AMD Radeon HD 6990 4Gt: Paljon melua Antilleista
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia
Radeon HD 6990: Tehonkulutus, Jäähdytys, Koko — massiivista
Radeon HD 6990 on ominaisuuksiltaan hyvin vaikuttava, mutta helpolla niitä ei ole saavutettu. AMD rikkoi PCI Express 2.0:n 300 watin elektro-mekaanisen spesifikaation näytönohjaimille (HD 5970 jäi juuri alle 294 watilla).
Virallisesti Radeon HD 6990:n TDP on 375 W. AMD kertoo kuitenkin jäähdytyksen kestävän jopa 450 W. Tähän tehonkulutukseen vaaditaan kaksi 8-pinnistä lisävirtaliitintä. Yksi PCI Express x16 -liitäntä antaa 75 W, ja kaksi 8-pinnistä lisävirtaliitintä tuovat 300 W. Yhteensä siis täsmälleen 375 W.
Käytännössä siis AMD on suunnitellut piirin niin, että kaksi lisävirtaliitintä tulee hyödynnettyä täysin, lisäämättä kuitenkaan kolmatta. Tätä varten on myös käytetty kaikki keinot, kuten erityisen vähän virtaa vuotavien piirien etsiminen (vuotovirtojen vähentäminen vähentää tehonkulutusta), symmetrisen layoutin käyttäminen sekä tehokkaamman jänniteregulaattorin käyttö.
PowerTune-teknologia on tärkeässä roolissa maksimoiden 6990:n kellotaajuuden peleissä, ja samaan aikaan rajoittaen sitä testiohjelmissa kuten OCCT tai FurMark. PowerTunesta löytyy enemmän tietoa aiemmasta artikkelistamme, joten jätämme sen käsittelyn tähän. Käytännössä se nostaa/laskee käytettyä tehorajaa, ja sen avulla voi rajoittaa tehonkulutusta rakeisesti.
Ei ole iso yllätys, että Radeon HD 6990:n jäähdytykseen on jouduttu panostamaan paljon. PCB on molemmilta puolin peitetty metallilevyin, mikä auttaa lämmön haihdutuksessa. Höyrykammiopohjainen lämpösiili on asennettu molempien piirien päälle, ja piirin ja siilin välissä on erikoislämpötahnaa. AMD:n mukaan tämän luokan TIM-tahnan käyttö parantaa lämmönsiirtokykyä 8% aikaisempaan verrattuna. Keskellä korttia on radiaalituuletin. Tämän asettelun pitäisi AMD:n mukaan tuoda 20% parempi ilmankierto aikaisempaan perälle asetettuun tuulettimeen verrattuna.
Siinä oli siis hyvät uutiset. Huono uutinen on se, että puolet kuumasta ilmasta ei mene kotelosta ulos niin kuin pitäisi, vaan puhaltuu takaisin kotelon sisälle. Kun kyseessä on 375 W näytönohjain, se on paljon kuumaa ilmaa. Riippuen kotelon rakenteesta, tämä on kriittinen asia. Varsinkin kahden kortin kokoonpanossa siitä voi tulla iso ongelma. AMD ei ole kuitenkaan antanut minkäänlaista ohjetta siitä, mihin koteloon kortti sopii.
Kuin todistaakseen, että tämä kortti on suunniteltu yli PCI Express -tehorajojen, AMD hyödyntää dual-BIOS-konseptiaan ja pistää sen tehokäyttöön. Perusasetuksella Radeon HD 6990 toimii 830 MHz taajuudellla jännitteen ollessa 1,12 V. Toisella BIOS-asetuksella taajuus on 880 MHz ja jännite 1,175 V. Samalla tehonkulutuskatto nousee 450 wattiin. Muistin kellotaajuus kuitenkin pidetään samalla 1250 MHz tasolla. Sitä voidaan kuitenkin vapaasti ylikellottaa 1500 MHz asti Overdriven kautta. Jos haluat vääntää kortista lisää tehoja irti, AMD on luonut sille perustan. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä jos rikot kortin toisella BIOSilla, takuu ei korvaa sitä.
Aikaiset kuvat AMD:n Matt Skynnerin kädessään pitämästä kortista saivat Radeon HD 6990:n näyttämään valtavalta, ja se on myös sitä. mutta 30,5 cm pitkänä se ei ole pitempi kuin Radeon HD 5970.
Onneksi lisävirtaliittimet on sijoitettu kortin yläpuolelle peräpään sijaan. Jos koteloosi mahtuu näin pitkä kortti, sinun ei tarvitse huolestua virtaliittimistä. Sen sijaan tuuletus on kriittistä. Jos kortin toinen pää jää vasten kovalevykehikkoa tai muuta estettä, kortti saattaa ylikuumeta.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään