AMD Radeon HD 7970 GHz Edition
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 2 kommenttia
PowerTune Boost: hanat auki?
AMD:n mukaan Radeon HD 7970 GHz Editionin peruskellotaajuus on nykyään lukittu, eikä sitä voi muokata 1 GHz tasolta. Catalyst Control Centerin Overdrivesta asetusta muuttamalla vaihtuu nykyään vain boost-tila. Koska boost-tila vaatii myös korkeamman jännitteen, ylikellotuspotentiaali on teoriassa korkeampi kuin peruskellotaajuutta muuttamalla. Nostamalla Overdriven tehorajoitusta voidaan vastaavasti pitää kortti korkeammalla kellotaajuudella pitempään tiputtamatta sitä takaisin 1 GHz kellotaajuudelle.
AMD suositusten mukaisesti aloitmme nostamaan Overdriven kellotasoa nähdäksemme jännitteen nousevan ja auttavan meitä saavuttamaan korkeamman kellotason. Käytännössä nostamalla kellotaajuutta edes 1 Mhz ylös tai alaspäin esti korttia siirtymästä takaisin 1 GHz tasolle. Näytönohjain pysyi koko ajan kellotetulla tasolla, lämmöt nousivat ja meidän piti palauttaa oletusasetukset.
Tämä ongelma toistettiin kahdella kortilla ja neljällä eri alustalla ja usealla eri Windows-asennuksella. Meidän ei edes tarvinnut siirtää tehotasoa Overdrivesta pitääksemme ylikellotetun tason. Korkea kellotaajuus pysyi FurMarkissa, ja lämpötilat olivat yli 90 ° alle minuutissa.
Mielenkiinnon herättyä päätimme ajaa lisää rasitustestejä. Näihin kuului FurMark 1 GHz ja 1050 Mhz tasolla sekä 1051 Mhz tasolla. Bitmining toimi laskentatestinä ja Aliens vs. Predator pelidemona. Useissa testeissä rasitus oli 100% ja kellotaajuus pysyi maksimitasolla.
Mistä tässä on siis kyse? Suojamekanismista, joka toimii vain perusasetuksilla, vai virransäästöominaisuudesta, joka ei turhia säästele? Katsotaanpa seuraavaksi 12 V linjaa rasituksen aikana.
Bitmining-sovellus ja FurMark toimivat 1051 Mhz vakiotaajuudella, ollen käytännössä AMD:n asettaman TDP-arvon rajalla. Rajoituksen toimiessa FurMarkin tehonkulutus tippuu huomattavasti. AvP ja OpenCL-testeissä kortti käy täydellä nopeudella, eikä tarvetta kellotaajuuden tiputtamiseen ole.
Kun tarkastellaan liikkuvia virtoja, voidaan nähdä, että alle 70% rasituksella OpenCL-testissä nähdään mielenkiintoisia piikkejä. Koska tehonkulutusgraafi on jännitteen ja virran yhdistelmä, voidaan päätellä, että GHz Edition nostaa ja laskee jännitettä jatkuvasti.
Näyttää siis siltä, että päädyimme pysyvään boost-tilaan. Tarkoittaako se siis sitä, ettei kellotaajuus tipu koskaan? Toistaiseksi jää hämärän peittoon, miksi ylikellotus hämmentää PowerTunen.
On myös mielenkiintoista miten sovellukset kuten FurMark ja OCCT pystyivät aktivoimaan ominaisuuden, ja vain kun boost-taajuus oli 1050 Mhz oletustasolla. Puhtaat laskentasovellukset pystyivät samankaltaiseen rasitukseen, mutta ne eivät aktivoineet ominaisuutta.
Aiomme testata myös alkuperäisen Radeon HD 7970:n uudelleen. AMD lupaa uuden kortin tarjoavan parempaa suorituskykyä samalla tehonkulutustasolla, mikä olisi loistavaa, jos se olisi totta.
kommenttia 2
"jonka pitäisi ajuripäivitysten siivittämänä jättää GTX 680 nielemään pölyä."
no ei nyt ihan...lähestulkoon rinta rinnan menevät.
ps: symbolinen voitto on kyllä uusi termi minulle
Hyvä, jotta ovat tasoissa! Kilpailu kiristyy ja toivottavasti näkyy saantien parannauttua hinnoissa.