Core i7-2820QM: Sandy Bridge loistaa kannettavissa

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Teho ja loppusanat



Ennen kuin lopettelemme, meidän täytyy selventää muutamaa seikkaa. Kun ihmiset matkustavat, he käyttävät kannettavia jotka ovat pienempiä kuin työpöytäkorvikkeet (eli 15,6" tai alle). Tabletit, netbookit ja CULV-kannettavat pienentävät näitä laitteita entisestään. Akku työpöytäkoneen korvaajalle on pikemminkin UPS kuin tarkoitettu normaaliin mobiilikäyttöön. Kun ammattilainen tai pelaaja kantaa työasemaa mukanaan, hän ei todennäköisesti käytä sitä ennen kuin on löytänyt pistorasian.

Tämä tekee työpöytäkoneen korvikkeesta puhuttaessa asiat hieman uniikeiksi. Olemme kiinnostuneempia suorituskyvystä. Uudet 55 ja 45 watin Core i7 -suorittimet tuovat viimeisintä työpöytäluokan suorituskykyä kannettaviin selvästi pienemmällä tehonkulutuksella. Nämä suorittimet kuitenkin päätyvät enimmäkseen kookkaisiin työpöytäkorvikkeisiin, ja oikeasti kannettaviin koneisiin on tarjolla pienemmällä tehonkulutuksella ja suorituskyvyllä varustettuja malleja.

Jos Intelillä on jokin sanoma mitä se haluaa julistaa, on se, että mobiilit työasemat eivät välttämättä tarvitse enää erillistä näytönohjainta tarjotakseen riittävää suorituskykyä. HD Graphics 3000 tarjoaa kaiken mitä mobiili työasema tarvitsee. Ammattilaisille, jotka käyttävät kannettavia työasemia työtehtävissä, tämä on suuri etu, sillä erillinen näytönohjain voi haukata suuren osan kannettavan tehonkulutuksesta. Pelaajille tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Flash-toistossa ei tarvita tukeutua erillisnäytönohjaimeen (olettaen että käytettävä näytönohjain on vaihdettavissa).



Isoin tarina ei ole kuitenkaan Intelin 3D-suorituskyvyn kasvu Sandy Bridge -arkkitehtuurin myötä. Uuden sukupolven on luonnollisesti tarjottava parempaa suorituskykyä, joten on selvää, että Sandy Bridgen on lyötävä Arrandale, Clarksfield ja Clarkdale.

Mitä emme välttämättä odottaneet, oli parempi suorituskyky pienemmällä tehonkulutuksella ja samoilla TDP-arvoilla.

Olimme tietysti kiinnostuneita tehonkulutuksesta, joten ajoimme huviksemme IE8-testin RLUMark 2010-testipenkistämme. Meillä on vasta vastikään ollut mahdollista päivittää testin koodi kattamaan viimeisimmät IE8 ja Office 2010 -päivitykset. Käytännössä tämä testi on kuin MobileMark.

Haluamme painottaa tosielämän käyttöä, mikä on yksi suurimmista syistä miksi päätimme tehdä oman testiohjelmistomme. Testipenkki matkii jokapäiväistä käyttöä. Akkukeston testi on ohjelmoitu simuloimaan kirjoittamista 45 sanaa minuutissa ja lukemista 200 sanaa minuutissa. Tästä siis testin nimi "Real Life Use" RLUMark. (ainakin kunnes keksin paremman tai Tom's yhteisö suosittelee jotain).

Muista, että IE8 on säikeistetty (yksi välilehti, yksi säie). Niinpä tämä säikeistetty testi sisältää verkkosivuilla navigointia, sisältäen skrollausta 200 sanan minuuttinopeudella. Amazonin sivuilla shoppailimme GPS-laitteita ja Biologian oppikirjoja.

Tämä sessio koostuu seuraavista perättäisesti ajteuista testeistä:

• 24 minuuttia Wikipedian lukua (4 sivua): yksi välilehti per sivu
• 4 minuuttia Amazon.com: kaksi välilehteä
• 3 minuuttia CNN.com: kaksi välilehteä
• 2 minuuttia Google Finance: yksi välilehti
• 2 minuuttia Accuweather: yksi välilehti
• 25 minuuttia Flash 10.1 (YouTube 360p, H.264, laitteistokiihdytys päällä): yksi välilehti



Olemme eristäneet alustan virrankulutuksen tässä tapauksessa. Molemmat kannettavat saivat kuvansa työpöytänäytön kautta mikä sulkee pois LCD-näytön virrankulutuksen. Kannettavan virtalähde antaa virtaa vain SSD:lle, emolevylle, suorittimelle ja Wi-Fi:lle.

Aluksi ajoimme akkutestin mittaamalla DC-tulokset, mutta tulokset yllättivät: Selkeä voittaja oli Core i7-2820QM. Kuinka 45 watin Sandy Bridge voisi käyttää vähemmän virtaa kuin 35 watin Arrandale? Ajoimme testin uudestaan mittaamalla AC-tehonkulutuksen ilman akkua. Nämä lukemat vahvistivat 7 watin marginaalin (keskiarvo) jonka näimme DC-puolella.

17,3 watin keskimääräisellä tehonkulutuksella Arrandale-pohjainen Core i5 melkein tuplaa tehonkulutuksen verrattuna uuden Core i7:n tehonkulutukseen (10,1 w) testissämme. Vaikka molemmat suorittimet saavat tehonkulutuspiikin testin keskivaiheilla YouTuben videotoiston alkaessa, Core i7:n tehonkulutuksen nousu on pienempi. Tämä testi olisi näyttänyt vielä toispuoleisemmalta Core i7-920XM:n (Clarksfield) kanssa.



Nämä löydöt selittävät paljon Intelin Sandy Bridgen laukaisun momenttia. Kannattaa muistaa, että TDP tarkoittaa "Thermal Design Power", suunniteltu lämpöteho. Wikipedian mukaan tämä tarkoittaa maksimaalista tehomäärää jonka jäähdytysjärjestelmän pitää pystyä jäähdyttämään. Tietysti kun tarkoituksena on rasittaa kone äärilleen, virrankulutus on korkea. Mutta normaalikäytössä, jota RLUMark edustaa, Sandy Bridge ei ole lähelläkään TDP-arvoa.

Prosessitekniikan parantuessa ja uusien virransäästötekniikoiden kehittyessä voimme nähdä, että Core i7-2820QM 45 watin TDP:llä onkin nopeampi ja energiatehokkaampi normaalissa käyttöskenaariossa. Miksi tehonkulutuksen kasvussa on ero kun Flash-video alkaa pyöriä?

Tässä vaiheessa arkkitehtuurilla on vaikutusta. Arrandale käyttää 32 nm tuplaydinsuoritinta ja erillistä 45 nm grafiikkaydintä ja muistikontrolleria. Tämä ei ole ideaalista suorituskyvyn tai energiatehokkuuden kannalta. Sandy Bridge rakennettiin juuri tätä tarkoitusta varten yhdelle 32 nm piirille. Tällä saralla kehitys on lähestulkoon ennennäkemätöntä, ottaen huomioon, että tämä on Intelin toiseksi nopein Core i7, kun taas Core i5-540M on vain Arrandale-perheen kolmanneksi nopein mobiili Core i5.

Jos Intelin meille lähettämä referenssikokoonpano edustaa sitä mitä koko Sandy Bridge -mobiilimallistolta on tulossa, olemme todella innoissamme siitä mitä vähävirtaiset Core i7-mallit pystyvät tarjoamaan. Jos olet etsimässä täysikokoista kannettavaa, kannattaa odottaa kunnes Sandy Bridge -kannettavat ovat tarjolla. Tulet saamaan paljon parempaa suorituskykyä ja akkukestoa verrattuna Clarksfield/Arrandale-luokan prosessoreihin. Lisäämällä etuihin Quick Sync, alusta on vieläkin vakuuttavampi (kunhan et ole pelaaja etsimässä pelikannettavaa).

Jos AMD on huomioinut tämän, sen täytyy äkkiä saada jotain aikaiseksi. Brazos on ensimmäinen askel AMD:n Fusion-projektissa. Netbook-markkinat ja niiden hallinta eivät kuitenkaan luultavasti ole AMD:n ainoa toive. Vuoden 2010 Danube-alusta on ollut myynnissä viime toukokuusta lähtien, ja AMD:n virallisen alustakatsauksen mukaan sen tehokkain mobiilisuoritin on 35 watin Phenom II N950 (2,1 GHz) Acerin AS7552G-6061 -kannettavassa. Se on listan viidenneksi tehokkain mobiilisuoritin ja julkaistiin vasta lokakuussa (tässä kuussa tuli myös X940). Kannettavat AMD:n neliytimisellä suorittimella ovat äärimmäisen harvinaisia. Sen mobiilit Phenom II Black Edition -piirit ovat käytännössä kadoksissa. Mobiilipuolella Intel dominoi, ja AMD:lla on paljon tehtävänään jos se aikoo muuttaa tilannetta.

Kommentoi artikkelia