Asus ROG Swift PG348Q – Pelinäyttöjen aatelia

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

OSD-valikko





Asus on sijoittanut OSD-painikkeet näytön takapuolelle oikeaan alanurkkaan. Valikkoa voi ohjata joko erillisillä fyysisillä painikkeilla tai niiden yläpuolelta löytyvällä ohjaustatilla, mikä on ehdottomasti allekirjoittaneen suosikkitoteutus käytettävyyden puolesta.




Itse OSD-valikko kattaa perusasetukset kirkkauden, kontrastin, saturaation ja värilämpötilan osalta. OSD-valikon paikkaa saa säädettyä vapaasti, ja Light in Motion -asetuksella saa kytkettyä jalustan ROG-ledin neljälle eri kirkkaustasolle. Fyysisten painikkeiden kautta pääsee myös GamePlus-valikkoon, josta saa asetettua kuvan päälle tähtäimen, ajastimen tai FPS-laskurin. Toiseksi alin fyysinen näppäin vuorostaan vastaa virkistystaajuuden vaihdosta Turbo-tilasta normaalitilaan, vaikka sen muuttamiselle manuaalisesti on vaikea keksiä syytä.



Asus tarjoaa myös omat "GameVisual" valmisasetukset: Scenery, Racing, Cinema, RTS/RPG, FPS ja sRGB. Näyttö toimitetaan perusasetuksilla 80% kirkkaudella ja 50% kontrastiasetuksella Racing-esiasetuksella. sRGB-tilan pitäisi olla väritoistoltaan tarkin tila, mutta sRGB-tilaa ei voi säätää tarkemmin edes kirkkauden osalta. Onneksi sRGB-esiasetuksen kirkkaustasoa on laskettu aiempien mallien käytännössä silmiä polttavasta 100% tasosta käyttökelpoiselle tasolle, ja tehdasasetuksilla Asuksen sRGB-esiasetus on suosituksen arvoinen, jos näytöllä on tarkoitus tehdä kuvankäsittelyä ja oma kalibraattori puuttuu.

Merkittävin ominaisuus PG348Q:ssa on kuitenkin G-Syncin ylikellotustoiminto. OSD-valikon kautta näytön maksimivirkistystaajuutta voi nostaa 5 hertsin pykälin 75 hertsistä aina 100 Hz taajuuteen saakka. 100 Hz taajuus toimi GTX 1070 -näytönohjaimen voimin moitteetta, ja se toimii samaan aikaan G-Sync-tilan kanssa. ULMB-tilaa sen sijaan ei ole lisätty tähän malliin, sillä 75 Hz virkistystaajuudella se todennäköisesti aiheuttaisi havaittavaa näytön välkkymistä.

Kommentoi artikkelia