Intel Z68 Express ennakkokatsaus: SSD Caching ja Quick Sync
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila
Intel Z68 Express ennakkokatsaus: SSD Caching ja Quick Sync
Harrastajat joutuivat lyömään jarrut päälle Sandy Bridge -prosessoreiden hankinnassa, kun emolevyvalmistajat vetivät takaisin Cougar Point -piirisarjaan perustuvat tuotteet. Otamme Intelin Z68 Express -pohjaisen emolevyn testiajoon ja tarkistamme kannattaako sittenkin odottaa Intelin todellisille tehokäyttäjille suunnattuja LGA 1155 -piirisarjoja.
Vaikka saatankin toistaa itseäni tarpeettomasti, Intelin Sandy Bridge -prosessorit ovat mahtavia. Ensimmäinen erä LGA 1155 -kantaa tukevia piirisarjoja (H67 ja P67 Express) eivät sen sijaan ole niin onnistuneita.
Ilmaisin suurimmat näihin piirisarjoihin liittyvät ongelmani jo aiemmassa artikkelissa (Can LucidLogix Right Sandy Bridge's Wrong, englanniksi). Kuulin myös mutkan kautta, että jopa muutama Intelin työntekijä oli kanssani samaa mieltä asiasta -- näitä kahta Cougar Point -piirisarjaa ei olisi pitänyt erottaa toisistaan niin kuin nyt tehtiin.
Lyhyesti sanottuna H67 Express -piirisarjan kanssa voi käyttää HD Graphics 2000/3000 -näytönohjainta, joka on sisäänrakennettu jokaiseen toisen sukupolven Core-prosessoriin, kun taas P67-emolevyillä tarvitaan erillinen näytönohjain. H67 mahdollistaa näytönohjainkomponentin ylikellotuksen (golf clap), kun taas P67 helpottaa prosessorin ylikellotusta.
Tosiharrastajan valinnan pitäisi siis olla yksinkertainen. Mutta HD Graphics -ohjaimeen on liitetty yksi Sandy Bridge -arkkitehtuurin avainominaisuuksista eli Quick Synck, joka on näytönohjaimen kiinteä toiminto, joka kykenee kiihdyttämään videon transkoodaustehtäviä (enemmän Quic Syncistä artikkelissa Sandy Bridge esittelyssä: toisen sukupolven Core-prosessorit.) Quick Sync on selvästi enemmän tehokäyttäjille suunnattu ominaisuus, jota ei kuitenkaan voi käyttää P67-piirisarjan kanssa. Aiemmassa artikkelissa päädyin siis siihen tulokseen, että jos Quick Sync on kannaltasi yhtä tärkeä, kuin erillinen näytönohjain, kannattaa odottaa Intelin tulevaa Z68-piirisarjaa.
Z68 Express: mitä P67 Expressin olisi jo pitänyt olla
Z68 mahdollistaa samaan aikaan integroidun näytönohjaimen käyttämisen sekä prosessorin ylikellotuksen. Voit siis käytännössä käyttää prosessorina kerroinlukitsematonta Core i5-2500K -mallia ja liittää näytön samaan aikaan prosessorin HD Graphics 3000 -ohjaimeen. Mutta miksi kukaan tekisi niin? Kukaan itseään kunnioittava pelaaja tuskin käyttää 4,5 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Core i5 -prosessoria joka kuitenkin saavuttaa enintään 1680x1050 resoluution niinkin kevyessä pelissä kuin World of Warcraft.
Tässä kohdassa Virtu-tekniikasta on hyötyä. Voit liittää järjestelmään erillisen näytönohjaimen, liittää näytön HD Graphics -liitäntään ja LucidLogixin ohjelmisto pitää huolen Quick Syncin mukaantuomisesta sekä tämä päivän nopeimmista näytönohjaimista. Se on käytännössä P67:n ja H67:n yhteinen liitto, joka mahdollistaa 3D-kiihdytyksen ja videon transkoodauksen samanaikaisesti.
Jätin aiemmasta Virtu-artikkelista pois yhden ominaisuuden: Z68 tukee myös SSD Caching -ominaisuutta. Se mahdollistaa pienen SSD-aseman liittämisen järjestelmään, jossa jo on suurikapasiteettinen mekaaninen levy, mikä parantaa SSD-asemalle välimuistiin säilötyn tiedon lukunopeutta. Tälle ominaisuudelle tuskin on erityisen laajaa kysyntää. Se on silti näppärä ominaisuus erityisesti niiden kannalta, joilla ei ole varaa 80 GB tai suurempaan SSD-asemaan, mutta jotka tarvitsevat silti enemmän nopeaa tilaa. Tähän käyttötarkoitukseen se toimii hyvin ja vieläpä kohtalaisen helposti.
Testissä mukana on myös päivitetty versio LucidLogixin Virtu-sovelluksesta. Aiemmassa artikkelissa havaitsin muutamia ongelmakohtia ja vaikuttaisi siltä, että yhtiö otti neuvoista vaarin ja korjasi tilanteen. LucidLogix toimitti ohjelmaan äskettäin päivityksen, joka korjasi pahimmat ongelmat.
Ennen päivitettyyn Virtuun tutustumista tarkastellaan ensiksi SSD Cachingia.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään