saakka, Bulldozerin ilmestymiseen saakka. Siispä nykyinen 790FX-piirisarjallinen emolevy riittää sinulle vallan mainiosti. Tässä vaiheessa ei mielestäni kannata hankkia 890FX-emolevyä. Turbo Core on konseptina hyvä vastine Intelin Turbo Boostille, mutta sen hyödyt reaalimaailmassa jäivät kuitenkin hämäriksi. Parhaimmillaankin se auttoi 3,2 GHz:n 1090T:tä pysymään 3,4 GHz:n 965:n rinnalla yksisäikeisissä ohjelmissa.

Kaikkein vakuuttavinta uudessa X6:ssa lienee se, että vaikka ytimien lukumäärä kasvoi 50 prosenttia, niin transistoreiden lukumäärä kasvoi ainoastaan vajaat 30 prosenttia. Samalla AMD onnistui pitämään prosessorin TDP-arvon 125 watissa, sama kuin yhtiön nopeimmalla neliydinprosessorillakin. Onneksi markkinoilla on paljon raskaasti säikeistettyjä ohjelmia, joten vajaan 300 dollarin käyttäminen kuusiytimiseen prosessoriin ei välttämättä tunnu niin kamalan pahalta.

kommentti 1

Anonymous User

Non mais vous avez oublier que c le 1 avril!!! Mwa en tout cas je ne tombe pas dans ce piege :p Et puis apres nous avoir vnaetr les eloges de Linux et maintenant vous dites que c Microsoft le top c incoherent!!! :p Bon poisson d'avril!!! :p

Kommentoi artikkelia